«

»

Φεβ 14

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Στις 9 Φεβρουαρίου 2017 , τα δύο τμήματα ανθρωπιστικής κατεύθυνσης της Β’ λυκείου, επισκέφτηκαν το ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο στεγάζεται στο « Μέγαρο Διομήδη».

Στόχος της επίσκεψης ήταν η εξοικείωση των μαθητών με την έννοια του αρχείου και με τη σημασία της αρχειακής , πρωτογενούς πηγής στην αναζήτηση της γνώσης και την τεκμηρίωση της ιστορίας.

Σε πρώτο στάδιο έγινε συζήτηση σχετικά με τους ποικίλους λόγους διάσωσης και αρχειοθέτησης της πληροφορίας και σύντομη παρουσίαση του κύκλου ζωής των αρχείων και των αρχειονομικών εργασιών που πραγματοποιούνται στο ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Αργότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους λειτουργικούς χώρους του μουσείου ( αίθουσα ερευνητών, βιβλιοθήκη, εργαστήριο συντήρησης , εργαστήριο μικροφωτογράφισης και ψηφιοποίησης, χώροι εκκαθάρισης , επεξεργασίας , ταξινόμησης και αποθήκευσης του υλικού , μουσειακοί χώροι).

Τέλος , μέσα από μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών/τριών  λυκείου, ήρθαν σε επαφή με πρωτότυπα τεκμήρια από το αρχείο της  Εθνικής Τράπεζας και επιχείρησαν να τα προσεγγίσουν με βάση αναλυτικά και ερμηνευτικά εργαλεία.

Ευχαριστούμε πολύ την Εθνική Τράπεζα για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές μας να προσεγγίσουν το αρχειακό υλικό. Επίσης ευχαριστούμε πολύ την κ. Λεμπέση και τους συνεργάτες της για την τόσο κατατοπιστική και συγχρόνως ευχάριστη ξενάγηση στον άγνωστο κόσμο των αρχείων.

Συνοδοί στην επίσκεψη  ήταν οι καθηγήτριες που διδάσκουν στην ανθρωπιστική κατεύθυνση της Β’ λυκείου κ. Καλαματιανού και  κ. Παπαποστόλου.

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων