Feed
Άρθρα
Σχόλια

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, το σχολείο μσς συμμετείχε στους εορτασμούς της 198ης Επετείου της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Φ. Ζαχαριάδου – ως διαγγελέας της εκδήλωσης – χρωμάτισε με τη φωνή της τα αισθήματα υπερηφάνιας και συγκίνησης δίνοντας τον  τόνο και τον παλμό της παρέλασης :

Σας υποδεχόμαστε στα σημερινά Ιερά Ελευθέρια, γιορτή της πιο μεγάλης ώρας της πόλης μας και σας καλούμε να γίνετε κοινωνοί στην επέτειο του γεγονότος που θεωρήθηκε σταθμός για την εδραίωση και την πορεία του αγώνα της φυλής μας για την εθνική ανεξαρτησία.

23 Σεπτεμβρίου 1821. 198 χρόνια μετά η πόλη μας τιμά την γενεσιουργό άλωση – απελευθέρωση και έχει την τιμή να παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις της η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Την παρέλαση ανοίγει με παιάνες η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης.

Η Παρασκευή της 23ης Σεπτεμβρίου 1821 ξημέρωσε μέρα αλλόκοτη. Στις τάπιες των κάστρων ερημιά, στους πύργους και τις πολεμίστρες το ίδιο. Νέκρα βασίλευε στην πολιτεία της Τριπολιτσάς που ψυχομαχούσε. Ο Μανώλης Δούνιας όμως ήταν τύπος διαολεμένου Ρωμιού. Παρέσυρε τους Τούρκους πυροβολητές με δόλωμα ψωμί και τρόφιμα. Αίφνης Τσάκωνες και ΑγιοΠετρίτες γλίστρησαν με τρόπο στα μέσα του κάστρου, τρέξαν στην πόρτα τ’ Αναπλιού, την άνοιξαν. Κανείς δεν είχε καταλάβει πως το κάστρο είχε πέσει έτσι απλά και ήσυχα σε μια στιγμή.

Κι αρχίζουν ραγδαία ν’ ανοίγουν οι πόρτες, η μια μετά την άλλη. Και γυρίζει ο Δούνιας το μεγάλο κανόνι κατά το σαράι, τα πλήθη σκόρπισαν με ξεφωνητά τρομάρας. Αμάν Αλλάχ! Αμάν Αλλάχ! Ξεφωνητά και κραυγές που έπαιρναν εκδίκηση για το «Εάλω η Πόλις».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων