Ένα συγκλονιστικό μήνυμα για την ανθρωπότητα!

Ένα συγκλονιστικό μήνυμα για την ανθρωπότητα!

Του Μπέντε

Ένα συγκλονιστικό μήνυμα του Charlie Chaplin που αποτελεί απόσπασμα από την τελευταία σκηνή της ταινίας «Ο μεγάλος Δικτάτωρ», την πρώτη ομιλούσα ταινία του Σαρλώ, γυρισμένη το 1940. Το μήνυμα αυτό τόσα χρόνια μετά παραμένει απίστευτα επίκαιρο για πάρα πολλές πτυχές της ανθρώπινης κοινωνίας. Στην ταινία αυτή ο Charlie Chaplin αναφέρεται στον Αδόλφο Χίτλερ, τον άνθρωπο που με τη δράση του και τις ιδέες του έχει πλήξει και συνεχίζει να πλήττει την ανθρωπότητα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στην ανθρώπινη ιστορία. Ως συνέπεια αυτής της δράσης μόνο στο ευρωπαϊκό πεδίο έχασαν τη ζωή τους τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτό το μήνυμα μας υπενθυμίζει την πραγματικότητα, την εποχή που οι «κρυφοί» υποστηρικτές του φέρνουν και πάλι εμμέσως τις ιδέες αυτές στην επιφάνεια, μας υπενθυμίζει και εξυψώνει το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης, το μεγαλείο της ανθρωπότητας!

“Λυπάμαι αλλά δεν θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι δική μου υπόθεση. Δεν θέλω ούτε να κυβερνήσω, ούτε να κατακτήσω κανέναν. Θα ήθελα να βοηθήσω όλους τους ανθρώπους εάν είναι δυνατόν. Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Εβραίους, Ινδούς, μαύρους, λευκούς. Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, αυτή είναι η φύση των ανθρώπων. Να ζούμε με την ευτυχία του άλλου και όχι με τη δυστυχία του. Δεν θέλουμε ούτε να μισούμε, ούτε να περιφρονούμε ο ένας τον άλλο.

Στον κόσμο αυτό υπάρχει χώρος για όλους. Η καλή Γη είναι πλούσια και μπορεί να παρέχει για όλους. Ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος και ωραίος, αλλά έχουμε χάσει τον δρόμο μας. Η απληστία έχει δηλητηριάσει τις ψυχές των ανθρώπων, έχει φράξει τον κόσμο με μίσος, μας έχει γεμίσει με δυστυχία και αιματοχυσία. Αναπτύξαμε την ταχύτητα, αλλά κλειστήκαμε στον εαυτό μας. Οι μηχανές προσφέρουν αφθονία αλλά μας έχουν αφήσει στα θέλω. Οι γνώσεις μας, μας έχουν κάνει κυνικούς, η ευφυΐα μας, σκληρούς και αγενής. Σκεφτόμαστε πάρα πολύ αλλά αισθανόμαστε πολύ λίγο.

Περισσότερο από τις μηχανές χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Πιο πολύ από την ευφυΐα χρειαζόμαστε καλοσύνη και ευγένεια. Χωρίς αυτές τις αρετές η ζωή θα είναι βίαια και όλα θα χαθούν. Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έχουν φέρει πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων φωνάζει για την καλοσύνη. Φωνάζει για την παγκόσμια αδελφοσύνη, για την ενότητα όλων μας.

Ακόμα και τώρα η φωνή μου φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια απελπισμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, θύματα ενός συστήματος που κάνει ανθρώπους να βασανίζουν και να φυλακίζουν ανθρώπους αθώους. Σε όσους με ακούνε, λέω: Μην απελπίζεστε. Η δυστυχία που υπάρχει δεν είναι παρά το πέρασμα της πλεονεξίας, η σκληρότητα αυτών που φοβούνται τον δρόμο της ανθρώπινης προόδου. Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες πεθαίνουν. Και η δύναμη που πήραν από το λαό θα επιστρέψει στον λαό. Όσο άνθρωποι πεθαίνουν, η ελευθερία δεν θα σβήσει ποτέ!

Στρατιώτες! Μην δοθείτε στα θηρία, σε άτομα που σας περιφρονούν και σας υποδουλώνουν, που σας δυναστεύουν τις ζωές. Ανθρώπους που σας λένε τι να κάνετε, τι να σκέφτεστε και τι να νιώθετε. Που σας μεταμορφώνουν σε κοπάδι, σας αντιμετωπίζουν σαν βοοειδή, σας χρησιμοποιούν σαν πυρομαχικά. Μην δίνετε τη ζωή σας σε αυτά τα αφύσικα άτομα. Άτομα μηχανές, με μυαλά και καρδιές μηχανών. Δεν είστε μηχανές, δεν είστε βοοειδή, είστε άνθρωποι! Φέρετε την αγάπη της ανθρωπότητας στις καρδιές σας. Δεν μισείτε, μόνο αυτοί που τους έχουν στερήσει την αγάπη μισούν, αυτοί που έχουν στερηθεί και οι αφύσικοι.

Στρατιώτες! Μην αγωνίζεστε για τη σκλαβιά, αγωνιστείτε για την ελευθερία! Στο 17ο κεφάλαιο του ευαγγελίου του αγίου Λουκά γράφει: «η βασιλεία του θεού είναι μέσα στον άνθρωπο». Όχι σε έναν άνθρωπο, ούτε σε μια ομάδα ανθρώπων, αλλά σε όλους τους ανθρώπους! Σε εσάς! Εσείς οι άνθρωποι έχετε τη δύναμη, τη δύναμη να δημιουργήσετε μηχανές, την δύναμη να δημιουργήσετε την ευτυχία! Εσείς οι άνθρωποι έχετε την δύναμη να κάνετε τη ζωή ελεύθερη και όμορφη , να κάνετε αυτή τη ζωή μια θαυμάσια περιπέτεια!

Στο όνομα της δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη, ας ενωθούμε όλοι! Ας αγωνιστούμε για ένα νέο κόσμο. Έναν αξιοπρεπή κόσμο, που θα δώσει σε όλους τους ανθρώπους ευκαιρίες και εργασία, θα σας δώσει το μέλλον, αλλά και ασφάλεια στα γηρατειά.

Με τις υποσχέσεις αυτών των πραγμάτων, θηρία έχουν ανέλθει στην εξουσία. Αλλά είπαν ψέματα. Δεν κράτησαν το λόγο τους. Ποτέ δεν θα το κάνουν. Οι δικτάτορες απελευθερώνουν τους εαυτούς τους αλλά υποδουλώνουν τους λαούς. Τώρα, ας αγωνιστούμε για να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση. Ας αγωνιστούμε για να ελευθερώσουμε τον κόσμο, να αποτινάξουμε τους εθνικούς φραγμούς, να απομακρύνουμε την απληστία, το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Ας αγωνιστούμε για έναν κόσμο λογικό και δίκαιο, έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγήσουν στην ευτυχία όλων των ανθρώπων! Άνθρωποι! Στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε όλοι!”

Πηγή:/0/»>http://www.itabloid.gr/

Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα, Αρχική, Γενικά, Ταινίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση