Feed
Άρθρα
Σχόλια
Εισηγητής ο : Κώστας Γαβρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ.

Διοργανώθηκε στις 20 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Β/θμιας Εκπαίδευσης της Δ΄Αθήνας, κ. Ευαγγελία Αγγελίδου και κ. Παρασκευά Γιαλούρη, το 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Δ΄ Δ/νσης ,  τους εκπαιδευτικούς Πέτρο Καλογεράκο, Αλέξανδρο Γιώτη , Ανδρέα Δαζέα και τη Διευθύντρια του σχολείου μας Σταμάτα Ρομποτή.

Η Επιστημονική Ημερίδα απευθυνόταν σε καθηγητές  Θετικών Επιστημών και μαθητές Β΄ και Γ΄Λυκείου προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

 

Φέτος είχαμε τη  συμπλήρωση εκατό ετών, από τότε που ο Αϊνστάιν εναντιωνόταν στην κοινή λογική και παρουσίαζε στην πρωσική Ακαδημία Επιστημών τη  Γενική Θεωρίατης Σχετικότητας.

Ο Κώστας Γαβρόγλου ενέδειξε με απλό και κατανοητό τρόπο, τη μεγάλη επανάσταση που έφερε ο E. Einstein στην επιστήμη της φυσικής.  Ο χώρος και ο χρόνος μεταλλάχτηκαν σε μεταβλητές ποσότητες. Δεν αποτελούσαν πλέον ανεξάρτητες ποσότητες, όπως φάνταζε λογικό. Καμπυλώνονταν ανάλογα με τη μάζα και την ενέργεια που περιέχονταν στον χωροχρόνο.

Ακόμα και σήμερα, η ιδέα πως ο χρόνος μπορεί να κυλάει διαφορετικά ανάλογα με την ταχύτητα, για παράδειγμα, δεν μπορεί να συλληφθεί απόλυτα από την ανθρώπινη διαίσθηση.

Ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε επίσης αναφορές σε ανακρίβειες ή λανθασμένες ερμηνείες, που αφορούν τις θετικές επιστήμες στη διάρκεια της εξέλιξής τους. Αναφέρθηκε και σε γεγονότα που αφορούν και άλλους μεγάλους επιστήμονες, οι οποίοι άλλαξαν την ανθρώπινη αντίληψη για τα φυσικά φαινόμενα, όπως στον Γαλιλαίο, το Νεύτωνα και άλλους.

Ήταν μια μοναδική ημερίδα, με εισηγητή έναν επιστήμονα με μεγάλη επιστημονική διαδρομή και πλούσιο συγγραφικό έργο.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην ημερίδα βγήκαν κερδισμένοι και εμπλουτισμένοι με μια διαφορετική ¨ματιά¨ στην ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων στις φυσικές επιστήμες. Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται τέτοιες ημερίδες και στο μέλλον, ώστε να αναδειχθεί η μεγάλη συμβολή στην κατανόηση του σύμπαντος από επιστήμονες του μεγέθους του E. Einstein.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων