Φεβ 12 2012

Άρθρα του/της 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Μεταφορές

Μεταφορά ονομάζεται γενικά η οποιαδήποτε μετακίνηση επιβατών και διακίνηση φορτίων από έναν τόπο σε άλλον. Συνήθως, η μετακίνηση γίνεται έναντι κάποιας αμοιβής που ονομάζεται εισιτήριο ή κόμιστρο ή ναύλος.
Αντικείμενα μεταφορών μπορεί να είναι οποιοδήποτε οικονομικό αγαθό όπως προϊόντα της γης, ή προϊόντα μεταποίησης, καθώς και ο άνθρωπος, η ανάγκη μετακίνησης του οποίου λογικό είναι να θεωρηθεί ότι γεννήθηκε από τη πρώτη εμφάνισή του στη Γη. Η ιστορία των μεταφορών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής. Ο πρωτόγονος άνθρωπος μετακινούνταν βαδίζοντας σε αναζήτηση τροφής ή από περιέργεια να γνωρίσει το περιβάλλον του, ή ακόμα και για την προστασία του από τους διάφορους φυσικούς κινδύνους (όπως σε αναζήτηση κάποιου καταφυγίου). Με το πέρασμα του χρόνου όμως κατάλαβε ότι οι αντοχές του για να διανύει μεγάλες αποστάσεις ήταν περιορισμένες και πολύ περισσότερο περιορισμένη η ικανότητά του να μεταφέρει βάρη σε σημαντικές αποστάσεις.
Έτσι ο άνθρωπος αναζήτησε διάφορα μέσα μεταφοράς τόσο για τον ίδιο όσο και για τα αγαθά του, ξεκινώντας αρχικά τη χρησιμοποίηση ζώων στη ξηρά και αναπτύσσοντας ένα δίκτυο οδών διανοίγοντας μονοπάτια που διευκόλυναν την πρόσβαση του. Επίσης, χρησιμοποίησε τους υδάτινους δρόμους και από το πρωτόγονο μονόξυλο στις λίμνες και τους ποταμούς βγήκε στη θάλασσα. Σήμερα έχει στη διάθεσή του μεταφορικά μέσα όπως το αυτοκίνητο, το ποδήλατο, το μετρό, το τρένο, το τραμ, το πλοίο αλλά και μέσα που διασχίζουν τον αέρα και ταξιδεύουν με μεγάλες ταχύτητες όπως το αεροπλάνο και το ελικόπτερο. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως στο μέλλον θα είναι δυνατές και οι μεταφορές ανθρώπων στο διάστημα με ταχύτατα, υπερσύγχρονα διαστημόπλοια.
Στην καθημερινή μας ζωή το αυτοκίνητο είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος μετακίνησης επειδή προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα τα οποία κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

Πρώτα, είναι άνετο και εξυπηρετικό αφού δεν μας περιορίζει ως προς το χρόνο αναχώρησης. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν χάνουμε χρόνο περιμένοντας σε κάποια στάση ή σταθμό όπως θα γινόταν με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, για παράδειγμα το λεωφορείο ή το τραμ. Σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μια απρόβλεπτη ασθένεια ή ένα ατύχημα μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα και οικονομικά χωρίς να χάνουμε πολύτιμο χρόνο που μπορεί να είναι κρίσιμος. Άλλη μια άνεση που μας προσφέρει είναι πως μπορούμε να περνάμε ευχάριστα κατά τη διάρκεια της διαδρομής ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική.
Παρά τα πλεονεκτήματά του το αυτοκίνητο έχει και κάποια μειονεκτήματα κυρίως οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά. Το κόστος συντήρησης, η ασφάλεια, το σέρβις και φυσικά η βενζίνη είναι παράγοντες που επιβαρύνουν οικονομικά τον ιδιοκτήτη του. Έχει ακόμα παρατηρηθεί ότι μερικοί άνθρωποι δεν περπατάνε αλλά χρησιμοποιούν  το αυτοκίνητο και δεν γυμνάζονται αρκετά. Ακόμα ο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων δημιουργεί έλλειψη χώρων στάθμευσης. Για τον ίδιο λόγο γίνονται μποτιλιαρίσματα τα οποία με την σειρά τους προκαλούν ατυχήματα που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Τα αυτοκίνητα κάνουν θόρυβο και  δημιουργούν ηχορύπανση. Τελευταίο και σημαντικότερο μειονέκτημα του αυτοκινήτου είναι οι εκπομπές καυσαερίων που μολύνουν την ατμόσφαιρα και συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι οι επιπτώσεις που έχει η χρήση του αυτοκινήτου στο περιβάλλον είναι πολύ σοβαρές και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μειωθούν. Η αλόγιστη χρήση του θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο.

Δημοσιεύθηκε από Αριστόβουλο Αλέξανδρο, Α1

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση