2o Γενικό Λύκειο Πάτρας
  •  

Β΄Λυκείου

Easy way to make plastic from Milk and vinegar. Pretty amazing. This creates a long molecule called Casein which is just like typical plastic. You can mold it,sculpt it sand it. We make a pair of dice in this tutorial.

Plastics from Potatoes: Practical demonstration

Γλυκερίνη

Την ουσία γλυκερίνη ή γλυκερόλη συναντάμε πολύ συχνά σε αρκετά καλλυντικά προϊόντα αλλά και παραφαρμακευτικά. Συνήθως μας είναι γνωστή από τις παλαιές και κλασσικές κρέμες για τα χέρια γλυκερίνης.

Ας μάθουμε όμως λίγα πράγματα για αυτή.

Η γλυκερίνη είναι παραδοσιακή υγροσκοπική ουσία με μεγάλες υδατικές ικανότητες αλλά και καλός παράγοντας διασποράς καλλυντικών παρασκευασμάτων. Η γλυκερόλη ανήκει στις πολυόλες. Από αυτήν προέρχονται τα γλυκερύλια, τα γλυκερίδιακαι τα τριγλυκερίδια, από τα παράγωγά της έχουμε τη μονοστεατική γλυκερόλη, τις μετά θείου ενώσεις (glyceryl thioglycolate) και ταγλυκερύλια.

Η γλυκερίνη είναι διάλυμα που μοιάζει με σιρόπι και έχει γλυκιά γεύση, όπως η κρυσταλλική ζάχαρη. Μπορεί να αναμειχθεί με νερό, αλκοόλη αλλά δεν διαλύεται στα έλαια και τον αιθέρα. Στερεοποιείται στους 0°C σχηματίζοντας στιλπνούς ορθορομβικούς κρυστάλλους.

Οι ιδιότητες της γλυκερίνης είναι κυρίως μαλακτικές, αλλά επίσης έχει και ιδιότητα να «πλαστικοποιεί» τα σκευάσματα (π.χ μάσκες προσώπου) αλλά και εξαίρετος παράγοντας διασποράς.

Ανευρίσκεται σε συγκέντρωση 10% με 20% ανά καλλυντικό προϊόν.

Σε χαμηλή σχετικώς υγρασία η γλυκερόλη απορροφά νερό (περισσότερο) από τις κατώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να δημιοιυργεί ξηρότητα και αίσθηση τραβήγματος μετά την εξάτμιση της. Βεβαίως «δεσμεύει» το νερό της ατμόσφαιρας στην επιδερμίδα δημιουργώντας επιπλέον ασπίδα στην επιδερμίδα ώστε να μην αφυδατωθεί.

Χρησιμοποιείται πολύ στα σαπούνια, π.χ σαπούνι γλυκερίνης, κρέμες προσώπου αλλά και σώματος (π.χ κρέμες χεριών και ποδιών), καλλυντικά προϊόντα όπως κραγιόν, ξεβαφτικά βερνικιού για τα νύχια, μάσκες προσώπου, sprays μαλλιών κ.α

Τοπικά η γλυκερίνη μπορεί να προκαλέσει στην επιδερμίδα τοπικό ερεθισμό αλλά και ξηρότητα στο δέρμα αν χρησιμοποιηθεί σε ξηρή ατμόσφαιρα/κλίμα.

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ. Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, β’έκδοση 1998, ISBN 960-7308-87-5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *