ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πολιτισμός

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Επισκεψη στο Μουσειο Σχολικης Ζωης και Εκπαιδευσης! Μία βόλτα στην Πλάκα με τα παιδιά και επίσκεψη σε ένα μουσείο που σε ταξιδεύει στα σχολικά χρόνια!

Η αλήθεια είναι ότι η ανάρτηση αυτή έμεινε πολύ στο πρόχειορο. Γιατί η Επισκεψη στο Μουσειο Σχολικης Ζωης και Εκπαιδευσης έγινε το Σεπτέμβριο, την ημέρα του αγιασμού στα σχολεία. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί παράδοση να περνάω όλη τη μέρα με τα παιδιά, κάνοντας μία βόλτα γεμάτη εικόνες, γνώση, φίλους και φυσικά γεύσεις. Αυτή τη φορά λοιπόν η μέρα ξεκίνησε με περίπατο στην Πλάκα και κουλούρι ανα χείρας, μέχρι να φτάσουμε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Στο μουσείο είχαμε ξαναπάει με τη πριγκίπισσά μου, αλλα επειδή μας άρεσε πάρα πολύ, ψάχνουμε αφορμή κάθε φορά να το επισκεπτόμαστε. Ένα παραδοσιακό σπίτι στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων, αριθμός 23, πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης. Τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών. Δύσκολο να μην το βρείτε, αφού το κτίριο είναι στολισμένο με κορδέλες και χρώμα!

Το κτίριο είναι τριώροφο, οπότε σε κάθε όροφο θα απολαύσετε ένα διαφορετικό ταξίδι στο παρελθόν. Το ισόγειο, αποτελεί μία μεγάλη βιβλιοθήκη με συγγράματα των δύο προηγούμενων αιώνων, τετράδια μαθητών, σχολικά βιβλία και φυσικά τον απαραίτητο εξοπλισμό του μαθητή όπως κονδηλοφόρους, άβακες, πλάκες, τσάντες και πολλά ακόμα. Τη συλλογή συμπληρώνουν πολλές σχολικές φωτογραφίες εποχής, τις καθιερωμένες φωτογραφίες με όλη την τάξη. Τέλος, απολαυστε και τη συλλογή με παιδικά μυθιστορήματα, όλα εικονογραφιμένα από κλασσικούς συγγραφείς της εποχής.

Κάθε μέρος του μουσείου, κάθε κομμάτι της συλλογής μου προκαλλούσε συγκίνηση. Είδα σχολικά βιβλία από τα δικά μου μαθητικά χρόνια, είδα τα είδη χειροτεχνίας που χρησιμοποιούσαμε την ώρα των εικαστικών, που κυριολεκτικά είχα διαγράψει από τη μνήμη μου! Ποιος δεν έκανε ψηφιδωτά ή δεν έκοψε φιγούρες Καραγκιόζη; Αλλά σίγουρα δε θα θυμάστε το χάρτινο κέντημα που είχαμε τα κορίτσια. Ένα μικρό δηλαδή βιβλιαράκι, με τις σελίδες κομμένες σε λωρίδες που ανάλογα το σχέδιο που ήθελες να κάνεις, περνούσες ανάμεσά τους χρωματιστό χαρτί!

Ο δεύτερος όροφος αποτελεί ουσιαστικά μία αναπράσταση τάξεων του σχολείου. Με τα κλασσικά ξύλινα θρανία, την έδρα του δασκάλου πάνω στο ξύλινο βάθρο, τον μαυροπίνακα και τον άβακα φυσικά. Θα δείτε ποδιές για κορίτσια καθώς και στολές που φορούσαν τα αγόρια, ιδιαίτερα στα ιδιωτικά σχολεία. Στον ίδιο όροφο, υπάρχει ένας χώρος αφιέρωμα στα παιχνίδια της εποχής, όπως ξύλινα αλογάκια, μπίλιες, αμαξάκια και πορσελάνινες κούκλες, σβούρες και πολλά ακόμα!

Ο τελευταίος όροφος, ουσιαστικά είναι το υπόγειο. Βγείτε από την κεντρική είσοδο και κατεβείτε τα σκαλάκια για τον κάτω όροφο. Στην είσοδό του, μπορείτε να αφήσετε τη δική σας αφιέρωση ή να γράψετε ότι σας έκανε εντύπωση ή ακόμα και να ζωγραφίσετε, αφού οι τοίχοι έχουν διαμορφωθεί ως μαυροπίνακες. Τέλος, υπάρχει μία ακόμα αναπαράσταση τάξης σχολείου, στην οποία φυσικά έχει και τους γεωγραφικούς χάρτες της εποχής. Σοβαρα τώρα, ποιος δε θυμάται να τον στέλενι ο δάσκαλος στο γραφείο του διευθυντή για να φέρει τον χάρτη της Ελλάδας ή της Ευρώπης, πριν το μάθημα της Γεωγραφίας;

Στο Μουσείο διοργανώνονται δράσεις και προγράμματα για τα παιδιά που θα σας ενθουσιάσουν. Ξεναγήσεις, περίπατοι στην περιοχή, εργαστήρια κατασκευών, αφήγηση παραμυθιών και πολλά ακόμα. Μπορείτε να ενημερωνόσαστε από την ιστοσελίδα του μουσείου, πατώντας εδώ!

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά: 10:00-18:00

Σαββατοκύριακα 11:00-19:00

Δευτέρα: Κλειστά

Eίσοδος: 3 ευρώ. Δωρεάν σε εκπαιδευτικούς, παιδιά έως 12 ετών, κατόχους κάρτας εισόδου σε Μουσείο και στα μέλη του.

Μάθαιτε περισσότερα για το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και τα Σχετικά Προγ΄ραμματα από την επίσημη ιστοσελίδα του, πατώντας εδώ!

Μία επίσκεψη που θα κάνει τους μεγάλους να αναπολήσουν το παρελθον και τα παιδιά να ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία στις τάξεις των προηγούμενων ετών.

Για περισσότερες προτάσεις μουσείων για μικρούς και μεγάλους, δείτε εδώ!

Καλές Βόλτες!