Επαγγελματικές Αποφάσεις

 

  • Οι αποφάσεις γενικά

Στην καθημερινή μας ζωή καλούμαστε να πάρουμε διάφορες λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές αποφάσεις. Συνήθως, χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ εναλλακτικών που υπάρχουν διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή ως προς τις επόμενες ενέργειές μας.

Υπάρχουν αποφάσεις που μπορούμε να λάβουμε με ευκολία και άλλες που μας δυσκολεύουν αρκετά. Κάθε επιλογή ωστόσο ενδέχεται να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες σε σχέση με το άτομο ή το περιβάλλον του που μπορεί να την επηρεάσουν, όπως για παράδειγμα την χρονική στιγμή που λαμβάνεται η απόφαση, ποιοι επηρεάζονται από αυτή και με ποιον τρόπο, πως διαμορφώνει την καθημερινότητα του ατόμου και το μέλλον του και αν μπορεί ή όχι να την τροποποιήσει εάν αλλάξει γνώμη.

  • Επαγγελματικές και Εκπαιδευτικές αποφάσεις

Οι Εκπαιδευτικές και Επαγγελματικές αποφάσεις είναι εκείνες οι αποφάσεις που αφορούν στο σχεδιασμό της Σταδιοδρομίας του ατόμου.

Οι εκπαιδευτικές αποφάσεις μπορεί για παράδειγμα να σχετίζονται με τον τύπο σχολείου που θα επιλέξω (πχ. ΓΕΛ/ΕΠΑΛ), με τηναπόφασή μου να ακολουθήσω την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις), με την επιλογή εξειδίκευσης (Ομάδα Προσανατολισμού/ Ειδικότητα), με την επιλογή Πανεπιστημιακής Σχολής ή Τμήματος (Μηχανογραφικό Δελτίο).

Οι επαγγελματικές αποφάσεις μπορεί να αφορούν στην επιλογή επαγγέλματος και επαγγελματικής ενασχόλησης ή/και δραστηριότητας.

Πολύ συχνά μια εκπαιδευτική ή επαγγελματική απόφαση αποτελούν μια σύνθετη διαδικασία η οποία εξαρτάται από εσωτερικούς παράγοντες (ενδιαφέροντα, ικανότητες, δεξιότητες, φιλοδοξίες, στόχοι, πεποιθήσεις κ.ά) και από εξωτερικούς παράγοντες (σημαντικοί άλλοι, κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον κ.ά.).

“Όταν επιλέγουμε ένα επάγγελμα, σημαίνει ότι διοχετεύουμε τις προσπάθειές μας προς μια ορισμένη κατεύθυνση, ότι ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διαδρομή (συχνά χρειάζεται να εκπαιδευτούμε αρκετά χρόνια πριν ασκήσουμε το επάγγελμα), ότι δεχόμαστε να ζήσουμε με έναν τρόπο ζωής που να συμφωνεί με το επάγγελμά μας. Για παράδειγμα, θα εργαζόμαστε την ημέρα ή τη νύχτα, σε προστατευμένο χώρο ή κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι κανόνες της ζωής μας σε καθημερινά πράγματα (όπως η διατροφή) θα είναι αυστηροί; Πρέπει, επίσης, να συνεξετάσουμε τις προοπτικές του επαγγέλματός μας, τις απολαβές από αυτό και τις εναλλακτικές λύσεις που διαθέτουμε, αν κάτι δεν εξελιχθεί όπως το υπολογίσαμε.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις επαγγελματικές μας αποφάσεις, τόσο ατομικοί όσο και εξωτερικοί. Τους ατομικούς παράγοντες τους διακρίνουμε σε βιολογικούς (οι οποίοι μπορούν να διευκολύνουν ή να δυσχεράνουν την πορεία μας σε έναν επαγγελματικό χώρο) και σε λοιπούς προσωπικούς, όπως είναι οι επιθυμίες, τα ενδιαφέροντα, οι αξίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, με βάση τα οποία ένα επάγγελμα μας φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικό. Υπάρχουν, όμως, και εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μας, να την κάνουν πιο εύκολη ή πιο δύσκολη. Κάποιοι από αυτούς είναι η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, το σχολείο, η κοινωνική ή πολιτισμική ομάδα στην οποία ανήκουμε, οι οικονομικές μας δυνατότητες ή ανάγκες και το ‘πνεύμα της εποχής’ μας.

Από τις επαγγελματικές αποφάσεις που παίρνει ένα άτομο θα εξαρτηθεί ο βαθμός επαγγελματικής ικανοποίησης που θα αντλεί στο μέλλον από την εργασία του και το αίσθημα της επιτυχίας ή της αποτυχίας που θα νιώθει στον επαγγελματικό του χώρο. Επίσης, από τις αποφάσεις αυτές θα καθοριστεί αν θα αγαπήσει ή όχι την εργασία του, αν θα είναι εύκολο ή όχι να εργαστεί, αν και με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί επαγγελματικά. Τέλος, από τις επαγγελματικές επιλογές ενός ανθρώπου θα εξαρτηθεί το αν θα ικανοποιηθούν οι προσωπικές-επαγγελματικές φιλοδοξίες του και αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του, όπως και το αν θα έχει ή όχι το αίσθημα ότι αξιοποιεί τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, ότι αναπτύσσει περισσότερο ή λιγότερο τις δυνατότητές του.”

(Από το βιβλίο ΣΕΠ Γ Γυμνασίου, Ενότητα Β)

 

  • Πώς να πάρεις μια εκπαιδευτική ή επαγγελματική απόφαση;

Έχεις έως τώρα σκεφτεί πώς έχεις λάβει τις αποφάσεις σου για την εκπαιδευτική σου πορεία; Για παράδειγμα, σκέψου μια απόφαση που χρειάστηκε να πάρεις πρόσφατα ή παλιότερα.

  • Τι σε βοήθησε να αποφασίσεις;
  • Τι σε δυσκόλεψε;
  • Ποια βήματα ακολούθησες για να αποφασίσεις τελικά;
  • Τι θα ήθελες να έχεις κάνει διαφορετικά;
  • Τι θα κάνεις ίδιο στο μέλλον;
  • Τι θα σε βοηθούσε να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις σε μια απόφαση μελλοντικά;

                  Δες πώς λαμβάνεις επαγγελματικές αποφάσεις με το ΔΩΡΕΑΝ Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Πύλης Εφήβων

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  • μπες στην Πύλη Εφήβων
  • δημιούργησε λογαριασμό
  • ενεργοποίησε το λογαριασμό σου (από το email που θα λάβεις)
  • επίλεξε την ενότητα «Γνώρισε τον Εαυτό σου»
  • εντόπισε το ερωτηματολόγιο Επαγγελματικές Αποφάσεις
  • απάντησε στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
  • αποθήκευσε τα αποτελέσματα
  • δες την ανάλυση των αποτελεσμάτων σου
Να θυμάσαι ότι μπορείς να συζητήσεις για τα αποτελέσματά σου με τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κ.Ε.Σ.Υ. που είναι αρμόδιος για το σχολείο σου.