30 Μάι 2014

Πως να διαβάζετε για τις εξετάσεις

Συντάκτης: 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Πώς να διαβάσετε για τις εξετάσεις

 

 

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες χρήσιμες  συμβουλές για να διαβάσετε σωστά και αποδοτικά για τις εξετάσεις του Ιουνίου. Νομίζω πως είναι ό,τι πρέπει κυρίως για τα πρωτάκια, που έχουν αγχωθεί πολύ!  Όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι από το  site www.infokids.gr.

Σημαντικό για να διαβάζεις σωστά είναι να βρίσκεσαι στο σωστό περιβάλλον. Ας δούμε τα σημαντικότερα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να διαμορφώσεις το χώρο σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου:

 

• Φωτισμός – O καλός φωτισμός αποτελεί την πρώτη αλλαγή που θα χρειαστεί να κάνουμε. Ο λάθος φωτισμός μπορεί να φέρει κούραση και να επηρεάσει την απόδοση σου στο διάβασμα. Διάλεξε ένα φως που να μην δημιουργεί σκιές & έντονες αντιθέσεις.

 

Εξαερισμός – Στο δωμάτιο σου θα χρειαστεί να προσέχεις δύο πράγματα: Τον καθαρό αέρα & τη σταθερή θερμοκρασία. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι σημαντικοί για να είσαι σε επαγρύπνηση και με καθαρό μυαλό.

 

 • H θέση που κάθεσαι – Η θέση που θα κάθεσαι θα πρέπει να μην είναι πολύ άνετη (μην σε πάρει ο ύπνος!) άλλα ούτε και άβολη. Διάλεξε μία μέτρια καρέκλα και μη διαβάζεις στο κρεβάτι.

 

Η στάση του σώματος – Προσπάθησε να μη βάζεις το κεφάλι σου «μέσα» στο βιβλίο αλλά και να μην κρατάς το βιβλίο μακριά από σένα. Και στις δύο περιπτώσεις, η κούραση θα σε αποθαρρύνει σύντομα.

 

Εξωτερικές ενοχλήσεις – Οι πιο σημαντικές ενοχλήσεις είναι αυτές που μπορείς να δεις και να ακούσεις. Παρόλο που μπορεί να απολαμβάνεις να διαβάζεις με μουσική ή με ανοιχτή τηλεόραση, οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι γινόμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί όταν ασχολούμαστε με ένα πράγμα τη φορά.

 

Κάνε διαλείμματα – Όχι πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα . Ένα τέταρτο είναι αρκετό. Μη διαβάζεις αν δεν έχει περάσει ένα διάστημα 30 λεπτών από το φαγητό.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Πότε να διαβάσεις

Όταν είσαι ξεκούραστος/η , ευδιάθετος/η και το έχεις προγραμματίσει. Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής πριν το μάθημα είναι συνήθως χάσιμο χρόνου και δεν αποδίδει.

 

Η αξία του προγράμματος

Πριν ακόμα ξεκινήσεις να διαβάζεις, χρειάζεται να βάλεις ένα πρόγραμμα. Αν δεν έχεις ένα πρόγραμμα ή πλάνο, δεν θα μπορέσεις να αξιολογήσεις τα προβλήματα που προκύπτουν από το διάβασμα. Όλα θα φαίνονται βουνό. Φτιάξε ένα πρόγραμμα που να καλύπτει τις ανάγκες σου και, το σπουδαιότερο από όλα, ακολούθησέ το. Το πρόγραμμα σώζει χρόνο.

Όλα τα προγράμματα φτιάχνονται ώστε να είναι αποδοτικά και βοηθητικά ως προς τα εσένα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξεις τον προγραμματισμό σου, αν δεις ότι αυτός δεν σε εξυπηρετεί. Δοκίμασε & κάνε λάθη. Πειραματίσου & θα βρεις αυτό που ταιριάζει σε σένα.

 

Πώς να χρησιμοποιήσεις το χρόνο σου

Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχει ο μαθητής στη διάθεση του. Το να αποφεύγεις το διάβασμα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αφορά εσένα και τη δική σου ευθύνη ως προς τον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι, αλλά ούτε και να παρατάς τις υποχρεώσεις σου για την τελευταία στιγμή. Αξιοποίησε όσο χρόνο έχεις σωστά και μην πιέσεις τον εαυτό σου.

 

Δεξιότητες σκέψης

Όλοι έχουμε δεξιότητες σκέψης, αλλά λίγοι από εμάς τις χρησιμοποιούμε συνειδητά και αποτελεσματικά. Οι δεξιότητες αυτές χτίζονται με την επανάληψη. Οι αποτελεσματικοί αναγνώστες βλέπουν πιθανότητες εκεί που κάποιοι βλέπουν αδιέξοδα. Ρώτα τον εαυτό σου τι θέλει να πει το κείμενο που διαβάζεις.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Η μέθοδος Α.Ε.Δ.Α.

Η μέθοδος Α.Ε.Δ.Α. (Αξιολόγηση, Ερωτήσεις, Διάβασμα, Ανασκόπηση) είναι ο τρόπος με τον οποίο ακονίζονται όλες οι δεξιότητες του διαβάσματος.

 

Αξιολόγηση

Δες την γενική εικόνα του μαθήματος ΠΡΙΝ το διαβάσεις με λεπτομέρεια. Φαντάσου ότι κοιτάς ένα χάρτη για να πας ένα ταξίδι. Αν δεν ξέρεις την περιοχή, το να κοιτάξεις έναν χάρτη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να ξεκινήσεις.

 

Ερωτήσεις

Κάνε ερωτήσεις για να πάρεις απαντήσεις. Οι ερωτήσεις θα σε διευκολύνουν. Χρησιμοποίησε τον ακόλουθο τρόπο:

Ποιος;

Τι;

Πού;

Πώς;

Πότε;

Γιατί;

Κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου καθώς διαβάζεις. Θυμήσου! Στόχος του διαβάσματος είναι η κατανόηση. Τα σημεία που σου κάνουν εντύπωση είναι αυτά που είναι εύκολο να θυμηθείς. Αφιέρωσε χρόνο για τα υπόλοιπα.

 

Διάβασμα

Διάβασμα δεν σημαίνει ανάγνωση ενός κειμένου. Διάβασε ενεργά. Μην αποφεύγεις τους πίνακες, ή τις υποσημειώσεις του βιβλίου. Πολλές φορές θα αντλήσεις πληροφορίες από αυτά, που μέσα στο κείμενό σου δεν υπάρχουν. Σταμάτα όταν νιώθεις ότι έχεις κατανοήσει ό,τι διαβάζεις. Μη διαβάζεις δυνατά στον εαυτό σου, αν αυτό σε μπερδεύει. Πολλές φορές, αποτελεί και χάσιμο χρόνου.

 

Ανασκόπηση

Η ανασκόπηση είναι μια αξιολόγηση του τι έχεις καλύψει μέχρι εκείνη την ώρα. Στην ώρα της ανασκόπησης, ανάτρεξε στις σημειώσεις σου και βρες τα σημεία τα οποία πιστεύεις ότι δεν έχεις καταλάβει καλά. Βρες τα δυνατά σημεία σου και ελαχιστοποίησε τις αδυναμίες σου. Ο καλύτερος χρόνος για την ανασκόπηση είναι όταν έχεις τελειώσει το διάβασμα σου. Πριν τις εξετάσεις, θα χρειαστεί να κάνεις μία γενική ανασκόπηση πολλών μαθημάτων ή κεφαλαίων και η δουλειά σου θα είναι λιγότερη αν έχεις μέχρι τότε οργανωθεί σωστά.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Εξετάσεις

(Μερικά tips για την ώρα των γραπτών εξετάσεων)

 

Αξιολόγησε το συνολικό γραπτό που έχεις μπροστά σου. Σιγουρέψου ότι έχεις καταλάβει καλά (πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχεις διαβάσει) τις ερωτήσεις. Ακόμα και αυτές που σου φαίνονται εύκολες. Όταν διαβάσεις τις ερωτήσεις, διάβασε τις μια φορά ακόμα!

Απάντησε τις εύκολες ερωτήσεις πρώτα. Η καλύτερη στρατηγική είναι οι απαντήσεις που για σένα είναι εύκολες. Αν ξεκινήσεις από τις δύσκολες, μπορεί να μην σου μείνει χρόνος να συμπληρώσεις ό,τι ήδη γνωρίζεις, ή, απλά, να χάσεις το κουράγιο σου.

 

Μάθε να αναγνωρίζεις τις λέξεις κλειδιά ενός κειμένου. Ξεκίνα να αναπτύσσεις τις ιδέες γύρω από τα σημεία – κλειδιά που σου δίνονται.

 

Ξαναδιάβασε το γραπτό σου πριν το δώσεις. Διάβασε προσεκτικά τι έγραψες, κάνε τις απαραίτητες διορθώσεις και προσπάθησε να παραδώσεις ένα καθαρό, ευανάγνωστο γραπτό. Μουτζούρες, πολλά σβησίματα ή μια κόλλα γεμάτη διορθώσεις δεν βοηθά.

 

Καλή επιτυχία!

Τα σχόλια είναι κλειστά.