Feed
Άρθρα
Σχόλια

Εισηγητής : Θεοχάρης Αποστολάτος (Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Αποστολάτου είναι η μελέτη των μαύρων τρυπών και των βαρυτικών κυμάτων που μπορούν αυτές να εκπέμψουν.

Διοργανώθηκε την Τρίτη  31 Ιανουαρίου 2017 στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Β/θμιας Εκπαίδευσης της Δ΄Αθήνας, κ.Γ. Παυλικάκη και κ. Παρασκευά Γιαλούρη, το 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Δ΄ Δ/νσης, τους εκπαιδευτικούς Πέτρο Καλογεράκο, Αλέξανδρο Γιώτη και τη Διευθύντρια του σχολείου μας Σταμάτα Ρομποτή.

Η Επιστημονική Ημερίδα απευθυνόταν σε καθηγητές  Θετικών Επιστημών και μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄Λυκείου.

Πριν από ένα χρόνο καταγράφηκε για πρώτη φορά από την επιστημονική κοινότητα το πρώτο σήμα βαρυτικού κύματος. Επρόκειτο για 2 μαύρες τρύπες, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου ετών φωτός μακριά, οι οποίες, μετά από μια μακρόχρονη κοινή πορεία, συγκρούστηκαν εκπέμποντας μια εξαιρετικά βίαιη `βροντή’ βαρυτικών κυμάτων. Τα κύματα αυτά ταξίδεψαν στο Σύμπαν και συνάντησαν στην πορεία τους δύο συσκευές εξαιρετικής ακρίβειας και πολυπλοκότητας πάνω στη Γη. Για την κατασκευή αυτών των συσκευών μεγάλη ομάδα επιστημόνων ξόδεψε πολύ φαιά ουσία και χρόνο ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσει τέτοιου είδους κύματα. Οι ανιχνευτές αυτοί είναι γνωστοί ως LIGO (Laser Interferometric Gravitational-wave Observatory = παρατηρητήρια βαρυτικών κυμάτων μέσω συμβολομετρίας λέηζερ) και κατέγραψαν για πρώτη φορά ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο είχε προβλεφθεί από τον Αϊνστάιν έναν ολόκληρο αιώνα πρωτύτερα.

Στην ομιλία εξηγήθηκε η φύση αυτών των κυμάτων, ο τρόπος που δουλεύουν οι συσκευές-ανιχνευτές και η φύση της πηγής των βαρυτικών κυμάτων που ανιχνεύτηκαν. Τέλος συζητήθηκε η σημασία και το μέλλον αυτής της ανακάλυψης.

Π. Καλογεράκος, Φυσικός.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων