Δείτε παραστάσεις Σέξπιρ online από τους ειδικούς

Πολιτισμός

Δείτε παραστάσεις Σέξπιρ online από τους ειδικούς

Με παράσταση του «Άμλετ» ξεκίνησε το περίφημο Shakespeare Globe Theatre του Λονδίνου τη σειρά δωρεάν προβολών των παραστάσεών του. Πρόκειται για παραγωγές έξι σεξπιρικών έργων που ανέβηκαν κατά το διάστημα 2009-19 και η καθεμία από αυτές θα είναι διαθέσιμη για δύο εβδομάδες στο κανάλι του θεάτρου στο youtube. Ο «Άμλετ» (2018) ανέβηκε σε σκηνοθεσία των Federay Holmes και Elle White, και τον κεντρικό ρόλο υποδύθηκε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Globe, Michelle Terry, σε μία από τις σπανιότατες περιπτώσεις που γυναίκα ηθοποιός ανέλαβε το συγκεκριμένο ρόλο (6-19/4). Θα ακολουθήσουν: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (2009), σε σκηνοθεσία του Dominic Dromgoole (20/4-3/5), «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (2013), σε σκηνοθεσία επίσης του Dominic Dromgoole (4-17/5), το άπαιχτο στην Ελλάδα «Δύο ευγενείς συγγενείς» (2018) που έγραψε ο Σαίξπηρ σε συνεργασία με τον Τζον Φλέτσερ, σε σκηνοθεσία του Barry Rutter(18-31/5), «Χειμωνιάτικο παραμύθι» (2018), σε σκηνοθεσία της Blanche McIntyre (1-14/6) και «Εύθυμες κυράδες του Ουίνσδορ» (2019), σε σκηνοθεσία της Elle White (15-28/6).

To θέατρο Σφαίρα, όπως επικράτησε να ονομάζεται στα ελληνικά το Globe Theatre, χτίστηκε στις όχθες του Τάμεση το 1599 από τον θίασο «Lord Chamberlain’s Men», για τον οποίο ο Σέξπιρ έγραψε τα περισσότερα έργα του. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1613, ενώ ένα δεύτερο χτίστηκε τον επόμενο χρόνο ακριβώς στο ίδιο σημείο και λειτούργησε μέχρι το 1642. Κατόπιν εκατοντάδων χρόνων σιωπής, το Shakespeare Globe Theatre ανακατασκευάστηκε το 1997 ως πιστό αντίγραφο του πρώτου κτίσματος, ελάχιστα μέτρα από την αρχική τοποθεσία, και προσανατολίζεται σε έργα της σαιξπηρικής και συνολικότερης δραματουργίας της Ελισαβετιανής περιόδου. Μέχρι την επόμενη φυσική σας επίσκεψη στο μοναδικό αυτό κτήριο, αξίζει να περιηγηθείτε στο επίσημο site του θεάτρου για μια εικονική ξενάγηση.

H Royal Shakespeare Company (ή Βασιλικός Σαιξπηρικός Θίασος) από την πλευρά της, προσφέρει μερικές από τις διασημότερες παραστάσεις της μέσω της πολιτιστικής πλατφόρμας https://www.marquee.tv/. Εκμεταλλευτείτε την περίοδο δωρεάν δοκιμής που ισχύει για τριάντα ημέρες, για να δείτε μερικά από τα σαιξπηρικά αριστουργήματα σε παραστάσεις ενός θεατρικού οργανισμού που έχει ταυτιστεί όσο κανείς άλλος με τον σπουδαίο συγγραφέα. Η RSC έχει μακρά ιστορία, εκατό και πλέον χρόνων, από το 1879, όταν άνοιγε τις πόρτες του στο Stratford-upon-Avon, τη γενέτειρα του Σέξπιρ, το Shakespeare Memorial Theatre. Το 1958, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Πίτερ Χολ, πέρασε στη νέα εποχή του, με διπλή έδρα σε Στράτφορντ και Λονδίνο και νέα επωνυμία ως Royal Shakespeare Company. Το 2006-07, ο ιστορικός θεατρικός οργανισμός φιλοξένησε σε ένα φεστιβάλ παραστάσεις απ’ όλον τον κόσμο, που κάλυψαν τη συνολική παραγωγή του Σέξπιρ (θεατρικά έργα, σονέτα και ποιήματα), ενώ ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη φιλόδοξο πρότζεκτ, κατά το οποίο ένας θίασος τριάντα τεσσάρων ηθοποιών έπαιξε κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου όλα τα ιστορικά του δράματα.