6+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Νέα

6+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

6+1 Πραγματα να κανεις στο Αλσος Συγγρού με τα Παιδια, στο Μαρούσι. Ένα μικρό δάσος μέσα στην πόλη που προσφέρει πολλά πράγματα να κάνεις και να απολαύσεις!

Σαββατοκύριακο στη μεγαλούπολη και η Φύση, ομολογώ, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Υπάρχουν όμως τρόποι να την απολαύσεις και να την ανακαλύψεις παρέα με τα παιδιά και σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σου. Για όσους ζουν στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, είναι ακόμα πιο εύκολο. Για τους υπόλοιπους, είναι μία καλή ευκαιρία για βόλτα στη πόλη και φυσικά για επίσκεψη στο Δάσος! 6+1 Πραγματα να κανεις στο Αλσος Συγγρού με τα Παιδια, στο Μαρούσι!

Πάντα ήταν μία πρόκληση η ζωη στη μεγάλη πόλη. Μπορεί να έχει και θάλασσα σχετικά κοντά και βουνό, αλλά δύσκολα οργανώνεις εξόρμηση σε αυτά, γιατί απλούστατα βαριέσαι να μπεις στη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε και αυτή τη φάση, αλλά δεν ήταν και ότι καλύτερο. Χάναμε πράγματα που μπορούσαμε να δούμε και να μάθουμε! Η Αττική έχει πολλά να σου προσφέρει, αρκεί να έχεις τη διάθεση να τα ανακαλύψεις. Λίγη οργάνωση και θα εκπλαγείς με το πόσες μικρές εκδρομές μπορείς να οργανώσεις, ιδανικές για όλη την οικογένεια!

Το Άλσος Συγγρού λοιπόν, είναι ένα μικρό δάσος μέσα στην πόλη, που είναι εύκολα προσβάσιμο και θα το αγαπήσετε. Πως πάμε εκεί; Απλά ακολουθείτε τη Λεωφόρο Κηφισίας με κατεύθυνση προς Κηφισιά και στο ύψος του ΚΑΤ, μπαίνετε στην κεντρική πύλη του Αλσους. Στην εισοδο έχει και πάρκινγκ διαθέσιμο. Φτάσαμε και ξεκινάμε! Μη ξεχνάμε, το Κτήμα Συγγρού είναι ανοικτό και ελευθερο στους επισκέπτες από την Ανατολή του ηλίου μέχρι και τη Δυση και αυτό γιατί δεν υπάρχουν φώτα δρόμου για να μας βοηθήσουν.

  1. Ανακαλύπτω την ιστορία του Άλσους:

Το Κτήμα αποτελεί κληροδότημα προς την Γεωργική Εταιρεία Αθηνών από την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου – Συγγρού, συζύγου του Ανδρέα Συγγρού, η οποία στη διαθήκη της εξέφρασε τη ρητή επιθυμία η αξιοποίηση του Κτήματος να συμβάλει στη «μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών». Το 1988 η διαχείριση του Κτήματος πέρασε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της Γεωργικής Εταιρείας Αθηνών. Περπατήστε στη βόρεια πλευρά του κρ΄τήματος και ανακαλύψτε τον Πύργο του Ανδρεα Συγγρού, ένα οικοδόμημα του 19ου αιώνα. Κοντά θα βρείτε και τα οικοδομήματα που λειτουργούν ως σχολεία, το θεατράκι του δασους και το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία γοτθικού ρυθμού.

2. Επίσκεψη στο Μουσείο Μελισσοκομίας:

Εντός του Πύργου Συγγρού βρίσκεται το μουσείο μελισσοκομίας, το μοναδικό στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη συλλογή με σπάνιες και παλιές κυψέλες από όλα τα μέρη της χώρας μας. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει σχετικά με τη μελισσοκομία και φυσικά να έχει πρόσβαση στη Γεωργική Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας, με σπάνια αναγνωσματα.

Το μουσείο είναι προσβάσιμο στο κοινό καθημερινά από τις 09.00 έως τις 14.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους «Φίλους του Δάσους Συγγρού» στο τηλ 2108066319.

3. Περίπατος στο Δάσος:

Τα 700 περίπου στρέμματα του Άσλους Συγγρού περιέχουν το μόνο φυσικό δάσος στην Αθήνα, του οποίου όμως μέρος δυστυχώς είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά του ’81. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την χαλέπιο πεύκη (κοινό πεύκο), η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, αλλά και αρκετά άλλα είδη δέντρων όπως οι κουκουναριές, πουρναριες , κυπαρίσσια και πλήθος θάμνων. Περπατώντας θα βρεθείτε στο τμήμα με τα αμπέλια, στο τμήμα με τις ελιές και φυσικά τις μοναδικές αμυγδαλιές! Μην παρεξενευτείτε αν ανακαλύψετε και ζωάκια… όπως χελώνες!

4. Βόλτα με τα ποδήλατα:

Το Κτήμα Συγγρού είναι μοναδικό μέρος για να απολαύσεις και βόλτα με τα ποδήλατα. Όλο το κτήμα διασχίζεται από μικρά και μεγαλύτερα μονοπάτια, ιδανικά για ποδήλατο, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους! Θα χρειαστούν βέβαια αρκετές απισκέψεις για να το γνωρίσεται ολόκληρο!

5. Αθλητισμός:

Στη βόρεια πλευρά του κτήματος υπάρχουν αθλητικοί χώροι ελεύθεροι προς τους επισκέπτες. Γήπεδο μπάσκετ και χώρος για ποδόσφαιρο και ποδήλατα, καθώς και κάθε λογής παιχνίδι! Τέλος αν είσαι φανατικός στο τρέξιμο, τότε απλά απόλαυσε μία διαδρομή μέσα στα δέντρα!

6. Πικ Νικ στην εξοχή:

Το κτήμα δεν περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για αναψυχή, τύπου καφετέριες και καντίνες. Αυτό ήταν αρχική απόφαση των ιδιοκτητών κατά τη δωρεά τους, ώστε να μείνει το δάσος παρθένο. Και όντως είναι ένα μοναδικό μέρος! Μπορείς ιδανικά να οργανώσεις ένα πικ νικ στην εξοχή, κάτω από τις αμυγδαλιές ή τα ελαιόδεντρα, αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός ώστε να σεβαστείς το χώρο. Δεν ανάβουμε φωτιές, μαζεύουμε τα σκουπίδια και προσέχουμε το χώρο που μας φιλοξενεί.

7. Παιχνίδι , δεντρόσπιτα και σκαρφάλωμα στα δέντρα:

Εντάξει… ποιος δεν έχει μεγαλώσει σε επαρχία και να μην έχει σκίσει παντελόνια στους κορμούς των δέντρων; Ή δεν έχει δοκιμάσει να φτιάξει δεντρόσπιτο με ότι υλικά βρει… ξύλα και πέτρες κατα κύριο λόγο; Το μέρος είναι ιδανικό για παιχνίδι στην εξοχή και φυσικά για να νοιώσουμε όλοι και πάλι παιδιά! Σκαρφαλώστε, τρέξτε, παίξτε μήλα και κορόιδο, γελάστε και γίνετε πάλι παιδιά! Και αν ειστε λάτρης των χρταετών, τότε δοκιμάστε να πετάξετε σε μέρος που δεν έχει ψηλά δέντρα. Δεν υπάρχουν καθοόλου καλώδια για να μπλεχτούν.

Ταξιδιώτες μέσα στην πόλη μας! 6+1 Πραγματα να κανεις στο Αλσος Συγγρού με τα Παιδια και να περάσετε υπέροχα! Και αν θέλετε περισσότερες προτάσεις για βόλτες και εκδρομές όλη η οικογένεια εντός Αττικής, πατήστε εδώ!

Καλές Διαδρομές!