«

»

Φεβ 14

Επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο. «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»

Τη Δευτέρα 6/2/2017 οι μαθητές και μαθήτριες της  Α΄λυκείου επισκέφτηκαν στο Βυζαντινό μουσείο , την έκθεση με τίτλο: «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία». Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα σημαντικοί θησαυροί που προέρχονται από τις αυτοκρατορικές συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Πρόκειται για αντικείμενα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας που οι Τσάροι Ρομανόφ συνέλεξαν – ξεκινώντας από τον Μεγάλο Πέτρο – για να δημιουργήσουν  από τα τέλη του 17ου αιώνα τις συλλογές του Ερμιτάζ αναδεικνύοντάς το από το 1805 έως σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα του κόσμου.

 Η πρώτη ενότητα της έκθεσης αφορούσε  στην ιστορία του ανακτόρου Ερμιτάζ. Ενός γιγαντιαίου οικοδομήματος  απαρτιζόμενου από πολλά διαφορετικά κτίρια συνολικής έκτασης 233.345 τ.μ., εκ των οποίων τα 66.800 τ.μ. είναι εκθεσιακός χώρος. Ακολουθούσε η Σιβηρική συλλογή του Πέτρου Α’ με χρυσά αντικείμενα νομαδικών λαών, κυρίως Σκυθών και με έντονες ελληνιστικές επιρροές. Έργα μικροτεχνίας, προσωπικά αντικείμενα Τσάρων – που αφήνουν τον επισκέπτη να «κοιτάξει» την καθημερινότητά τους – είδη τουαλέτας, προσωπικά δώρα αλλά και ένα πανόραμα της Ευρωπαϊκής τέχνης από την Αναγέννηση ως τον 20ο αιώνα αποτελούν τον βασικό κορμό μιας έκθεσης αντιπροσωπευτικής της «οπτικής» ενός από τα σπουδαιότερα Μουσεία του κόσμου.

Μεταξύ των εκθεμάτων, περιλαμβάνονται ελαιογραφίες από την Ευρώπη της Αναγέννησης, όπως οι πίνακες «Πέτρος και Παύλος» του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» του Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την Αγία Ιουστίνη» του Λορέντσο Λόττο, «Η άμωμος σύλληψις» (1645-1655) του Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Πουσέν, «Βάκχος» από τον κύκλο του Καραβάτζιο, καθώς και πιο πρόσφατα αριστουργήματα, όπως το σύμπλεγμα «Ερως και Ψυχή» του Κανόβα και το ομότιτλο γλυπτό του Ροντέν.

Οι μαθητές και η μαθήτριες ενημερώθηκαν από τις ξεναγούς για τα εκθέματα και τη σημασία τους, έθεσαν εύστοχες ερωτήσεις και έφυγαν εντυπωσιασμένοι.

Συνοδοί  στην επίσκεψη ήταν οι καθηγητές/τριες : κ. Φ. Καλαματιανού, κ. Π. Κολλιόπουλος, κ. Χ. Σιδέρη, κ. Α. Σκούρα.

Στις 21/2/2017 την έκθεση επισκέφθηκαν και οι μαθητές της Β΄ Λυκείου.

 

 

γη

Δείτε εικόνες από τα εκθέματα στον ιστότοπο του μουσείου  ΕΔΩ

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων