Σεπ 23 2012

Άρθρα του/της mskandalid

Μοιράστε εύκολα δεδομένα και internet μέσω ηλεκτρικού δικτύου

Μόλις μετακομίσατε στο καινούριο σας σπίτι – καλορίζικο. Μεγαλύτερο, με καλύτερη θέα και φθηνότερο ενοίκιο. Τακτοποιήσατε τα έπιπλα, αδειάσατε τις κούτες και ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε επιτέλους με το pc σας. Είναι η στιγμή που παρατηρείτε ένα σημαντικό πρόβλημα: η πρίζα του τηλεφώνου είναι στο ένα δωμάτιο και ο υπολογιστής σας σε ένα άλλο. Η ιδέα του να συνδέσετε υπολογιστή και router με 20μετρο καλώδιο Ethernet δεν φαίνεται και τόσο πρακτική, ενώ το wifi ως λύση δεν σας ενθουσιάζει, είτε γιατί δεν θέλετε επιπλέον ακτινοβολία μέσα στο σπίτι είτε γιατί φοβάστε για απώλειες λόγω απόστασης και παρεμβολών.
Η λύση είναι να εκμεταλλευτείτε το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού, για να φτιάξετε το δικό σας. Η καλωδίωση που ήδη υπάρχει μέσα στους τοίχους για να μεταφέρει το ρεύμα που δίνει ζωή στις κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές – από τον υπολογιστή μέχρι την τοστιέρα – μπορεί να αξιοποιηθεί και για να μεταφέρει δεδομένα. Χάρη στο σύστημα Powerline Communication (PLC) μπορείτε να ξεχάσετε τα καλώδια που διατρέχουν το σπίτι κάνοντάς το να μοιάζει με πειραματικό εργαστήριο.
Το σύστημα δουλεύει με τη χρήση ενός ειδικού αντάπτορα ο οποίος μπαίνει σε μια συνηθισμένη πρίζα και ο οποίος διαθέτει υποδοχή Ethernet για να συνδέσουμε την πρώτη μας συσκευή (έναν υπολογιστή ή το router πχ). Χρησιμοποιώντας τον δεύτερο αντάπτορα σε οποιαδήποτε άλλη πρίζα του σπιτιού και συνδέοντας την δεύτερη συσκευή – voila! – έτοιμο το plug & play δίκτυό μας. Οι συσκευές ανταλλάσσουν δεδομένα σαν να ήταν συνδεδεμένες απευθείας μεταξύ τους. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να περιορίσετε το δίκτυό σας: ανάλογα με τον τύπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 6 ή και 8 αντάπτορες για αντίστοιχους υπολογιστές ή περιφερειακά.
Οι ταχύτητες που υπόσχονται οι powerlines adapters ξεκινούν από τα 200 Mbps και φθάνουν το 1 Gigabit – αλλά ως συνήθως κρατήστε και μικρό καλάθι, γιατί απώλειες υπάρχουν, ειδικά σε παλαιότερα σπίτια με καλωδιώσεις από την εποχή του «640 kB RAM είναι αρκετά για όλες τις εφαρμογές», όπως λέγεται ότι είπε ο Bill Gates κάποτε. Από την εμπειρία μας πάντως θα λέγαμε ότι δεν θα έχετε πρόβλημα να «μοιράσετε» ίντερνετ απρόσκοπτα ή να streamάρετε ακόμη και full HD περιεχόμενο.
Αυτό που θα έπρεπε σίγουρα να έχετε υπόψη σας είναι ότι οι powerlines adapters δεν συνεργάζονται με UPS και συνήθως ούτε με πολύπριζα ασφαλείας. Αν τους βάλετε σε απλά πολύπριζα θα παίξουν αλλά με μειωμένη απόδοση. Προτιμήστε να τους τοποθετήσετε απευθείας πάνω στην πρίζα ή αν δεν έχετε τέτοια δυνατότητα, αγοράστε κάποιο μοντέλο που διαθέτει δική του υποδοχή πρίζας ώστε να εγκαταστήσετε το πολύπριζο επάνω σε αυτό. Αν ανησυχείτε για την ασφάλεια του δικτύου σας θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι powerlines adapters προσφέρουν κρυπτογράφηση 128 bit – αν και φανταζόμαστε ότι είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να επέμβει κάποιος στο ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού σας.
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν υλοποιήσεις αρκετών εταιρειών, με εκείνους της TP Link να ξεχωρίζουν για την χαμηλή τους τιμή – χωρίς εκπτώσεις στην απόδοση. Ξεχωρίζουμε επίσης της Belkin για την ποιότητα κατασκευής και την κομψή εμφάνισή τους, ενώ θα βρείτε και αντίστοιχα προϊόντα της Netgear με υψηλότερη τιμή αλλά και περισσότερες θύρες σε κάθε αντάπτορα.
Θανάσης Τολούδης

In.gr Τεχνολογία

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση