Σχολικό έτος 2014 – 2015 (Β΄ τετράμηνο)

31. Καλό καλοκαίρι…

Τελείωσε, λοιπόν, και αυτή η σχολική χρονιά, ήρθαν οι καλοκαιρινές διακοπές! Γεμάτη, όπως πάντα, από πολλές εκδηλώσεις, δραστηριότητες, αγωνία, εκπλήξεις, προσπάθεια, συγκινήσεις, αναπάντεχα και τόσα άλλα…

Το Γραφείο του σχολείου μας θα είναι ανοικτό όλο το καλοκαίρι για την εξυπηρέτησή σας μία ημέρα κάθε εβδομάδα: κάθε Δευτέρα πρωί από 9.00΄ έως 12.00΄.

Καλό καλοκαίρι σε όλους, καλή ξεκούραση και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη νέα σχολική χρονιά που μας περιμένει…

sea and sun


30. Αποχαιρετιστήριο πάρτυ

Την Τρίτη το απόγευμα, 16/6/2015, έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αποχαιρετιστήριο πάρτυ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄τάξης με τραγούδια και μουσική από dj, χορό και πολύ κέφι… Προς το τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν από την διευθύντρια του σχολείου μας αναμνηστικά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄τάξης που παρευρίσκονταν, με την ευχή να έχουν καλή πρόοδο στην ζωή τους..

Καλή δύναμη, παιδιά μας, και καλή σταδιοδρομία στη ζωή σας!!!


29. Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών – Διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού!

Το διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού έχει ως στόχο την ανάδειξη του συναρπαστικού κόσμου των γλωσσών. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν μία ελληνική φράση, απαντώντας σε μερικές απλές ερωτήσεις. Οι ορθές απαντήσεις θα τους οδηγήσουν στη σωστή ελληνική φράση και έτσι οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μία κλήρωση, όπου μπορούν να κερδίσουν διάφορα δώρα.

Το διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού οργανώνεται από τα Πολιτιστικά, Μορφωτικά και Γλωσσικά Ινστιτούτα/Ιδρύματα και τις Πρεσβείες 11 Ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2015, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα. Τα δώρα για τους νικητές θα προσφέρονται από τις αντίστοιχες Πρεσβείες και τα αντίστοιχα Ινστιτούτα, οι δε νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου 2015, στην πλατεία Κλαυθμώνος, μεταξύ 10:00 και 16:00, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. 

Μεταβείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://imera-glosson-2015.eu/


28. Βιωματικές δράσεις με το τμήμα Α1

Οι μαθητές του Α1 τμήματος στο μάθημα των Βιωματικών Δράσεων αποτύπωσαν το προσωπικό τους σύνθημα, τον προβληματισμό και τη σκέψη τους για την καθημερινότητά τους.


27. Εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου μας

Όπως κάθε χρόνο, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, συγκεντρωθήκαμε ως εικαστική ομάδα υπό την εποπτεία της κας Μαστορίδου Αργυρώς και συζητήσαμε το θέμα του φετινού πολιτιστικού προγράμματος. Αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τοπία, με ακρυλικά χρώματα, σε τελάρα ζωγραφικής. Ξεφυλλίσαμε λευκώματα με φωτογραφίες από την Ελλάδα και διαλέξαμε εκείνες που μας άρεσαν περισσότερο. Τις μεταφέραμε στο τελάρο κάνοντας μεγέθυνση. Προχωρήσαμε στον λεπτομερή σχεδιασμό. Και, τέλος, αρχίσαμε σιγά σιγά να χρωματίζουμε… Δεν ήταν εύκολο, διότι ήταν η πρώτη φορά που ζωγραφίζαμε σε τελαρωμένο καμβά, σαν κανονικοί ζωγράφοι !!!P1010082Χρησιμοποιήσαμε μόνο τα τρία βασικά χρώματα: κίτρινο, κόκκινο, μπλε. Και το άσπρο. Με αυτά τα χρώματα μόνο, φτιάξαμε όλες τις αποχρώσεις. Σε κάθε έργο δουλεύαμε δύο παιδιά: ένα της Γ’ τάξης και ένα της Β’. Έτσι γνωριστήκαμε μεταξύ μας και γλυκά γλυκά με την δουλειά και την επικοινωνία γίναμε ομάδα. Αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα λόγω απειρίας και κάποιες φορές απογοητευτήκαμε. Όμως με επιμονή και προσπάθεια τα καταφέραμε !!

Μεταβείτε στον επόμενο σύνδεσμο, για να δείτε την εργασία μας:

«Εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου μας»


26. «Θαλασσινό πουλί τα όνειρά μας»
Θαλασσινό πουλί
Θαλασσινό πουλί


25. Συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών της ΧΑΝ Νίκαιας

Την Κυριακή, 10 Μαΐου 2015, το σχολείο μας συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών, που διοργάνωσε η ΧΑΝ Νίκαιας και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας. Η διοργάνωση αυτή έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να ακούσουν χορωδίες άλλων σχολείων και φορέων, αλλά και να αισθανθούν τη δύναμη της μουσικής που μας ενώνει. Ευχαριστούμε πολύ τη ΧΑΝ Νίκαιας για την όλη διοργάνωση και ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο της.


24. Αποτελέσματα Πειραματικού διαγωνισμού Γυμνασίων

Το ΕΚΦΕ Νίκαιας διοργάνωσε, για πέμπτη φορά εφέτος, τον Πειραματικό διαγωνισμό Γυμνασίων στις Φυσικές Επιστήμες «Πειραματίζομαι & ανακαλύπτω 2015».

diag_gymnΑξίζουν συγχαρητήρια όλες οι ομάδες των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Ο έλεγχος των γραπτών σε συνδυασμό με την εργαστηριακή διαδικασία ανέδειξε τις ομάδες από τα παρακάτω σχολεία, τα οποία αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια!

Αποτελέσματα:
 • 3ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας
 • 2ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας
 • 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου – 7ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού  (ισοβαθμία)
 • 7ο Γυμνάσιο Κερατσινίου – 1ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού  (ισοβαθμία)
 • 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας.

Μεταβείτε στον επόμενο σύνδεσμο, για να δείτε το σχετικό βίντεο του ΕΚΦΕ:

Σχολεία Διαγωνισμόύ ΕΚΦΕ 2015

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, που επιλέχθηκαν από την συνοδό καθηγήτρια κα Κούρου Μαρία (βιολόγο – υπεύθυνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας), για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, ήταν οι εξής: α) Δρελιώζη Χρυσούλα, β) Κομηνού Βασιλική, γ) Λιακόπουλος Παναγιώτης και δ) Φωκάς Οδυσσέας.

20150506_101426a


23. Ο ποιητής Γ. Ρίτσος μας εμπνέει για την «ειρήνη»

Η ομάδα των εικαστικών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Μαστορίδου Αργυρώ δημιούργησε έναν πίνακα εμπνευσμένο από το ποίημα του Γιάννη Ρϊτσου «Ειρήνη». Το έργο των μαθητών της Γ΄τάξης, Φωτάκη Παναγιώτας και Σταμούλη Αθανασίου, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 13/5/2015, στην έκθεση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς στην Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς για τον μήνα Μάιο που είναι αφιερωμένος στην ειρήνη. Ο θαυμασμός όλων, επισκεπτών και διοργανώτριας επιτροπής, ήταν έκδηλος για την μοναδικότητα της δημιουργίας και την πρωτότυπη αποτύπωση του θέματος που έγινε με αφετηρία τους στίχους:

«…τότε που τα στάχυα

γέρνουν το ΄να στ΄ άλλο

είναι η ειρήνη…»

ειρήνη


22. Πολιτιστικά προγράμματα

Την Τρίτη, 12/5/2015, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας παρουσίαση τριών Πολιτιστικών προγραμμάτων:

1. «Εικαστικές παρεμβάσεις στον χώρο του σχολείου μας» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Μαστορίδου Αργυρώ (εικαστικό) και την συμμετοχή μαθητών της Β΄και Γ΄τάξης.

P1010082
P1010089

2. Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Μαθαίνω την Αλήθεια. Λέω όχι στο κάπνισμα» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ. Πιπεράκη Ελένη (οικ. οικονομίας) και Καλλιπολίτου Ευρυδίκη (μαθηματικό) και την συμμετοχή μαθητών της Α΄και Β΄τάξης.

DSCN2798aΟι συναντήσεις με τους μαθητές στο πρόγραμμα αυτό γίνονταν κάθε Τρίτη μετά το πέρας των μαθημάτων, όπου έγιναν βιωματικές δράσεις και παιχνίδια ρόλου με στόχο την καλύτερη γνωριμία τους, διαβάστηκαν αποσπάσματα από σχολικό υλικό που αφορά στα βλαβερά συστατικά του καπνού, τοποθετήθηκαν αυτοσχέδια αντικαπνιστικά μηνύματα σε χώρους του σχολείου,  υλοποιήθηκε βίντεο για τις συνέπειες του καπνίσματος και ηχογραφήθηκαν συνεντεύξεις από καπνιστές του οικείου περιβάλλοντος των μαθητών, τα οποία και παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

3. Προβολή σχολικής ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Μικρή Ιθάκη» με θέμα το cyberbullying, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο) και την συμμετοχή μαθητών της Γ΄τάξης που έγραψαν το σενάριο, υποδύθηκαν τους ρόλους και μετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας.

DSCN2811

Η ταινία έχει ως στόχο να αποτυπώσει τα προβλήματα αλλά συνάμα να αναδείξει τους προβληματισμούς της ευαίσθητης νεανικής ψυχής που συχνά «κατηγορείται» ως απαθής και ασυγκίνητη, ανίκανη να συναισθανθεί… Το σενάριο της ταινίας είναι εξ ολοκλήρου γραμμένο από παιδιά που θέλουν και παλεύουν μια άλλη Ιθάκη…

Επιπλέον, στον ίδιο χώρο υπήρχε και Έκθεση Τεχνολογίας με κατασκευές των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης και με υπεύθυνο καθηγητή τον κο Μπενετάτο Στέλιο (τεχνολογίας).


21. Συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Χορού Πολ. Πρ. Πειραιά

Την Δευτέρα, 11/5/2015, το σχολείο μας συμμετείχε με παραδοσιακούς χορούς από τα παράλια της Μ. Ασίας στο 4ο Φεστιβάλ χορού Πολιτιστικών Προγραμμάτων Πειραιά, με υπεύθυνη την κα Γουρουνδή Ανθή, που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΛ Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

DSCN2792

Η χορευτική μας ομάδα με φορεσιές της περιοχής Κάτω Παναγιά από τα παράλια της Μ. Ασίας


20. Ενδοσχολικό πρωτάθλημα

Την Δευτέρα, 11/5/2015, βραβεύτηκαν οι ομάδες που διακρίθηκαν στο εσωτερικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΜπάσκετ & Βόλεϋ του σχολείου μας, το οποίο διεξήχθη όλη την προηγούμενη εβδομάδα με υπεύθυνο γυμναστή τον κ. Τράμπα Θεόδωρο και με τη συμμετοχή πολλών επιμέρους ομάδων.

DSCN2784

Χρυσό μετάλλιο ποδοσφαίρου

DSCN2781

Αργυρό μετάλλιο ποδοσφαίρου

DSCN2787

Χρυσό μετάλλιο μπάσκετ

DSCN2786

Αργυρό μετάλλιο μπάσκετ

DSCN2790

Χρυσό μετάλλιο βόλεϋ

DSCN2788

Αργυρό μετάλλιο βόλεϋ


19. «Μια γειτονιά της Κοκκινιάς…»

Την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας από τις 7:00΄μ.μ. μέχρι τις 11:00΄μ.μ. η εκδήλωση «Μια γειτονιά της Κοκκινιάς…», με την οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά τις μνήμες που κράτησαν ζωντανές τα προσφυγικά σωματεία και οι παλαιοί σύλλογοι της πόλης μας. Παράλληλα, μας έδωσε την δυνατότητα να ανακαλέσουμε μνήμες από τους δρόμους της Κοκκινιάς τόσο στον εσωτερικό χώρο (αίθουσα εκδηλώσεων) όσο και στον προαύλειο χώρο του σχολείου μας (με εκπροσώπους από διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα), γιατί:

«Κανένας δεν ξεχνά, τίποτε δεν ξεχνιέται…»

Μια γειτονιά της Κοκκινιάς«…μοσχοβολούν οι γειτονιές βασιλικό κι ασβέστη…»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής (με χρονική έναρξη-λήξη των αποσπασμάτων):

1. Ακούσματα – Μνήμες:

 • Χορωδία Νίκαιας (0:00΄-0:54΄)
 • Ομιλία από την κα Αρχοντία Παπαδοπούλου, πρόεδρο της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας Χοροσκιόϊ και περιχώρων καταγομένων (0:55΄-3:04΄)
 • Χορωδία 2ου Γυμνασίου Νίκαιας «Μαριάνθη Σκαλά» (3:05΄-9:54΄)
 • Χορωδία Χ.Α.Ν. Νίκαιας (9:55΄-12:40΄)

2. Παραδοσιακοί Χοροί:

 • Χορευτική ομάδα 2ου Γυμνασίου Νίκαιας «Μαριάνθη Σκαλά» (12:41΄-15:53΄)
 • Χορευτική Ομάδα Εξωρ/κου Εκπ/κου Συλλόγου Αγία Τριάδα Νίκαιας (15:54΄-17:01΄)
 • Χορευτική Ομάδα Δαρδανελλιωτών «Ο Άγιος Θεόδωρος» (17:02΄-17:45΄)
 • Χορευτική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας (17:46΄-18:51΄)
 • Χορευτική Ομάδα Πανελληνίου Ενώσεως Εφεσίων (18:52΄-19:20΄)
 • Χορευτική Ομάδα Νήσων Πισιδίας Μ. Ασίας (19:21΄-20:13΄)
 • Χορευτική Ομάδα Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού (20:14΄-21:22΄)

3. Παραδοσιακά τραγούδια:

 • μουσικό συγκρότημα με την κα Κατερίνα Ρουκά (21:23΄-25:22΄)
DSCN2707

Παρουσίαση βιβλίων της Βιβλιοθήκης μας σχετικών με την Μ. Ασία και τον Πόντο

DSCN2705
DSCN2706


18. Πρόσκληση στην εκδήλωση «Μια γειτονιά της Κοκκινιάς…»

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος των καθηγητών, οι μαθητές 

και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

σας προσκαλούν στη μεγάλη εκδήλωση

«Μια γειτονιά της Κοκκινιάς…»

που διοργανώνουμε για να ζήσουμε τις μνήμες που κράτησαν ζωντανές

τα προσφυγικά σωματεία και οι παλαιοί σύλλογοι της πόλης μας.Μια γειτονιά της Κοκκινιάς

Την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015, από τις 7:00΄ μ.μ.

θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλέσετε μνήμες από τους δρόμους της Κοκκινιάς

στον εσωτερικό χώρο (Αίθουσα Εκδηλώσεων)  και τον προαύλιο χώρο του σχολείου μας.

…Σας περιμένουμε κοντά μας.

Η Διευθύντρια

Βελούδη Σταματίνα


17. Σας ευχόμαστε…

Καλό Πάσχα


16. Ανακοίνωση εκδρομής στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο)

Το σχολείο μας θα πραγματοποιήσει περίπατο στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) με τουριστικά λεωφορεία και τη συμμετοχή 220 μαθητών και 23 συνοδών καθηγητών την Τετάρτη, 29/4/2015.
Μεγάλο Πεύκο
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν κλειστές προσφορές μέχρι τις 2/4/2015 και ώρα 9:00΄π.μ. στο Γραφείο της Διευθύντριας για πέντε (5) τουριστικά λεωφορεία – πούλμαν, προκειμένου να μεταφέρουν τους μαθητές του σχολείου μας από τις 8:00΄ έως και 14:00΄ κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Η Διευθύντρια
Βελούδη Σταματίνα

15. Τριήμερη εκδρομή στη Σύρο

«Στη Σύρο φθάσαμε το μεσημέρι του Σαββάτου. Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στο νησί από την πλατεία Μιαούλη, κατόπιν κάναμε μια βόλτα στην παραλία και εν συνεχεία επισκεφτήκαμε το Θέατρο Απόλλων και το Λύκειο Ελληνίδων, όπου μας υποδέχθηκαν οι Μικρασιάτες αδελφοί μας…»

Δείτε την συνέχεια του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα logotypos.gr, μαζί με πολλές φωτογραφίες,  εδώ: Κοινοί δεσμοί του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης με το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας.

DSCN0145

Η Ερμούπολη, η πρωτεύουσα της Σϋρου με τους δύο χαρακτηριστικούς λόφους της
(αριστερά ο καθολικός ναός του Σαν Τζώρτζη, δεξιά ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου)

DSCN0091

Το θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη Σύρου

DSCN0094

.

DSCN0169

.

DSC00318

Στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου μαζί με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο
του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης κο Χρήστο Τσαούσογλου και κα Λίτσα Χαραλάμπους

DSCN0144

Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο


14. Επέτειος του 1821

DSCN2671

Τη Υπερμάχω…

1. «Να ‘τανε το ’21» (Σταύρου Κουγιουμτζή)
2. «Ας κρατήσουν οι χοροί» (Διονύση Σαββόπουλου)
3. δημ. τραγούδι «Αρκαδιανή» – Χρήστος Πανούτσος

DSCN2678

DSCN2696


13. Στο δρόμο της μετάβασης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο

P1010038Την Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Στον δρόμο της μετάβασης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο» με εισηγητές τους κκ.: Μπουκουβάλα Ευδοκία (MSc επαγγελματικού προσανατολισμού – κοινωνιολόγος, σύμβουλος του ΚΕΣΥΠ Κερατσινίου), Παρίση Βασίλειο (καθηγητή του ΕΠΑ.Λ. Νίκαιας), Κοκκαλιάρη Μαγδαληνή και Μουρελάτο Πέτρο (διευθύντρια και καθηγητή, αντίστοιχα, του 2ου ΓΕ.Λ. Νίκαιας). Η εκδήλωση αφορούσε τους γονείς των μαθητών της Γ’ τάξης των γυμνασίων της περιοχής μας και είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για τους δύο τύπους λυκείων καθώς και την διαδικασία μετάβασης σε αυτά. Η επιλογή λυκείου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση στη ζωή των εφήβων, αλλά και η γνώμη των κηδεμόνων είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα, γι’ αυτό και χρειάζεται έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση. Συζητώντας με τους γονείς αντιληφθήκαμε ότι ο σκοπός της παρουσίασης (για το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο) επετεύχθη και η επιλογή θα είναι τώρα πιο εύκολη για τους μαθητές μας. Ευχόμαστε να μπορούμε να επαναλαμβάνουμε κάθε χρονιά παρόμοιες εκδηλώσεις!

Μαστορίδου Αργυρώ (εικαστικός, καθηγήτρια Σ.Ε.Π.)


12. Συμμετοχή του σχολείου μας σε μουσικό διαγωνισμό

Συγχαίρουμε την μαθήτρια Μηλιοφύτη Δήμητρα του τμήματος Β3 για τη συμμετοχή της στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μελοποιημένης Ποίησης, Ενορχήστρωσης και Μουσικής για Ταινία (Soundtrack) της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών έτους 2014 με το τραγούδι «Το άλλο μου μισό«. Στην ηχογράφηση τραγουδούν, επίσης, οι μαθήτριες της Β΄ γυμνασίου: Γεωργά Ηλιάνα, Κροκίδη Χαρίκλεια και Σασαδοπούλου Χριστιάνα.

Της ευχόμαστε να είναι πάντα δημιουργική, να έχει πρόοδο και να μη σταματήσει να πειραματίζεται και να προσπαθεί για το καλύτερο.


11. Σχολικός εκφοβισμός – Bullying

Την Παρασκευή, 6/3/2015, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας εκδήλωση – ενημέρωση για τον Σχολικό εκφοβισμό. Η καθηγήτρια κα Πιπεράκη Ελένη (οικ. οικονομίας) είχε την ευθύνη και το συντονισμό της όλης εκδήλωσης η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης συνέλεξαν πληροφορίες, έφτιαξαν πόστερ, τραγούδησαν δικές τους συνθέσεις, ζωγράφισαν… Στη συνέχεια ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση με τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας σχετικά με τα κρούσματα σχολικής βίας αλλά και τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

DSCN2618

Αφίσα από την μαθήτρια του Γ1 Ισκενδέρογλου Βασιλεία

Σχετική με το θέμα αυτό είναι και η ιστοσελίδα:

Ευρωπαϊκή Καμπάνια κατά του Σχολικού Εκφοβισμού


10. Απόκριες …στην Κοκκινιά

Οι  νοσταλγοί  μια  άλλης  εποχής  που  ταίριαζε  με  το  κέφι,  το  γλέντι  την ευρηματικότητα,  την  ηρεμία, την  ξενιασιά  των  ανθρώπων, θυμούνται  τις  παλιές εποχές στους χωματόδρομους της Κοκκινιάς, χωρίς πολλά υλικά αγαθά, με την ορμή της ψυχής και του χρόνου. Γιορτάζαμε, μας διηγούνται οι μεγαλύτεροι, με απλά πράγματα που στη φαντασία τη δική μας και των παιδιών έπαιρναν άλλο νόημα και γινόντουσαν μεγάλα. Είχαν απλότητα, αλλά φαίνονταν σπουδαία, γιατί ήμασταν όλοι γεροί. Φτιάχναμε τις αποκριάτικες στολές μας από οτιδήποτε μπορούσε να μας παραχωρήσει  η μητέρα μας, που μας βοηθούσε  να  φτιάξουμε  την  αποκριάτικη  στολή  μας  ή  να  συνδυάσουμε  από  τα υπάρχοντα και των συγγενών. Απαραίτητο ήταν το βάψιμο, για να μη μας γνωρίσουν. Τα κορίτσια αγαπούσαν τη στολή της νοσοκόμας, ίσως κατάλοιπο της ζητούμενης βοήθειας από τον συνάνθρωπο, και τα λευκά σεντόνια του σπιτιού ήταν ό,τι καλύτερο. Τ’ αγόρια προτιμούσαν τα επαγγέλματα του φούρναρη, του ναύτη, του ταβερνιάρη κτλ. Εύκολο. Γρήγορα ξεμπερδεύεις.

ΑπόκρεωΤο πιο περίτεχνο, όμως, ήταν το γαϊτανάκιαλογάκι. Ήθελε πολύ δουλειά, για να φτιαχτεί… Το δυσκολότερο ήταν ο λαιμός με το κεφάλι, για τα οποία επιστρατεύονταν ειδικοί  μαραγκοί  και  καλλιτέχνες,  για  να  ζωγραφίσουν  το πρόσωπο του αλόγου. Το σώμα του ήταν φτιαγμένο από χαρτόνι, που στόλιζαν με πολλές  πολύχρωμες  μακριές  κορδέλες  μέχρι  τη  γη  σχεδόν,  που  τις έκοβαν  από πολύχωμες κόλλες ψιλές, σαν και αυτές που θα χρησιμοποιούσαν για το φτιάξιμο του χαρταετού και μπροστά με μία τρύπα, για  βγαίνει ο καβαλάρης που κρατεί τα γκέμια του αλόγου. Κάτω από το στολισμένο πολύχρωμα χαρτόνι ήταν κρυμμένοι δύο άντρες, για να προχωράει το αλογάκι σύμφωνα με τις προσταγές του τρίτου που κρατούσε τα γκέμια. Πήγαινε μπρος, πήγαινε πίσω το σώμα του, σήκωνε ατίθασα το κεφάλι του, δεξιά, αριστερά και λικνιζόταν όλο το σώμα του. Γυρνούσαν όλες τις γειτονιές με τη συνοδεία άλλων μασκαράδων, που τρέλαιναν τον κόσμο από τις φωνές, τα τραγούδια και το χορό γύρω-γύρω από το γαϊτανάκι. Κάποιος από αυτούς κρατούσε ένα ντέφι, για να ρίχνει ο κόσμος ό,τι είχε ευχαρίστηση. Στην Κοκκινιά κάποιοι, αντί για το γαϊτανάκι, έφτιαχναν καμήλα, έθιμο φερμένο από την ανατολή, που είχε την ιδιαιτερότητα να είναι μεγάλο όσο περίπου η καμήλα, με περισσότερους ανθρώπους κάτω από τα μακριά σεντόνια που χρησιμοποιούσαν, για να είναι σε διαστάσεις σχεδόν πραγματικές. Έπρεπε να ξεχωρίζει η καμπούρα και το κεφάλι να στηρίζεται σε έναν κοντό ή πολύ μακρύ λαιμό,  που  σε κάθε περίπτωση δεν  ήταν  εύκολο  να  συγκρατηθεί  ψηλά,  σερνόταν σχεδόν στο  χώμα  και έβγαζε μουγκρητά – ο  φόβος και ο τρόμος των παιδιών. Ο  καμηλιέρης, ο «αράπης» μασκαρεμένος με μπόλικο «φούμο» στο πρόσωπο, καθώς το απαιτούσε η περίσταση, τραγουδούσε δυνατά και μακρόσυρτα:

Εϊβαλά, χορεύεται αράπηδες.
Χορεύεται όλοι μαζί, αράπηδες.
Εϊβαλά –  εϊβαλά…

Μετά  καλούσε  όλο  τον  κόσμο  να  ακολουθήσει  στο  τραγούδι  του  κτυπώντας ντενεκέδες. Όπου περνούσαν, δεν περνούσαν απαρατήρητοι… Η Δεξαμενή, εκεί που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Φιλίππου, ήταν η εξοχή της Κοκκινιάς, όπου  ανηφόριζαν  όλες  οι  οικογένειες,  για  να  γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα.  Έπαιρναν μαζί  τους τα  Σαρακοστιανά  και  όλοι  μαζί   έτρωγαν, διασκέδαζαν  και  τα  παιδιά  εύρισκαν  την  ευκαιρία  να  ξεπετάξουν  τον  περίτεχνο χαρταετό  τους   με  την  προσδοκία  να  είναι  ο  ομορφότερος,  ο  καλύτερος, να«κορωνίζει» ψηλά στον ουρανό. Άλλοι έφευγαν χαρούμενοι. Άλλοι προσπαθούσανν να βρουν τα λάθη, για να τα διορθώσουν την επόμενη χρονιά. Μια μέρα τέλειωνε με απόλυτη ευχαρίστηση. Πρωϊ πρωϊ  οι νοικοκυρές πρέπει  να να μην αφήσουν κανένα σημάδι από ό,τι  είχε προηγηθεί τις απόκριες που… πέρασαν. Συμμάζευαν και έκρυβαν κάθε παγανιστικό, φτάνοντας τις κατσαρόλες που δεν αρκούσε να τις πλύνουν, αλλά έπρεπε να είναι απαλλαγμένες από κάθε ίχνος λίπους. Για να μαγειρέψουν αμόλυντα τα φαγητά της Μ. Τεσσαρακοστής μέσα από την κατανυκτική ατμόσφαιρα του «Ακάθιστου Ύμνου» και των «Χαιρετισμών» στην Παναγία.

Μπακίρια


9. Κατασκευή χαρταετού!

Το παιχνίδι της Καθαράς Δευτέρας, πρώτης μέρας της Μεγάλης Σαρακοστής, για μικρούς και μεγάλους. Οι μικροί καμαρώνουν για τον περίτεχνο χαρταετό τους, οι μεγάλοι θυμούνται όταν έτρεχαν παιδιά με καλάμια, εφημερίδες, πολύχρωμες κόλλες και …αυλευρόκολλα ή ψαρόκολλα, μέτρημα, ζύγισμα, για να έχουν τον καλύτερο χαρταετό με έπαθλο την απόλυτη ικανοποίηση. Το παιχνίδι των παιδιών που αντανακλά τις προσδοκίες, τις ελπίδες, την χαρά… Η μυστική σύζευξη των επειγείων και των ουρανίων. Αφήνω, αφήνω την κλωστή και την τραβώ μαλακά για να επέλθει ισορροπία. Ισορροπία μυαλού, ψυχής και ο χαρταετός ν΄ανεβαίνει ψηλά, εκεί που τα όνειρα απαιτούν την πραγματοποίησή τους, ακόμα κι αν είναι δεμένα με μια κλωστή που τρέμω να μην σπάσει. Συγκέντρωση και προσοχή, δεν πρέπει να κάνει «κεφάλι», γιατί, αλίμονο, χάσαμε την ευκαιρία…  Είναι ο κρίκος που κρατάει την ευκαιρία μεταξύ των παιδικών χεριών και του χαρταετού που δεσπόζει πολύχρωμος, επιβλητικός, με τη δεσποτική του πολύχρωμη φορεσιά, γεμάτος θάρρος, καμάρι  για το ύψος του.

τσερκένι - xαρταετόςΤο φτιάξιμο του χαρταετού είναι τέχνη στην οποία με μαθηματική ακρίβεια ενώνονται το ξύλο με το χαρτί και τον σπάγγο, για να αναδείξουμε την σταθερή πορεία του από τη γη ψηλά στον ουρανό. Αυτήν την τέχνη μας αποκάλυψαν η κα Μελετιάδου Πόπη μαζί με τον κο Καπετανάκη Βασίλη και την δίδαξαν στους μαθητές μας, όλων των τάξεων, την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, φτιάχνοντας μαζί τους ένα χαρταετό για κάθε τάξη! Τους ευχαριστούμε πολύ.

DSCN2615


8. Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Έκθεση ζωγραφικής

pireastime-2o-gimn-nikaias-ekthesi
Δημοσιεύθηκε στο pireastime.gr στις 18/2/2015
Την έκθεση “Μικρές Ασημαντότητες” της ζωγράφου (και πρώην καθηγήτριας στο σχολείο μας – κάτω αριστερά στην φωτογραφία) κας Δέσποινας Τσάκνη επισκέφτηκε το πολιτιστικό τμήμα του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας, συνοδευόμενο από την υποδιευθύντρια του σχολείου κα Έλσα Περακάκη και την κα Έρη Μαστορίδου (εικαστικών).
Η έκθεση θα συνεχιστεί έως την Κυριακή, 8/3/2015, στην GALLERY Art Πρίσμα, στον Πειραιά, οδός Κουντουριώτου 187.

7. Κοπή πίτας μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς

Την Τετάρτη, 11/2/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας συνάντηση των μελών της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με ομιλίες από μέλη της επιτροπής, καθώς και με χορούς και τραγούδια από τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του σχολείου μας.

DSCN2527

DSCN2521

DSCN2575a

DSCN2533


6. Αναγγελία επισκέψεων στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο)

Το σχολείο μας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου (για την Α΄ τάξη στο διαδραστικό πρόγραμμα «Τα 7 κλειδιά» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Πιπεράκη Ελένη, οικ. οικονομίας) με τουριστικό λεωφορείο την Πέμπτη, 26/2/2015, καθώς και την Πέμπτη, 5/3/2015.
Ίδρυμα Ευγενίδου
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν κλειστές προσφορές μέχρι τις 5/2/2015 και ώρα 9:00΄π.μ. στο Γραφείο της Διευθύντριας για ένα (1) τουριστικό λεωφορείο – πούλμαν 50 θέσεων, προκειμένου να μεταφέρουν τους μαθητές του σχολείου μας κατά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Η Διευθύντρια
Βελούδη Σταματίνα

5. Αναγγελία επίσκεψης στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το σχολείο μας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (για την Γ΄ τάξη με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Κούρου Μαρία, βιολόγο) με τουριστικό λεωφορείο την Τρίτη, 24/2/2015.
Αστεροσκοπείο Αθηνών
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν κλειστές προσφορές μέχρι τις 5/2/2015 και ώρα 9:00΄π.μ. στο Γραφείο της Διευθύντριας για ένα (1) τουριστικό λεωφορείο – πούλμαν 65 θέσεων, προκειμένου να μεταφέρουν τους μαθητές του σχολείου μας κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Η Διευθύντρια
Βελούδη Σταματίνα

4. Ενημέρωση γονέων για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο

Ο εθισμός των μαθητών στο διαδίκτυο αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάστεις. Η ευαισθητοποίηση του σχολείου μας στο θέμα αυτό, για τη φετινή χρονιά, ξεκίνησε με τη συμμετοχή των μαθητών κατά τμήμα σε βιωματικά σεμινάρια σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Αριάδνη» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την κα Γιαννίρη Σμαρώ.
DSCN2437Την Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015, το απόγευμα, η Διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποίησαν ενημέρωση – συζήτηση με θέμα: «Το φαινόμενο του εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο – κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου«. Το θέμα ανέπτυξαν οι ειδικευμένες από το Πρόγραμμα «Αριάδνη» κες Γιαννίρη Σμαρώ (υπεύθυνη θεμάτων Αγωγής Υγείας ΔΔΕ Πειραιά) και Πιπεράκη Ελένη (οικ. οικονομίας, ειδικευμένη σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο). Η συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων ήταν ενεργή. Ενημερώθηκαν για θέματα ασφάλειας των παιδιών από τους νεώτερους και άγνωστους κινδύνους του διαδικτύου. Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί.
DSCN2494Ευχαριστούμε πολύ όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή και τους ομιλητές μας που διέθεσαν ανιδιοτελώς τον χρόνο τους.

3. Ενημέρωση της Γ΄ τάξης για θέματα υγείας

Κλιμάκιο ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» επισκέφτηκε το σχολείο μας και ενημέρωσε του μαθητές της Γ΄ τάξης σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν έκδηλο καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης, ενώ στο τέλος της τέθηκαν ερωτήματα και λύθηκαν σχετικές απορίες.
DSCN2436
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Κούρου Μαρία (βιολόγο). Ευχαριστούμε πολύ τους συνεργαζόμενους ιατρούς για την πληρέστατη ενημέρωση και ευελπιστούμε να μας επισκεφτούν και πάλι.

2. Αποτελέσματα εκλογών Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Στις 19 Δεκεμβρίου 2014 διεξήχθηκαν, όπως προβλέπεται από τον νόμο, οι εκλογές για την ανάδειξη καινούριου Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Η προσέλευση στις εκλογές ήταν μικρότερη από αυτή που περιμέναμε (ψήφησαν 79 γονείς).

Το καινούριο Δ.Σ. που προέκυψε και οι ιδιότητες που ανάλαβαν τα μέλη μετά από τη σύσταση του Δ.Σ. είναι:

Πρόεδρος : Καπετανάκης Βασίλης
Αντιπρόεδρος : Παυλόπουλος Ευάγγελος
Γραμματέας : Συρίγου Νικολέττα
Ταμίας : Κουτουλάκου Μαρία
Ειδ. Γραμματέας : Ντεϊρμεντζιάν Φωτεινή
Μέλος : Κρεββατά Ασπασία
Μέλος : Απαλίδου Ζαφειρώ
Αναπληρωματικό μέλος : Παρούσης Κων/νος.

Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί τα γραφεία του Συλλόγου θα είναι ανοικτά κάθε Τετάρτη, από 08:30΄ έως 09:30΄ π.μ.

Για όλους εμάς Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν είναι μόνο το Δ.Σ. Είναι όλοι οι γονείς. Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε δίπλα μας συμπαραστάτες και αρωγούς στη προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης που σκοπός του θα είναι η γνώση και η σωστή κατάρτιση των παιδιών για να βγουν αύριο στη κοινωνία σωστοί πολίτες.

 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας  «Μαριάνθη Σκαλά»


1. Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Την Πέμπτη, 15/1/2015, το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπου οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης παρακολούθησαν δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονταν σε μαθητές Γυμνασίου.


Αφήστε μια απάντηση