Δεδομένα για την αγορά εργασίας

Φορείς για την απασχόληση και την εργασία

  • ΟΑΕΔ

Στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.)  αποτελεί την Δημόσια Αρχή η οποία μελετά και ασχολείται με τα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας. Μεταξύ των βασικών του υπηρεσιών και δραστηριοτήτων βρίσκεται και η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του δικτύου EURES.

Ο Ο.Α.Ε.Δ. εδράζεται σε τρεις πυλώνες λειτουργίας: α) την προώθηση στην απασχόληση, β) την ασφάλιση της ανεργίας και την κοινωνική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, και γ) την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Αποτελεί τη δημόσια αρχή και κεντρική δομή διαχείρισης:

  • των ενεργητικών πολιτικών αγοράς εργασίας για την ανάσχεση της ανεργίας, για την προώθηση της απασχόλησης και την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων
  • των παθητικών πολιτικών που αφορούν σε μέτρα ασφάλισης της ανεργίας (βασικό επίδομα ανεργίας) και άλλων επιδομάτων και παροχών κοινωνικής προστασίας (μητρότητας, λειτουργία Βρεφονηπιακών Σταθμών ΟΑΕΔ)
  • των ενεργητικών πολιτικών για την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση σε συνδυασμό με την πρακτική άσκηση (σύστημα Μαθητείας).                                                                                                                                   (Από τον ιστότοπο του Ο.Α.Ε.Δ.)
  • ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. μελετά ερευνητικά την αγορά εργασίας και παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν τις  διαδικασίες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, την αναγνώριση των συνδικάτων, τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην επαγγελματική κατάρτιση και την δυναμική ένταξη της επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι οικονομικοί κλάδοι με τους οποίους ασχολείται το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι : Τράπεζες-Ασφάλειες, Πετρελαιοειδή και Χημική Βιομηχανία, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Τουρισμός-Επισιτισμός, Μεταφορές-Επικοινωνίες, Ιματισμός-Δέρμα-Κλωστοϋφαντουργία, Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί (από τον ιστότοπο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έχει στόχο να “προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένες αναλύσεις για μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας συγκυρίας και που έχουν άμεση σχέση με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας (από τον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου).

  • ΕΛΣΤΑΤ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και κοινοποιεί τα επίσημα στατιστικά δεδομένα  για την χώρα που προκύπτουν έπειτα από μελέτη διαφόρων τομέων.

Επιπλέον, υλοποιεί έρευνες που αφορούν όλους τους τομείς δραστηριότητας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την εκπαίδευση, την υγεία, την οικονομία, την αγορά εργασίας, την απασχόληση και την ανεργία ενώ ανακοινώνει συγκριτικές μελέτες για το εργατικό δυναμικό στη διάρκεια των ετών.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή συνεργάζεται επίσης με τη Eurostat και τις άλλες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης, και με τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες των υπόλοιπων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • CEDEFOP

Με έδρα την Θεσσαλονίκη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), στοχεύει στην διασφάλιση της κατάρτισης (πρόσβαση και περιεχόμενο) και της αναγνώρισης των δεξιοτήτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το λόγο αυτό δημοσιεύει μελέτες και αναφορές που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και στην έλλειψη και ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων.

Μελέτες και έρευνες για την αγορά εργασίας