ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Tο σχολείο μας συμμετείχε στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό mapcompetition με θέμα: Υδάτινες διαδρομές, Χαρτογραφώντας την αξία του νερού. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας πάνω στη σημασία του αγαθού του νερού ως πολύτιμου φυσικού πόρου. Οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια γεωχωρική αφήγηση (storymap) αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος ΑrcGIS.
Ομάδα δεκαεφτά μαθητών και από τις τρεις τάξεις με τη βοήθεια τριών εκπαιδευτικών συνεργάστηκαν και υπέβαλαν στον διαγωνισμό εργασία με θέμα την ιστορία της λίμνης Κάρλας. Η εργασία επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση της ιστορίας, της οικολογικής σημασίας και της κοινωνικοοικονομικής επιρροής της Κάρλας, μιας από τις σημαντικότερες υδάτινες εκτάσεις της Θεσσαλίας. Αφού μελέτησαν την ιστορία της από διάφορες πηγές (βιβλία, διαδίκτυο, προφορικές μαρτυρίες), επισκέφτηκαν την Κάρλα και τα γειτονικά χωριά (Στεφανοβίκειο, Κανάλια) και συνομίλησαν με τον υπεύθυνο του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, κ. Ιωάννη Βέργο, ο οποίος μας ξενάγησε στο μουσείο της Λίμνης. Οι μαθητές, αφού σχημάτισαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον ρόλο της λίμνης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, δημιούργησαν μία ψηφιακή ιστορία υπό μορφή γεω-αφήγησης (storymap), στην οποία παρουσίασαν με δημιουργικό τρόπο τα ευρήματα και τις εντυπώσεις τους.
Η δράση υλοποιήθηκε από τον Νοέμβριο 2024 έως τον Απρίλιο 2025.
Τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν σημαντικά. Καταρχάς έμαθαν και με βιωματικό τρόπο την ιστορία του τόπου τους, αντιλήφθηκαν την σημασία της λίμνης στην ζωή των ανθρώπων, προβληματίστηκαν για την ορθότητα της απόφασης αποξήρανσής της το 1962,εξετάζοντας τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αυτή προκάλεσε, καθώς και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που υπήρξαν στην περιοχή , αλλά και σε όλη τη Μαγνησία από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2024.
Επίσης η δημιουργία της γεωχωρικής αφήγησης συνέβαλε στην ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς πέρα από την αφήγηση της ιστορίας ( στην οποία ενσωμάτωσαν και δικές τους φωτογραφίες και βίντεο), δημιούργησαν και ψηφιακούς χάρτες. (προηγήθηκε σχετική επιμόρφωση των καθηγητών από τον φορέα του διαγωνισμού).
Η εργασία των μαθητών, (https://arcg.is/1vjjm50), θα αναρτηθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ιστοσελίδας του φορέα (https://mapcompetition.gr/), ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Στο τέλος του σχολικού έτους οι μαθητές της ομάδα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους την εργασία τους, τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα τους.
















