PauleioPolitistikoMhtrverias 2

Μια γιορτή δημιουργικότητας και συναισθημάτων στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο!

Σχολική Διαμεσολάβηση

Στην γιορτή μαθητικής δημιουργίας προγραμμάτων, που φιλοξενήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε δύο ξεχωριστές δράσεις των μαθητών μας μέσα από δύο βίντεο.

Η ομάδα διαμεσολάβησης του σχολείου μας, εμπνευσμένη από το υπέροχο παραμύθι της Lidia Branković, «Το ξενοδοχείο των συναισθημάτων», οργάνωσε μια σειρά διαδραστικών δραστηριοτήτων κατά την επίσκεψή της στο φιλόξενο 8ο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί, το παραμύθι παρουσιάστηκε και διαβάστηκε στους μικρούς μαθητές, δίνοντας το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τον κόσμο των συναισθημάτων. Η εμπειρία έγινε ακόμη πιο ζωντανή μέσα από βιωματικά παιχνίδια όπως το ευφάνταστο “ασανσέρ των συναισθημάτων”, το διασκεδαστικό παιχνίδι με “κάρτες συναισθημάτων”, τη δημιουργική έκφραση μέσω της ζωγραφικής με θέμα το “συναίσθημα της ημέρας”, και όλοι μαζί τραγουδήσαμε, δημιουργώντας μια αξέχαστη ατμόσφαιρα. Μέσα από αυτή την όμορφη αλληλεπίδραση, αναδείχθηκε με μοναδικό τρόπο ο πλούτος και η ποικιλία των ανθρώπινων συναισθημάτων, προσφέροντας μια βαθιά και ουσιαστική εμπειρία σε όλους και αναδεικνύοντας πώς η λογοτεχνία και το παιχνίδι μπορούν να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της επικοινωνίας.

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε το βίντεο «Καταλήγοντας στο Λιμάνι της Συμφιλίωσης». Για αυτή τη δράση, το σχολείο μας υποδέχθηκε με χαρά την ομάδα διαμεσολάβησης του 6ου Γυμνασίου Βέροιας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι μαθητές μας πραγματοποίησαν ένα φανταστικό ταξίδι σε πέντε ξεχωριστά νησιά: το νησί των συναισθημάτων, το νησί των «Αξιών-αναγκών», το νησί των μηνυμάτων «εγώ» και τις «ανοιχτές θάλασσες» των ερωτήσεων ανοιχτού τύπου. Σε κάθε σταθμό, οι μαθητές εστίασαν στην αναγνώριση των συναισθημάτων, των αξιών και των αναγκών, στην κατανόηση της δύναμης των “εγώ” μηνυμάτων και στην αξιοποίηση των ερωτήσεων ανοιχτού τύπου – δεξιότητες ουσιαστικές για την τέχνη της διαμεσολάβησης. Το ταξίδι κορυφώθηκε με την άφιξη στο φιλόξενο “Λιμάνι της Συμφιλίωσης”, όπου πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα προσομοίωση της διαδικασίας διαμεσολάβησης μέσα από ρεαλιστικά σενάρια. Η δράση αυτή ανέδειξε την αξία της κατανόησης, της αποδοχής και της ειρηνικής συνύπαρξης, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη σημασία της γεφύρωσης των διαφορών και της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος αλληλεγγύης και σεβασμού.

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 8ου Δημοτικού Σχολείου και του 6ου Γυμνασίου Βέροιας για την υπέροχη συνεργασία!

 

___________

Αφήστε μια απάντηση