Μαρ 23 2012

Άρθρα του/της mskandalid

Είναι ακριβή τα αποτελέσματα στις μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης;



Είναι ακριβή τα αποτελέσματα στις μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης;

Στην εποχή του Ιντερνετ η μέτρηση της δημοφιλίας από τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Και πολύ περίπλοκο επίσης.



Βάλτε το όνομα Tim Hartford στην Google και θα βγουν 835.000 αποτελέσματα ή 325.000 ή 285.000… βρήκα αυτά τα διαφορετικά αποτελέσματα σε υπολογιστές που απείχαν ελάχιστα μέτρα ο ένας από τον άλλον – στο ίδιο γραφείο, την ίδια στιγμή.Για λίγα δευτερόλεπτα, μου κόπηκε η ανάσα· σα να «σπάσαμε» την Google με το όνομα του παρουσιαστή του ραδιοφώνου του BBC. Αλλά όχι. Το πρώτο μάθημα στην ακρίβεια των διαδικτυακών αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι πως ο αριθμός τους εξαρτάται από τον υπολογιστή τον οποίο χρησιμοποιείς καθώς και ποια έκδοση της Google είναι σε λειτουργία. Παράλληλα, τα αποτελέσματα είναι προσωποποιημένα, ανάλογα με το τι έχει ψάξει κανείς προηγουμένως και ανάλογα με το που βρίσκεται.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αν το όνομα που έχει κάποιος -ακόμη και δεν είναι συγγραφέας ή ηθοποιός- επιστρέφει πολλά αποτελέσματα, ιδίως αν είναι όμοιο μ’ ένα δημοφιλές. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, τα αποτελέσματα αναζήτησης μπορούν να είναι παραπλανητικά και ο αριθμός των αποτελεσμάτων δε σημαίνει και πολλά αν δεν χρησιμοποιήσεις εισαγωγικά, κόμματα κ.τ.λ. Κάνε μια ανόητη ερώτηση, θα πάρεις μια ανόητη απάντηση.

Αλλά ακόμη και συγκεκριμένη έρευνα να κάνεις, νομίζοντας ότι είσαι «άσος» στο ψάξιμο, πάλι δεν θα έχεις καταφέρει αυτό που νομίζεις. Για παράδειγμα, αν σου «επιστραφούν» 68 εκατομμύρια αποτελέσματα, δε σημαίνει ότι υπάρχουν 68 εκατομμύρια σελίδες τις οποίες μπορείς να δεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι καλύτερες μηχανές αναζήτησης δεν δίνουν ακριβή αριθμό σελίδων, μόνο εκτιμήσεις.

Ωστόσο, η αξιοπιστία και η λεπτομέρεια εμφανίζεται όταν ο χρήστης αναζητά με μία λέξη. Κάθε φορά που προστίθεται και μια λέξη, τόσο οι αριθμοί γίνονται λιγότεροι και λιγότερο ακριβείς. Οι ειδικοί λένε πως αυτό γίνεται στο όνομα της ταχύτητας. Πίσω από το προσκήνιο, γίνονται τεράστιοι υπολογισμοί από τους υπερ-κομπιούτερς, με το να ξεφορτώνονται σελίδες που είναι άχρηστες ή spam και σελίδες που έχουν τους ίδιους όρους προς αναζήτηση αλλά με λιγότερη σχετικότητα· όλη αυτή η διαδικασία κρατά λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ή δύο.

Οι μηχανές αναζήτησης, σχολιάζει ο καθηγητής Mike Τhelwall, θα μπορούσαν να σκανάρουν το Ιντερνετ για πάντα, ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να βρουν όλες τις σελίδες που υπάρχουν. «Ο λόγος είναι διότι δεν υπάρχει μια μεγάλη λίστα με τις υπάρχουσες διαδικτυακές σελίδες στον κόσμο, ή ακόμη και μια μοναδική λίστα με όλα τα sites του κόσμου».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση