Σχολικό έτος 2015 – 2016 (Α΄ τετράμηνο)

21. Το ημερολόγιό μας για το 2016

Χρόνια Πολλά Καλή Χρονιά !!!

Το ημερολόγιο του σχολείου μας για το 2016 είναι αφιερωμένο
στα 40 χρόνια λειτουργίας του!

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά το σχολικό συγκρότημα χτίστηκε κατά τα έτη 19681970  για το 9ον Γυμνάσιον Θηλέων Νικαίας Πειραιώς. Έπειτα, όμως, όταν το 1976 έγινε σε όλη την Ελλάδα ο χωρισμός Γυμνασίου-Λυκείου (μέχρι τότε υπήρχε μόνο το εξατάξιο Γυμνάσιο), δημιουργήθηκαν και συστεγάζονταν σε αυτό το 2ον Γυμνάσιον Νικαίας και το 2ον Λύκειον Νικαίας (μέχρι να αποκτήσει, πολύ αργότερα, το 2000, το δικό του κτήριο). Εφέτος, λοιπόν, θα συμπληρωθούν 40 συνολικά έτη λειτουργίας του σχολείου μας ως 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας σε αυτό το κτήριο και για το λόγο αυτό το ημερολόγιό μας έχει αυτόν τον επετειακό-αναμνηστικό χαρακτήρα. (Για περισσότερα, μεταβείτε επάνω αριστερά στην ενότητα Σχετικά με εμάς και στις υποενότητες 2. Η ιστορία του Σχολείου μας και 9. Κατάλογος καθηγητών)

Ημερολόγιο 1976-2016


20. Χριστουγεννιάτικο ζαχαροπλαστείο

DSCN2997a

Μεγάλη η συμμετοχή κι εφέτος! Μεταξύ άλλων στην διοργάνωση αυτή υπήρχε και διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής, διαγωνισμός χορού, καθώς και παράσταση με το μικρό θεατρικό: “Σκοτώνοντας… την ώρα“.


19. Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα

Την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015, tο σχολείο μας συμμετείχε στο 6ο  Πανελλήνιο Συνέδριο «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Παρουσιάσαμε το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2014-2015 με τίτλο: «Μαθαίνω την Αλήθεια – Λέω όχι στο Κάπνισμα» με τις καθηγήτριες  κ.κ. Πιπεράκη Ελένη και Καλλιπολίτου Ευρυδίκη.

Εικόνα1

Κατά την παρουσίαση δείξαμε μέρος του βίντεο των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθώς και τις ηχογραφημένες απαντήσεις από ερωτηματολόγιο προς καπνιστές. Τέλος, τονίσαμε ότι:
– το κάπνισμα δεν είναι ελευθερία, αλλά υποδούλωση
– οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα
– από παθητικοί καπνιστές πρέπει να γίνουμε ενεργητικοί αντικαπνιστές, δηλαδή να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος.Εικόνα2


18. Καλωσορίζοντας το χειμώνα στο σχολείο μας! 

Πρώτη Δεκέμβρη, δύο χιονάνθρωποι, αψηφώντας τον ήλιο, επισκέφτηκαν το σχολείο μας, για να μας ευχηθούν … “καλό μήνα και καλό χειμώνα”!! Φτιαγμένοι από πλαστικά ποτήρια μπήκαν στις αίθουσες του Α1 και του Γ2, ομορφαίνοντάς τες με την παρουσία τους. Μαζί τους έφεραν ένα χάρτινο χριστουγεννιάτικο αστέρι που λάμπει στο  Γ1…
Χιονάνθρωποι
Με πολύ υπομονή και φροντίδα ο Τάσος, ο Ευθύμης και ο Γιώργος κατασκεύασαν με απλά υλικά τους χιονανθρώπους και το αστέρι, δίνοντάς μας μαθήματα για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας, την επαναχρήση των υλικών και τις δυνατότητες της δημιουργικής σκέψης! Τους ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία και την ευχάριστη διάθεση που μετέδωσαν στο σχολείο μας..!

17. Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στη Εκπαίδευση

Θέατρο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στη Εκπαίδευση σήμερα, και η θεατρική ομάδα του σχολείου μας έλαβε δράση!!!
Θεατρικά παιχνίδια και δρώμενα έλαβαν χώρα σε κάθε τμήμα! Οι συμμετέχοντες στην ομάδα μαθητές έγιναν εμψυχωτές και μύησαν τους συμμαθητές τους στην Τέχνη του Θεάτρου. Παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο τα κατάφεραν θαυμάσια, αποκομίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία!
Τη δράση αυτή συντόνισε η υποδιευθύντρια του σχολείου μας και επικεφαλής της θεατρικής ομάδας κα Παπάζογλου Μαρία.
Ευχαριστούμε πολύ, παιδιά!!


16. Ενημέρωση Σ.Ε.Π.

Από τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, ξεκίνησε μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων γονέων και μαθητών σε θέματα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Δύο αξιόλογοι συνάδελφοι και εξειδικευμένοι σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η κα Τζουγανάκη Αικατερίνη και ο κος Πετράκης Αλέξανδρος, μας μίλησαν σχετικά με τη λήψη απόφασης, την τεχνική εκπαίδευση και το εμπορικό ναυτικό. Οι τρόποι προσέγγισης των θεμάτων και η αμεσότητα των ομιλητών έγειραν προβληματισμό και ερωτήσεις. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, επιβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητα του θέματος.

P10105450

Η συμμετοχή γονέων από όλες τις τάξεις του σχολείου μας αποδεικνύει την ευαισθητοποίησή τους σε ένα τόσο καίριο θέμα. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς και τους μαθητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους αξιόλογους και έμπειρους ομιλητές μας, καθώς και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Μαστορίδου Αργυρώ, που είχε την ευθύνη για την οργάνωση της ενημερωτικής αυτής συνάντησης.
Γονείς και μαθητές: έπεται συνέχεια!!! Στο σημαντικό αυτό κατώφλι της ζωής σας θα είμαστε δίπλα σας!!

Δείτε το στο slideshare.net

Δείτε το στο slideshare.net


15. «Με οδηγό τις Τέχνες μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε»

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Με οδηγό τις Τέχνες μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε»
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015, Αμερικανικό Κολέγιο ΕλλάδοςP1010519

Μετά την ενημέρωσή μας και την πρόταση να συμμετάσχουμε στο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα τις Τέχνες, που έγινε για πρώτη φορά στην Αθήνα, συζητήσαμε με την Καλλιτεχνική Ομάδα του σχολείου μας και αποφασίσαμε να λάβουμε τελικά μέρος.  Η πρόταση φάνηκε δελεαστική, αν και στην αρχή μας φόβισε, μια που δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία. Οι μαθητές Σασαδοπούλου Χριστιάννα και Λάμας Βασίλης είχαν την φροντίδα δημιουργίας της παρουσίασης (powerpoint):

Δείτε το στο slideshare.net

Οι ζωγραφιές μας ταξιδεύουν στο σχολείο μας.

Φωτογράφησαν έργα από όλους τους μαθητές του σχολείου που είναι αναρτημένα στις «πινακοθήκες των τάξεων», καθώς και τα έργα που έχουν δημιουργήσει τα μέλη της ομάδας την τελευταία τριετία και κοσμούν τους χώρους του σχολείου μας. Την παρουσίαση ανέλαβαν οι μαθήτριες Αλχαζίδου Έφη και Κροκίδη Χαρά.
Συγχαρητήρια!! Να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους φόβους σας!

Μαστορίδου Αργυρώ (εικαστικός)


14. Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση

ΣΕΠ

Την Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7:00΄μ.μ. στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η Διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας «Μαριάνθη Σκαλά» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σάς προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση με θέματα: 

– 1. «ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ» 
Εισηγήτρια: κα Τζουγανάκη Αικατερίνη, κοινωνιολόγος, εκπαιδευτικός στο 2ο ΓΕ.Λ. Σαλαμίνας και σύμβουλος Σ.Ε.Π. (ΚΕ.Σ.Υ.Π. Πειραιά, ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. 4ου ΓΕ.Λ. Πειραιά και  ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. 2ου Γ/Σ και ΓΕ.Λ. Κερατσινίου) 

– 2. «ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ» και «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» 
Εισηγητής: κ. Πετράκης Αλέξανδρος, μηχανολόγος, M.sc. Εκπ/σης Ενηλίκων, εκπαιδευτικός στο 7ο Γ/Σ Πειραιά και σύμβουλος Σ.Ε.Π. (ΓΡΑ.ΣΥ. 1ου ΕΠΑ.Λ. Πειραιά).

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!

Η Διευθύντρια: Ελισσάβετ Περακάκη

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου: Βασίλης Καπετανάκης


13. Επέτειος Πολυτεχνείου

DSCN2958a

1. μικρό θεατρικό: «Όλοι στο Πολυτεχνείο»,
2. “Μαλαματένια λόγια” (Μάνου Ελευθερίου – Γιάννη Μαρκόπουλου),
3. “Τώρα τώρα” (Βασίλη Παπακωνσταντίνου),
4. “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” (Οδυσσέα Ελύτη – Μίκη Θεοδωράκη)

 


12. Η διαμαρτυρία της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων

Την Τετάρτη, 11/11/2015, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δασκάλων Π.Ε. Ήταν μια πολύ καλή και δυναμική πορεία και συγκέντρωση χάρη και στα παιδιά του σχολείου μας. Συνεχίζουμε αγωνιστικά..!

…Για περισσότερα μεταβείτε εδώ: 8. Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων


11. Πανελλήνιος μαθηματικός διαγωνισμός “Θαλής”

Ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
στους μαθητές μας που θα συμμετάσχουν το Σάββατο, 14/11/2015, στον
τον οποίο διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.
Θαλής
Ευχαριστούμε τους μαθηματικούς του σχολείου μας, που συνέβαλαν στην προετοιμασία των μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης και τους στηρίζουν σε αυτή τους την προσπάθεια.

10. Ανακοίνωση επίσκεψης στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο)

Η Ομάδα Βιβλιοθήκης του σχολείου μας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου με τουριστικό λεωφορείο και τη συμμετοχή 25 μαθητών και 3 συνοδών καθηγητών την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015, από τις 9:30΄ έως τις 13:30΄.
Ίδρυμα Ευγενίδου
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν κλειστές προσφορές μέχρι τις 6/11/2015 και ώρα 13:30΄μ.μ. στο Γραφείο της Διευθύντριας.
Η Διευθύντρια
Περακάκη Ελισσάβετ

9. Επέτειος του 1940

DSCN2919a

Απονομή αριστείων – βραβείων

1. “Μαχητές” (μεσαιωνικός ύμνος)
2. “Έφεδρος” (Γιώργου Κατσαρού – Πυθαγόρα)
3. “Ναπολιτάνος” (Γιώργου Κατσαρού – Πυθαγόρα)
4. “Μη με ρωτάς” (Μάνου Λοΐζου – Λευτέρη Παπαδόπουλου)

DSCN2923b

Παράδοση σημαίας…

DSCN2925a

DSCN2930a


8. Συνάντηση με τους γονείς & κηδεμόνες

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και η Διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας προσκαλούν τους Γονείς και τους Κηδεμόνες των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου την Τετάρτη, 21η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 7:00΄ μ.μ. σε μια πρώτη, για το τρέχον σχολικό έτος, από κοινού συνάντηση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

  • Απολογισμός της προηγούμενης – Προγραμματισμός της νέας σχολικής χρονιάς

  • Ενημέρωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης των προεδρείων των σχολείων με την Ένωση Γονέων Νίκαιας – Καθορισμός δράσεων

  • Ενημέρωση από τη Διεύθυνση του σχολείου για θέματα λειτουργίας του σχολείου

  • Κοινοποίηση – συζήτηση για τον νέο κανονισμό λειτουργίας της σχολικής κοινότητας

  • Γνωστοποίηση – ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για ζητήματα παιδαγωγικού και μαθησιακού χαρακτήρα

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα, διδακτικές δράσεις και μαθητικές δραστηριότητες του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας

Η παρουσία όλων σας κρίνεται σημαντική και απαραίτητη…

Η Διευθύντρια                                                                                           Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Περακάκη Ελισσάβετ                                                                                       Καπετανάκης Βασίλης


7. 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Την Δευτέρα, 5/10/2015, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θεματικό άξονα: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

DSCN2880
DSCN2883
DSCN2884
DSCN2897
DSCN2906

 


6. Ανακοίνωση επίσκεψης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το σχολείο μας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τουριστικά λεωφορεία και τη συμμετοχή 147 μαθητών και 12 συνοδών καθηγητών την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015, από τις 8:30΄ έως τις 13:30΄.
Δημ Θέατρο Πειραιά
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν κλειστές προσφορές μέχρι τις 6/10/2015 και ώρα 13:30΄μ.μ. στο Γραφείο της Διευθύντριας.
Η Διευθύντρια
Περακάκη Ελισσάβετ

5. Ανακοίνωση επίσκεψης στην Ακρόπολη Αθηνών

Το σχολείο μας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ακρόπολη Αθηνών με τουριστικά λεωφορεία και τη συμμετοχή 72 μαθητών και 7 συνοδών καθηγητών την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015, από τις 8:30΄ έως τις 13:30΄.
Ακρόπολη
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν κλειστές προσφορές μέχρι τις 6/10/2015 και ώρα 13:30΄μ.μ. στο Γραφείο της Διευθύντριας.
Η Διευθύντρια
Περακάκη Ελισσάβετ

4. Διδακτικές διαφάνειες για την Γεωλογία – Γεωγραφία

1. Ηλικιακές πυραμίδες (Α΄ Γυμνασίου):

Δείτε το στο slideshare.net

2. Κατασκευές στην Ευρώπη (Β΄ Γυμνασίου):

Δείτε το στο slideshare.net


3. Διδακτικές διαφάνειες για την Οικιακή Οικονομία

1. σχετικά  με τη Διατροφή:

Δείτε το στο slideshare.net

2. σχετικά με την Οργάνωση:

Δείτε το στο slideshare.net

3. σχετικά με τα Οικονομικά της οικογένειας:

Το παιχνίδι των 5 ερωτήσεων!

Το παιχνίδι των 5 ερωτήσεων!

4. Λήψη αποφάσεων:

Δείτε το στο slideshare.net

5. Η αξία του χρόνου:

Δείτε το στο slideshare.net


2. Καλή σχολική χρονιά..!

DSCN2861

DSCN2862

DSCN2864

DSCN2873
Αμέσως μετά τον αγιασμό ακολούθησε στην αίθουσα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του σχολείου μας ενημέρωση στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Α΄ τάξης για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα.

DSCN2876

DSCN2877a


1. Ανακοίνωση για τον Αγιασμό

Η τελετή του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί

την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30΄ π.μ.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας

θα παραλάβουν τα σχολικά τους  βιβλία.

Επιπλέον, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας θα γίνει εκ μέρους της Διεύθυνσης και του Συλλόγου των καθηγητών ενημέρωση στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Α΄ τάξης. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

Από τη Διεύθυνση


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *