ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ 2018-19

    Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας «Περιβάλλον-Πολιτισμός» για τη σχολική χρονιά 2018-1019 θέλησε να ασχοληθεί με το θέμα της εκπαίδευσης στον ιστορικό Πόντο. Αφορμή μας ήταν η αναζήτηση του ονόματος που έχει το σχολείο μας «Αλέξανδρος Υψηλάντης». Αναζήτησαν πληροφορίες μέσα από έντυπο και ψηφιακό υλικό που τους δόθηκε και με τη βοήθεια των φωτογραφιών που εικονίζουν μαθητές/ μαθήτριες και σχολεία στον ιστορικό Πόντο αφηγούνται την ιστορία του τόπου τους. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σημαντικές στιγμές της ιστορίας και της πνευματικής κληρονομιάς της πόλης τους. Κατανόησαν τη σημασία που έχουν οι ιστορικές πηγές και φωτογραφίες στο παρόν. ΄Εμαθαν να συλλέγουν, να ελέγχουν και να ερμηνεύουν τις πηγές-πληροφορίες για να διαμορφώσουν τα συμπεράσματά τους. Συνέδεσαν το παρελθόν με το παρόν τους και οραματίστηκαν το μέλλον τους νοιώθοντας κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να πάρουν προσωπική συνέντευξη από το δημοσιογράφο Φωκίων Φουντουκίδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους να έρθει στο σχολείο μας. Η συνάντηση-συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019 και οι ερωτήσεις που ετοίμασαν τα παιδιά αφορούσαν κυρίως την ανεύρεση υλικού σχετικού με μνημεία και κτίρια, κυρίως εκπαιδευτικά, και τη χρήση αυτών των κτιρίων από τότε μέχρι και σήμερα στον ιστορικό Πόντο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Φωκίων Φουντουκίδη για την άμεση ανταπόκρισή του και τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσε καθώς και για τις γνώσεις και τις πληροφορίες του.

Με τη βοήθεια της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους, της κ. Ηλιοπούλου, τα παιδιά παρήγαγαν δύο κείμενα με τη μορφή της αφίσας (έντυπο και ψηφιακό φωτογραφικό υλικό). Με την επιμέλεια και φροντίδα των υπευθύνων καθηγητριών του προγράμματος, κ. Ελευθεριάδου και κ. Μοσκοφίδου, ετοίμασαν ένα ντοκιμαντέρ-βίντεο με τίτλο «Αναζητώντας τις ρίζες μας μέσα από την εκπαίδευση στον ιστορικό Πόντο». Με τις εργασίες τους αυτές συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος συγχαίρουμε τους μαθητές της ομάδας που εργάστηκαν με φιλότιμο, με ωριμότητα, με συνέπεια και με φαντασία για την ολοκλήρωση των εργασιών που τους ανατέθηκαν. Μέσα από την επαφή τους με την πνευματική και πολιτιστική τους κληρονομιά ελπίζουμε να αποκτήσουν μια ατομική και συλλογική ιστορική και περιβαλλοντική συνείδηση.

Αφήστε μια απάντηση