ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΛΑΥΡΙΟ-ΣΟΥΝΙΟ 9-5-2019

Για να δείτε φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ     

     Πραγματοποιήθηκε και εφέτος με επιτυχία η μονοήμερη εκδρομή του σχολείου μας την Πέμπτη 9 Μαϊου 2019 στην περιοχή της Λαυρεωτικής.

       Μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων μαζί με τους/ τις συνοδούς εκπαιδευτικούς , μετά από μία σύντομη στάση στο δρόμο για καφέ, επισκεφτήκαμε  αρχικά τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο. Εκεί ανηφορίσαμε  προς τον ναό του Ποσειδώνα, τον περίφημο δωρικού ρυθμού ναό των μέσων του 5ου αι. π.Χ. , που αγναντεύει το Αιγαίο αιώνες τώρα. Περάσαμε τα τείχη που περιέβαλλαν το Ιερό, έπειτα το Πρόπυλο του εσωτερικού περιβόλου, έχοντας στα δεξιά μας τη στοά και στη συνέχεια φτάσαμε στον εκπληκτικό  ναό που χτίστηκε εδώ στο «ιερό άκρο των Αθηναίων » προς τιμήν του θεού της θάλασσας, για να μη μένει παραπονεμένος, αφού έχασε στον αγώνα διεκδίκησης της Αθήνας. Απέναντί του ακριβώς, βέβαια, οι Αθηναίοι έχτισαν και το ναό της Αθηνάς Σουνιάδας,  προς τιμήν της προστάτιδας του αθηναϊκού κράτους. Ήταν ένας ιδιότυπος ναός, του οποίου τα αρχιτεκτονικά μέλη μεταφέρθηκαν στην Αγορά των Αθηνών για τις ανάγκες λατρείας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Ο περίβολος του ναού αυτού είναι ίσως το παλαιότατο αρχιτεκτονικό κατάλοιπο που σχετίζεται με το ιερό του Φρόντιδος, του ικανότερου καπετάνιου της εποχής του, του κυβερνήτη του πλοίου του Μενελάου, όταν αυτός επέστρεφε από την Τροία. Εδώ, στο χώρο του τεμένους της Αθηνάς, σταμάτησε, για να τον θάψει, τιμώντας τον με αυτόν τον τρόπο.

     Ακόμα  είχαμε  την ευκαιρία να βγάλουμε εκπληκτικές αναμνηστικές φωτογραφίες  με φόντο τα ερείπια του αρχαίου  ναού και φυσικά  με φόντο το  απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου . Μικροί και μεγάλοι σταθήκαμε για λίγο να  απολαύσουμε τη μαγευτική  θέα που απλωνόταν μπροστά μας από ψηλά, από  το πανέμορφο αυτό ακρωτήριο στο νοτιότερο άκρο,  στην εσχατιά του νομού  Αττικής.

    Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Λαύριο, όπου επισκεφτήκαμε το ομώνυμο Αρχαιολογικό Μουσείο , το οποίο  βρίσκεται στην είσοδο της πόλεως  για τον ερχόμενο από τα Μεσόγεια. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να

θαυμάσουμε τη μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων του μουσείου, η οποία αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες, στο αίθριο και περιμετρικά του αιθρίου. Πρόκειται για μία έκθεση θεματική και χρονολογική, καθώς αποσκοπεί να δείξει τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ. Η αίθουσα 1 είναι αφιερωμένη στις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες στη Λαυρεωτική κατά την αρχαιότητα. Έμφαση δίδεται στις επιγραφές που αφορούν στα μεταλλευτικά εργαστήρια. Στην αίθουσα 2 εκτίθενται αγγεία, εργαλεία και λίθινα κοσμήματα από το σπήλαιο του Κίτσου, που κατοικήθηκε στη Νεολιθική εποχή (6η – 5η χιλ. π.Χ.), αγγεία και άλλα κτερίσματα από τα νεκροταφεία του Θορικού και της ευρύτερης περιοχής του Σουνίου (8ος – 4ος αι. π.Χ.), καθώς και ευρήματα από ιερά και οικιστικά σύνολα σε διάφορες θέσεις της Λαυρεωτικής. Σημαντική θέση στο Μουσείο κατέχουν οι ανάγλυφες πλάκες από τη ζωφόρο του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, καθώς και επιτύμβια και αναθηματικά αγάλματα και ανάγλυφα από τους αρχαίους δήμους της Λαυρεωτικής. Εντυπωσιακό είναι το ψηφιδωτό δάπεδο από την παλαιοχριστιανική (4ος – 5ος αι.) βασιλική του Λαυρίου

  Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο περιηγηθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά στο κέντρο της πόλης και απολαύσαμε τοπικές νοστιμιές  σε κάποια από τα πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια της. Ακολούθως  κατευθυνθήκαμε προς τα Σπάτα, για την τελευταία  στάση της εκδρομής μας, το εκπτωτικό χωριό Mc Arthur Glen. Με περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, είναι το πρώτο και το κορυφαίο εκπτωτικό χωριό της Ελλάδας, με αγαπημένα designer brands που ανανεώνουν το στιλ και τη διάθεσή των επισκεπτών.  Το εκπτωτικό χωριό  είναι σχεδιασμένο σε νεοκλασικό στιλ, με υπαίθρια πλακόστρωτα σοκάκια, μοναδικά καταστήματα και υψηλή αισθητική. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του σχολείου μας   επισκέφτηκαν μαγαζιά , έφαγαν γλυκά, ήπιαν δροσιστικά  ροφήματα, περπάτησαν, έβγαλαν αστείες  φωτογραφίες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του mini μουσείου ψευδαισθήσεων  που υπάρχει στον χώρο, με άλλα λόγια το κατευχαριστήθηκαν.

 Κι έτσι έφτασε ή ώρα της επιστροφής στη Σαλαμίνα. Επιβιβαστήκαμε όλοι στα πούλμαν κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι ακόμα μια φορά με πανέμορφες αναμνήσεις. 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση