Το κλίμα αλλάζει (Εκπαιδευτικό πρόγραμμα)

Το  2o  Γυμνάσιο Βάρης  ανταποκρινόμενο στην συνεχή  ευαισθητοποίηση των μαθητών του  σχετικά με τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, υλοποίησε  την περίοδο  Μάρτιο-Απρίλιο   2021, για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου, την διαδικτυακή διδασκαλία περιβαλλοντικού προγράμματος  με τίτλο Το κλίμα Αλλάζει. Η δράση έγινε  υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κα  Βάγια Π. (Οικιακής Οικονομίας , Γεωγραφίας) και  Δρ.  Σκουρολιάκου Π. (Πληροφορικής, Φυσικών Επιστημών).

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε μέσα από την πλατφόρμα εκπαίδευσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στόχος του προγράμματος ήταν η  εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της κλιματικής αλλαγής , με τις αρχές του  βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτιρίων και, μέσω της εφαρμογής του ΚΠΙΣΝ, η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ειδικότερα:

Οι μαθητές, με εργαλεία το πείραμα, την έρευνα και τους μετεωρολογικούς σταθμούς  ανακάλυψαν τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου, τις ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και  τα οφέλη από τη  χρήση  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με όσα έμαθαν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα διήρκησε 4 ώρες που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 2 εβδομάδων και στο τέλος εκπόνησαν δομημένες ομαδοσυνεργατικές  εργασίες χωριζόμενοι σε 4 ομάδες : ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΕΣ,  ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ.

Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω προγράμματος απονεμήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης.