Επίσκεψη στον Πετρά

petras1Η ομάδα Αγωγής Σταδιοδρομίας του 2ου Γυμνασίου Σητείας επισκέφθηκε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου τον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά και παρακολούθησε μια εξαιρετική  ξενάγηση από την κυρία Μεταξία Τσιποπούλου. Με το χειμαρρώδη λόγο και την αστείρευτη ενέργειά της, η αρχαιολόγος που αποκάλυψε και ανέδειξε τον Πετρά εντός και εκτός Ελλάδας, μας πρόσφερε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

Περπατήσαμε στο όμορφο αρχαιολογικό πάρκο και ακούσαμε για τη μινωική Σητεία, έναν τόπο που παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από το τέλος της 4ης χιλιετίας μέχρι το 1200 π.Χ.
Παρατηρήσαμε δύο από τα ιδιαίτερα ευρύχωρα, διώροφα, μινωικά σπίτια του λόφου, και θαυμάσαμε τους χώρους του κεντρικού ανακτόρου. petras2Μάθαμε για τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, για το μονολιθικό πατητήρι, για την τεράστια ποσότητα κεραμικής, για το ιδιαίτερης σπουδαιότητας ιερογλυφικό αρχείο. Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε για το εύρος των επαγγελματικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται σε μια ανασκαφική έρευνα και διαπιστώσαμε τη μεγάλη σημασία της διαμόρφωσης και ανάδειξης ενός αρχαιολογικού χώρου μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών.

petras3Είναι μεγάλο προνόμιο για τη Σητεία να υπάρχει ένα τέτοιο αρχαιολογικό πάρκο δίπλα στη σύγχρονη πόλη και χαιρόμαστε πολύ που δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να το γνωρίσουν από την πλέον αρμόδια.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μεταξία Τσιποπούλου, για το χρόνο και τις ανεκτίμητες γνώσεις που μας προσέφερε τόσο γενναιόδωρα.petras4

Ευχαριστούμε επίσης τη φύλακα Πόπη Τζουανάκη για τη συνεργασία της και τους γονείς των μαθητών για την υποστήριξή τους.

 

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος

Ελπίδα Λαγουδάκη (Πληροφορικής)

Νίκος Φωτεινάκης (Φιλόλογος)

Αφήστε μια απάντηση