Ανθρώπινο Δυναμικό

ιστοσελίδα υπό κατασκευή

Ανθρώπινο Δυναμικό

Το Ανθρώπινο Δυναμικό αναφέρεται στην στελέχωση και ανάπτυξη του προσωπικού σε μια επιχείρηση ή σε έναν οργανισμό με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να νοιώθουν ικανοποίηση από την εργασία τους.

Η διαδικασία της προσέλκυσης και της επιλογής των εργαζομένων στηρίζεται στα στοιχεία που παρουσιάζει ο/η υποψήφιος/α εργαζόμενος/η στον υποψήφιο εργοδότη μέσα από το Βιογραφικό Σημείωμα (Curriculum Vitae/ CV), στην αξιολόγησή του κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Επιλογής Προσωπικού αλλά και στα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεξιοτήτων του με ειδικά κριτήρια (πχ. τεστ αξιολόγησης γλωσσικών δεξιοτήτων, αριθμητικών δεξιοτήτων, ειδικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την συγκεκριμένη θέση). Μαζί με το Βιογραφικό Σημείωμα, ο/η υποψήφιος/α εργαζόμενος/η αποστέλλει συνήθως και μια Συνοδευτική Επιστολή με την οποία εξηγεί τους λόγους που κάνει αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας

Δεδομένης της μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς θέσεων εργασίας, είναι σημαντικός ο τρόπος που παρουσιάζεται το άτομο τόσο μέσω του Βιογραφικού Σημειώματος, της Συνοδευτικής Επιστολής όσο και της Συνέντευξης Επιλογής Προσωπικού. Συνεπώς, το άτομο χρειάζεται να έχει αναπτύξει τις κατάλληλες αυτές Δεξιότητες Αυτοπαρουσίασης.

Δεξιότητες αυτοπαρουσίασης

  • Βιογραφικό Σημείωμα

Το Βιογραφικό Σημείωμα είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε εγγράφως (συνήθως) τον εαυτό μας κατά τη διαδικασία αναζήτησης μιας εργασίας. Στην πραγματικότητα, το Βιογραφικό Σημείωμα αποτελεί την πρώτη επαφή μας με τον μελλοντικό μας εργοδότη, ο οποίος αποκομίζει εντύπωση για εμάς από το έγγραφο αυτό που μας παρουσιάζει σε αυτόν. Κατά συνέπεια, το Βιογραφικό Σημείωμα είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχή αναζήτηση εργασίας και η σύνταξή του όπως και η μορφή του μπορούν να μας εξασφαλίσουν ή να μας απομακρύνουν από κάποια εργασία.

Στα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, το Βιογραφικό Σημείωμα μπορεί να ζητείται να αποσταλεί ηλεκτρονικά (με email) ή να βρίσκεται καταχωρημένο σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία ο εργοδότης αναζητά τον κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση.

  • Συνοδευτική Επιστολή

Πώς θα συντάξω τη συνοδευτική επιστολή της αίτησής μου;

  • Παρουσιάστε τον εαυτό σας: Η αίτηση αποτελείται συνήθως από ένα βιογραφικό σημείωμα και από μια συνοδευτική επιστολή (εκτός εάν παρέχεται ειδικό έντυπο αίτησης). Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί μια ευκαιρία για να παρουσιάσετε τον εαυτό σας και να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για τη θέση αυτή.
  • Να είστε σύντομοι: Όπως ισχύει και για το βιογραφικό σας σημείωμα, η συνοδευτική επιστολή σας πρέπει να περιορίζεται το πολύ σε μία σελίδα και να επικεντρώνεται στις βασικές πληροφορίες.
  • Σχεδιάστε το περιεχόμενο: Το κείμενό σας πρέπει να περιλαμβάνει περίπου τέσσερις παραγράφους, καθεμία από τις οποίες θα εστιάζει σε ένα διαφορετικό βασικό θέμα. Μια καλή προσέγγιση μπορεί να είναι η εξής:
    • Εκφράστε το ενδιαφέρον σας για τη θέση και εξηγήστε πώς ενημερωθήκατε σχετικά με αυτή.
    • Εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει και γιατί πληροίτε τα κριτήρια.
    • Αναδείξτε 2-3 επαγγελματικές ή προσωπικές δεξιότητες που προσθέτουν αξία στην αίτησή σας.
    • Εξηγήστε ότι είστε διαθέσιμος για συνέντευξη και ότι μπορείτε να παράσχετε πρόσθετες πληροφορίες ή δικαιολογητικά έγγραφα εφόσον σας ζητηθεί.

(Πηγή: Eures)

 

  • Συνέντευξη Επιλογής Προσωπικού

Εάν η αίτησή σας για εργασία είναι επιτυχής, πιθανότατα θα κληθείτε σε συνέντευξη. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφθεί κανείς κατά την προετοιμασία του για μια συνέντευξη. Για τον λόγο αυτό, παραθέτουμε στη συνέχεια τα κυριότερα σημεία.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για μια συνέντευξη;

  • Κάντε τη σχετική έρευνα: Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε το ενδιαφέρον σας είναι η επίδειξη γνώσεων σχετικά με την εταιρεία και η ικανότητα απάντησης ή υποβολής ερωτήσεων σχετικά με αυτή. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε προβεί σε διεξοδική έρευνα σχετικά με τη θέση και ότι οι δεξιότητες και η πείρα σας αντιστοιχούν στις δεξιότητες που απαιτεί η θέση.
  • Ετοιμάστε ορισμένα παραδείγματα: Ανεξάρτητα από τα ερωτήματα που θα σας θέσει ο συνομιλητής σας, είναι πιθανό να χρειαστεί να ανατρέξετε σε καταστάσεις του παρελθόντος στις οποίες επιδείξατε μια συγκεκριμένη δεξιότητα, όπως η ικανότητα αντιμετώπισης προκλήσεων ή ανάληψης πρωτοβουλίας. Η εκ των προτέρων προετοιμασία αυτών των παραδειγμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να τα αναφέρετε εύκολα σε μια συνέντευξη.
  • Να έχετε αυτοπεποίθηση: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά έχετε προετοιμαστεί για τη συνέντευξη, θα σας υποβάλουν κατά πάσα πιθανότητα τουλάχιστον μία δύσκολη ή απρόσμενη ερώτηση. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι, να σκεφτείτε για λίγο και, το σημαντικότερο, να απαντήσετε με ειλικρίνεια. Αν δεν γνωρίζετε κάτι, παραδεχτείτε το και εξηγήστε με ποιον τρόπο θα προσπαθούσατε να βρείτε την απάντηση ή τη λύση.
  • Δείξτε ότι είστε ομαδικός παίκτης: Η ομαδική εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνιστά ιδιαίτερα πολύτιμη δεξιότητα για τους εργοδότες. Έτσι, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι τονίζετε τη συμβολή σας σε παλαιότερα ομαδικά επιτεύγματα.
  • Εξετάστε το θέμα των αποδοχών: Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε σχετικά με τις  αποδοχές μιας ανάλογης θέσης, ώστε να γνωρίζετε ποιες μπορούν να είναι οι προσδοκίες σας.

Ποια έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου για τη συνέντευξη;

  • Βιογραφικό Σημείωμα: Εάν είναι δυνατόν, ετοιμάστε αρκετά αντίγραφα (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα αν πρόκειται για διεθνή οργανισμό).
  • Πιστοποιητικά: Περιλαμβάνονται πιστοποιητικά πτυχίων, μαθημάτων γλωσσών και οποιαδήποτε άλλα σχετικά πιστοποιητικά.
  • Πτυχίο ή δίπλωμα: Για ορισμένες θέσεις εργασίας, όπως αυτές που αφορούν τον δημόσιο τομέα, μπορεί να σας ζητηθεί να προσκομίσετε φωτοτυπία των πτυχίων ή πιστοποιητικών σας, την οποία συνήθως μπορεί να σας προσκομίσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα ή η οικεία ένωση του αντίστοιχου κλάδου.
  • Έγγραφα ταυτότητας: Να έχετε μαζί σας το διαβατήριο ή το δελτίο ταυτότητάς σας
  • Συστάσεις: Αν και δεν απαιτείται πάντα, οι συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες ή από το εκπαιδευτικό σας ίδρυμα μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

(Προσαρμογή από την Πηγή: Eures)

Δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες

Όταν κάποιος/α κάνει αίτηση για μια θέση εργασίας χρειάζεται να αποδείξει ότι διαθέτει τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την θέση αυτή. Ειδικότερα, χρειάζεται να έχει τις δεξιότητες αυτές που προκύπτουν από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επιμόρφωση για την συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα (πχ. Πτυχίο, Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, άλλα διπλώματα κ.λ.π.).

Ωστόσο, οι εργοδότες δεν αρκούνται στα τυπικά προσόντα για την πρόσληψη του ατόμου. Συνήθως αναζητούν και άλλες δεξιότητες που προκύπτουν από την κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου, τις πνευματικές , μεθοδολογικές και τεχνολογικές του ικανότητες, όπως για παράδειγμα να εργάζεται σε ομάδα, να είναι σε θέση να επικοινωνεί, να επιλύει προβλήματα, να δημιουργεί θετικό κλίμα με τους συνεργάτες του κ.ά.

Σημαντικές θεωρούνται όλες εκείνες οι δεξιότητες που φαίνονται ότι προσθέτουν αξία στον οργανισμό για τον οποίο θα εργαστεί το άτομο.

Ποιες δεξιότητες αναζητούν οι εργοδότες στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την Πύλη Πανόραμα Δεξιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα (2018-2030) αναμένεται να εξελιχθούν ως εξής:

https://skillspanorama.cedefop.europa.eu/dsense/render/barrotated?indicator=204&country=EL&year=2018-2030&sector=05.13&sector=05.17&sector=05.11&sector=05.10&sector=05.12&sector=03.06&sector=04.09&sector=04.08&sector=04.07&sector=02.05&sector=06.15&sector=06.16&sector=06.14&sector=01.01&sector=01.03&sector=01.02&sector=01.04&aes_x=sector&unit=increment&dimensionsCombination=country+X+year+X+sector&ext=png