-Ιστορία

1. Ιστορικοί χάρτες.

Α. Συλλογές χαρτών:

Ελληνικός πολιτισμός – Χάρτες

Ιστορικός Άτλαντας της Μεσογείου

Historical Atlas & Gazetteer of Europe

Β. Χάρτες σε βίντεο

Αρχαία Αίγυπτος  ,  Μεσοποταμία  ,  Περσική αυτοκρατορία

Αυτοκρατορία Μ. Αλεξάνδρου  ,  Ελληνιστική εποχήπόλεμοι διαδόχων Μ. Αλεξάνδρου

Ρωμαϊκή αυτοκρατορία  ,  Άνοδος και πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Ιστορία Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας  ,  Βυζαντινή αυτοκρατορία  Οθωμανική αυτοκρατορία

Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος  ,  Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος – Ευρώπη  ,  Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος – Ασία

Οι μεγάλες αυτοκρατορίες  ,  Ιστορία της Ευρώπης  ,  Παγκόσμια Ιστορία

Μ Αλέξανδρος

Η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου  (στο Γραφείο Καθηγητών, μαθητικό έργο του σκιτσογράφου Γ. Ρουμπούλια)


.2. Αναπαραστάσεις / διαφάνειες.

Δείτε το στο slideshare.net

(Πατήστε τα βελάκια κάτω δεξιά στη διαφάνεια για να γίνει μεγέθυνση)
.
Ιστοσελίδα: Πανοραμική περιήγηση στην Ακρόπολη
.
 Ιστοσελίδα: Αναπαράσταση της ζωφόρου του Παρθενώνα

Εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη Αθηνών

Μπορεί ένα παιχνίδι να μας διδάξει αρχιτεκτονική και, γενικότερα, λίγη ιστορία; Ας το εξακριβώσουμε με μια εικονική περιήγηση που γίνεται μέσω του ήρωα αυτού του παιχνιδιού στα διάφορα οικήματα (και το εσωτερικό τους) που υπήρχαν επάνω στην Ακρόπολη των Αθηνών με θαυμαστή λεπτομέρεια..!

Εικονική περιήγηση στην Αγιά-Σοφιά

Μπορεί ένα παιχνίδι να μας διδάξει αρχιτεκτονική και, γενικότερα, λίγη ιστορία; Ας το εξακριβώσουμε με μια εικονική περιήγηση που γίνεται μέσω του ήρωα αυτού του παιχνιδιού. Η εποχή, όμως, στην οποία απεικονίζεται δεν είναι, δυστυχώς, στην περίοδο της ακμής του ναού αυτού, αλλά κατοπινή, όταν ο ναός είχε πλέον μετατραπεί σε τζαμί.

 


3. Το 3D Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Παιχνιδιών

Τα καλύτερα εκθέματα αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών από το Λούβρο, το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το αρχαιολογικό του Κεραμεικού κ.α. παρουσιάζονται σε τρισδιάστατη μορφή στο Εικονικό Μουσείο Greektoys. Μετά την αναπαράσταση του τύμβου της Αμφίπολης, το Greektoys παρουσιάζει μέσω της εφαρμογής Sketchfab, μια συλλογή από αρχαία ελληνικά παιχνίδια. Με ένα κλικ μπορείτε να περιηγηθείτε, να κάνετε ζουμ στις λεπτομέρειες και να μάθετε πληροφορίες για τη χρονολογία, την εποχή του κάθε εκθέματος καθώς και σε ποιο μουσείο βρίσκεται. Απλά χρησιμοποιήστε το ποντίκι του υπολογιστή ή την οθόνη αφής!

greek toysΤο να δει κάποιος τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια συγκεντρωμένα σε ένα μουσείο είναι πρακτικά αδύνατο, δεδομένου ότι τα ευρήματα βρίσκονται διασκορπισμένα σε πολλά μουσεία στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Γι’αυτό, το Εικονικό Μουσείο Greektoys συγκεντρώνει τα πιο εμβληματικά εκθέματα και μέσω της τεχνολογίας δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να σχηματίσει μια συνολική εικόνα με σκοπό την προώθηση της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Α. Ε. Παιχνιδιών εδώ


4. Αρχαία ελληνική τεχνολογία – Σημαντικές εφευρέσεις

Δείτε το στο slideshare.net

Πατήστε τα βελάκια κάτω δεξιά για να γίνει μεγέθυνση


– . –


5. Αμερικανική εφημερίδα του 1821 εκθείαζε την Ελληνική Επανάσταση

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Providence Patriot» που κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη στις 15 Αυγούστου του 1821, φιλοξενούσε ένα άρθρο έκπληξη για την Ελληνική Επανάσταση. Το όνομα του συγγραφέα δεν αναφερόταν, αλλά πηγή του άρθρου ήταν η εφημερίδα «Charleston Courier». Ο αρθρογράφος έγραφε με έντονο λυρισμό για τον δίκαιο αγώνα των επαναστατημένων κατά του «τουρκικού δεσποτισμού».

DSCN3211«Ο ελληνικός πόλεμος έχει όλους τους καρπούς της εξέλιξης και της ωριμότητας. Δεν είναι σαν το αδύναμο μίσχο της νεαπολιτάνικης ελευθερίας, που δεν έχει ούτε ρίζες ούτε δύναμη, ούτε καν την ελάχιστη ελπίδα για άνθος ή καρπό. Είναι ριζωμένος βαθιά στα αιματοβαμμένα έγκατα του τούρκικου δεσποτισμού». Ο Αμερικανός αρθρογράφος συνδέει τον ξεσηκωμό του λαού με τις ιστορικές ρίζες του που προέρχονται απευθείας από την αρχαία Ελλάδα : «Ξεκινά απ’ το χώμα μία καλλιέργεια πολέμου, όπως αυτή του Κάδμου, ενώ οι δάφνες της Ίδας και του Ολύμπου λυγίζουν το πανύψηλο κορμί τους, για να τιμήσουν τους σωτήρες της αρχαίας ελευθερίας». Ο συντάκτης του φλογερού κειμένου επισημαίνει την χριστιανική ταυτότητα των εξεγερμένων ως ένα στοιχείο που επηρεάζει την Ευρώπη των ισχυρών. «Η θρησκεία χωρίζει τους αντιπάλους και ξεπερνά τη δύναμη της επανένωσης. Ο Τούρκος, τυφλωμένος από την οργή του, ενισχύει τη φλόγα που μέλλει να τον κατασπαράξει. Και με τις θηριωδίες του εναντίον της χριστιανικής εκκλησίας, αυξάνει την όρεξη της Αυστρίας και του Τσάρου». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην «νεαπολιτάνικη ελευθερία», δηλαδή την αποτυχημένη επανάσταση του 1820 στην Ιταλία. Οι Ναπολιτάνοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του βασιλιά, αλλά η επανάσταση καταπνίγηκε από τις δυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας, που αποτελούνταν από την αυτοκρατορία της Αυστρίας, της Ρωσίας και το Βασίλειο της Πρωσίας.
Ούτε 40 μέρες δεν πέρασαν από τη δημοσίευση του άρθρου, όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατέλαβε την Τριπολιτσά στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821. Ήταν η πιο σημαντική στρατιωτική επιτυχία των Ελλήνων….
Για την συνέχεια του άρθρου μεταβείτε εδώ:  Ιστορικό πρωτοσέλιδο αμερικάνικης εφημερίδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *