Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας / European Anti-Violence Network

Νέα

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας / European Anti-Violence Network

Τα νέα μας…

Ενδοοικογενειακή Βία:
Πρωτοβουλίες και νέες υπηρεσίες από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Εισήγηση της Κικής Πετρουλάκη (Προέδρου ΔΣ του ΕΔκΒ) στην
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Ενημέρωση σχετικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Εκπαιδευτικό Υλικό Προγράμματος
“Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις ανάμεσα στα Δύο Φύλα”

Το εκπαιδευτικό υλικό GEAR against IPV έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της βίας στις σχέσεις των εφήβων μέσω ευαισθητοποίησής τους σε θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία. Στο τεύχος ΙΙΙ παρέχονται βήμα-προς-βήμα οδηγίες για την υλοποίηση σειράς βιωματικών δραστηριοτήτων και στο Τεύχος IV τα αντίστοιχα φύλλα εργασίας και ενημερωτικά φυλλάδια για εφήβους και έφηβες.

Δείτε προεπισκόπηση του περιεχομένου του υλικού πατώντας επάνω στις εικόνες. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ολόκληρο το υλικό μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος www.gear-ipv.eu/download

 

Το υλικό έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων GEAR against IPV και GEAR against IPV – II με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος DAPHNE III της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

European Commission

Directorate General Justice

 

With financial support from the

DAPHNE III Programme of the European Union

Γράφοντας μετά τη Σιωπή  

Eνισχύοντας τις δεξιότητες αυτοβιογραφικής γραφής ως μέσο στήριξης γυναικών που επέζησαν της έμφυλης βίας

Δείτε το τελικό παραδοτέο του προγράμματος “Writing beyond the Silence – Promoting autobiographical writing competences to help survivors of gender violence” που περιλαμβάνει συνοπτική περιγραφή των δράσεων σε όλες τις χώρες καθώς και την εμπειρία των συμβούλων της Ελλάδας που ενσωμάτωσαν την αυτοβιογραφική μεθοδολογία στη συμβουλευτική κακοποιημένων γυναικών.

Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος DAPHNE III της Ευρωπαϊκής Ένωσης

European Commission

Directorate General Justice

 

With financial support from the

DAPHNE III Programme of the European Union

 

 

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας υλοποίησε (Μάιος 2012 – Απρίλιος 2014) το Σχέδιο Δράσης με τίτλο: 

με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εθνικών πόρων στο πλαίσιο της κατηγορίας πράξης 3.2.4. “Υποστήριξη Μ.Κ.Ο. (γυναικείων οργανώσεων)” (α’ & β’ κύκλου), του Ε.Π. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013 [Δικαιούχος: Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ) – Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων].

Στόχος του Σχεδίου Δράσης ήταν να συμβάλει στην πρόληψη της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (ΒΕΣ) μέσω στοχευμένης:

  • Ενημέρωσης και στήριξης γυναικών-θυμάτων ΒΕΣ σχετικά με τις δυνατότητες αντιμετώπισης της ΒΕΣ στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών του συστήματος υγείας-πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης μέσω της:
  • Επιμόρφωσης Επαγγελματιών Υγείας-Πρόνοιας μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσής τους σε θέματα ΒΕΣ (π.χ. τεχνικές και εργαλεία ανίχνευσης της ΒΕΣ, αξιολόγηση της επικινδυνότητας της κατάστασης, κατάρτιση σχεδίων ασφαλείας, καταγραφή/τεκμηρίωση της ΒΕΣ, παραπομπή των περιστατικών). Ο Α’ Κύκλος της εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2013 ενώ ο Β’ Κύκλος (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2014. Μέχρι το τέλος του προγράμματος (30 Απριλίου 2014), το Ε.Δ.κ.Β. είχε παραλάβει συνολικά 393 αιτήσεις επαγγελματιών, εκ των οποίων προσκλήθηκαν 203 να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση (Α Κύκλος: 20, Β Κύκλος: 183). Μέχρι το τέλος του προγράμματος, συνολικά 142 επαγγελματίες είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς την επιμόρφωση.   
Ενημερωτικό Φυλλάδιο Οδηγός Φορέων Παροχής Υπηρεσιών σε Κακοποιημένες Γυναίκες

 

 

 Οδηγός “Απόδρασης” από μια Βίαιη Σχέση  

Ο Οδηγός “Απόδρασης” από μια Βίαιη Σχέση, ενημερώνει –με εύληπτο και άμεσο τρόπο- κάθε γυναίκα που κακοποιείται στη συντροφική, ερωτική ή συζυγική της σχέση (αλλά και κάθε άλλο άτομο που ενδιαφέρεται για αυτήν), για το τι μπορεί να κάνει, πού μπορεί να απευθυνθεί και ποιες είναι οι διαθέσιμες υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν τα συστήματα υγείας-πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης στη χώρα μας. Περιγράφει, δηλαδή, με απλό και κατανοητό λόγο το ισχύον νομικό πλαίσιο, τις διαθέσιμες δομές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί μια κακοποιημένη γυναίκα προκειμένου να ζητήσει υπηρεσίες τεκμηρίωσηςπροστασίαςστήριξης και/ή θεραπείας για την ίδια και τα παιδιά της, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε κακοποιημένες γυναίκες παρουσιάζονται σε μορφή Αφίσας. Για κάθε φορέα απεικονίζονται οι υπηρεσίες που παρέχει, εάν τις παρέχει άμεσα ή έμμεσα (μέσω διασύνδεσης ή παραπομπής σε άλλο φορέα), καθώς και εάν τις παρέχει και σε έφηβες και/ή και σε άλλη γλώσσα (εκτός της Ελληνικής και της Αγγλικής). Τέλος, αναφέρονται τα στοιχεία επικοινωνίας, οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του φορέα, καθώς και ειδικές πληροφορίες όπως, για παράδειγμα, όταν υπάρχει κάποιος περιορισμός στη γεωγραφική περιοχή κάλυψης ή στην παροχή υπηρεσιών (επικαιροποιημένες πληροφορίες για τους φορείς δείτε εδώ).

Τα πρώτα κεφάλαια του Οδηγού παρουσιάζουν το φαινόμενο της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων και περιγράφουν τις συνθήκες ζωής, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις δυσκολίες των κακοποιημένων γυναικών, τις συνέπειες της κακοποίησης, προειδοποιητικές ενδείξεις και τους κοινά αποδεκτούς Μύθους που -δυστυχώς ακόμη και σήμερα- περιβάλλουν το ζήτημα της κακοποίησης γυναικών από τον σύντροφό τους. Γράφτηκαν με στόχο να βοηθήσουν κάθε κακοποιημένη γυναίκα να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι “αυτό που της συμβαίνει” είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ και να τη στηρίξουν, καθοδηγώντας την να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνη και απαλλάσσοντας την από συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν γυναίκες και κορίτσια να αναγνωρίσουν τις προειδοποιητικές ενδείξεις μιας βίαιης σχέσης πριν εμπλακούν σε αυτήν και ότι θα φανεί χρήσιμος σε κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για μια κακοποιημένη γυναίκα (αλλά δεν ξέρει πώς πρέπει να φερθεί). Ο Οδηγός είναι διατυπωμένος (στο μεγαλύτερο μέρος του) σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας τη φωνή καθεμιάς από τις γυναίκες που συνάντησε η αφηγήτρια μέσα από το δικό της οδοιπορικό, για να περιγράψει τα βήματα που χρειάστηκε πρώτα να ανακαλύψει και μετά να ακολουθήσει -τόσο η ίδια αλλά και καθεμιά από τις συνοδοιπόρισσές της- για να αποδράσει από τη βίαιη σχέση της.

.

Εκδήλωση με θέμα

The GEAR against IPV approach

Gender Equality Awareness Raising against Intimate Partner Violence: Empowering new generations to build healthy intimate relationships

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – 21 Νοεμβρίου 2017 – Βρυξέλλες, 10.00-12.00

Πρόγραμμα εκδήλωσης