– Ζωγραφική

Επιλογή από διάφορες Εικαστικές εκδηλώσεις2019 – Εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου μας

Την Τετάρτη, 22/5/2019, η Καλλιτεχνική Ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων το πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: “ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ MAΣ”. 

Για δύο συνεχείς σχολικές χρονιές μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια των Εικαστικών κα Μαστορίδου Αργυρώ, εκπόνησαν μια ενότητα ζωγραφικών έργων, με στόχο να ομορφύνουν τους τοίχους στο πλάι του κλιμακοστασίου, που εκτείνονται και στους τρεις ορόφους.


2018. – «Ένα βιβλίο ζωγραφιές»

Το περασμένο φθινόπωρο, τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας του σχολείου μας συγκεντρωθήκαμε και κατόπιν πολλών συζητήσεων και πολλών προτάσεων αποφασίσαμε ποιο θα ήταν το θέμα του φετινού προγράμματος. Καταλήξαμε στο να ζωγραφίσουμε το κλιμακοστάσιο των τριών ορόφων του σχολείου μας και δώσαμε τον τίτλο « Ένα βιβλίο ζωγραφιές ». Μεγαλόπνοο σχέδιο..!

Η εικαστική επιλογή των μαθητών θα ήταν προσωπική, έχοντας όμως πάντα κατά νου ότι όλες μαζί οι ζωγραφιές αποτελούν μία ενιαία σύνθεση. Τα μεγέθη προσδιορίστηκαν με βάση τον χώρο, ώστε να χωρέσουν άνετα οι δημιουργίες και των 19 μελών της ομάδας.


Κάθε δημιουργία αποτελεί μια σελίδα ενός βιβλίου, του βιβλίου που έχει τον τίτλο “2ο Γυμνάσιο Νίκαιας”. Από αυτό το βιβλίο (που είναι ζωγραφισμένο στον τελευταίο όροφο) ξεπηδούν οι σελίδες – έργα, οι οποίες γεμίζουν σιγά σιγά όλους τους ορόφους. Με την ολοκλήρωση της ζωγραφιάς, γύρω από κάθε έργο θα σχεδιαστεί ένα πλαίσιο, ώστε να το κάνει να θυμίζει εικονογραφημένη σελίδα.


Οι ζωγραφιές – σελίδες είναι κατ’ ουσίαν οι μαθητές μας, τα έμψυχα “έργα” που σμιλεύονται στο σχολείο μας! Με τον μόχθο, το νοιάξιμο και την αγάπη των δασκάλων του κάθε μαθητής από άγραφη σελίδα γεμίζει γλυκά γλυκά με γνώσεις, ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις που τον διαμορφώνουν. Μεγαλώνει, πλουτίζει, αρθρώνεται, δομείται, μορφοποιείται. Από σχεδόν λευκό χαρτί μεταμορφώνεται σε έναν χρωματιστό χάρτη, γεμάτο μικρά και μεγάλα σχήματα, καθαρές και λιγότερο ξεκάθαρες μορφές, αλλού πυκνοκατοικημένος αλλού όχι, μια ποικιλία γραφής – ζωής, μοναδική και ανεπανάληπτη …!!!


Την επόμενη σχολική χρονιά προγραμματίζουμε να ολοκληρωθούν όσα έργα είναι ακόμη ημιτελή, να προσθέσουμε σελίδες με ποίηση, τραγούδια και πεζό λόγο, καθώς και ό,τι άλλο νομίζουμε ότι χρειάζεται ,ώστε να ολοκληρωθεί ως μορφή και ως περιεχόμενο….

Η υπεύθυνη της Καλλιτεχνικής Ομάδας
Μαστορίδου Αργυρώ (εικαστικός)


2018 – Επίσκεψη της Καλλιτεχνικής Ομάδας στην Πινακοθήκη Νίκαιας

Η Καλλιτεχνική Ομάδα του σχολείου μας επισκέφθηκε την Πινακοθήκη της Νίκαιας στις 15 Δεκεμβρίου 2017 και στις 19 Ιανουαρίου 2018, για να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ και ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ Γ. ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ αντίστοιχα. Η ιστορικός τέχνης κα Πούλου Μαρία εκπόνησε και τα δύο προγράμματα με τους μαθητές μας, οι οποίοι συμμετείχαν και συνεργάστηκαν άψογα!

Το τελευταίο μέρος του προγράμματος – με θέμα το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου – πραγματοποιήθηκε επί τόπου, στον χώρο που βρίσκεται το γλυπτό με τίτλο «Πεσόντες», το οποίο είναι αφιερωμένο στην εκτέλεση των Νικαιωτών από τους Γερμανούς στις 17 Αυγούστου 1944. Η σημασία του έργου μέγιστη, μάθημα ζωής και τέχνης, διότι αφορά αφενός την ιστορία της πόλης μας και αφετέρου την διαδικασία δημιουργίας ενός γλυπτού από μέταλλο. Η κυρία Πούλου ήταν όπως πάντα εξαιρετική!!! Την ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε την επόμενη συνάντηση μας με χαρά!


2017 – Βράβευση μαθήτριας σε Διαγωνισμό Ζωγραφικής

Για πρώτη φορά ο δήμος Νίκαιας – Α.Ι.Ρέντη προκήρυξε εφέτος διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: «ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ και ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ» για τους μαθητές όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της πόλης μας.

Διαγ Ζωγρ 2017 α

Συζητώντας με τους μαθητές, στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος ως σχολείο. Ενημερωθήκαμε για τους όρους συμμετοχής και ξεκινήσαμε δουλειά. Ευτυχώς ο χρόνος ήταν αρκετός, για να προλάβουν να ζωγραφίσουν στις ελεύθερες ώρες τους. Κάθε πρώτο βραβείο – όλων των βαθμίδων που συμμετέχουν – θα γινόταν αφίσα της έκθεσης. Επίσης, όλα τα παιδιά θα έπαιρναν αναμνηστικό τίτλο συμμετοχής. Αφήνοντας την φαντασία τους να καλπάσει, μετέτρεψαν το σχεδιάγραμμα της πόλης σε άνθρωπο, καράβι, φανταστικό πτηνό, γοργόνα, δράκο, κλπ.

Διαγ Ζωγρ 2017 β

Παραδώσαμε τα έργα μας πριν το Πάσχα και περιμέναμε τα αποτελέσματα ελπίζοντας – όπως όλοι – να διακριθούμε, αν και γνωρίζαμε ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη… Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη όταν μας ανήγγειλαν ότι πήραμε το 1ο βραβείο, μεταξύ των γυμνασίων που συμμετείχαν!!
Τα παιδιά που πήραν μέρος ήταν από την Α’ τάξη οι: Π. Ρομπέρτο, Α. Αγγελική, Κ. Χρήστος, Μπ. Μαρία, Χ. Άννα και Φ. Ειρήνη, ενώ από την Β’ τάξη οι: Γκ. Κριστιάνα, Τρ. Ελισσάβετ, Αλ. Ιωάννα, καθώς και η Κομμάτη Κων/να, η οποία κέρδισε το 1ο βραβείο  (πρώτο αριστερά επάνω) !!!


2017 – Βράβευση τριών μαθητών μας από την ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών, κάλεσε τις σχολικές μονάδες να συμμετάσχουν με καλλιτεχνικά έργα (ζωγραφική, βίντεο, κολλάζ, κείμενο κ.ά.) εμπνευσμένα από το ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούτ Νταρουίς (1942-2008) “Να σκέφτεσαι τους άλλους“. Τα έργα των μαθητών παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση από την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς στις 6 Μαΐου 2017. Οι συμμετέχοντες στη δράση μαθητές, Αλέξανδρος Ρ. (βίντεο: “Να σκέφτεσαι τους άλλους”), Πάμελα Ζ. (ζωγραφική) και Αλεξάνδρα Γ. (ποίημα “Αν…”) βραβεύθηκαν από την πρόεδρο κα Χριστοδούλου σε εκδήλωση που έγινε στο σχολείο μας.

Ζντράβα Πάμελα Β1

Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε, μεγαλώνοντας, να διατηρήσουν την ευαισθησία τους σε θέματα ειρήνης και να “…σκέφτονται πάντα τους άλλους”.


2016 – Βραδιά Τέχνης

Μια αξέχαστη Bραδιά Τέχνης μοιράστηκαν όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας την Τρίτη, 10 Μαΐου 2016. Ζωγραφική, μουσική, τραγούδι, χορός και θέατρο “συναντήθηκαν” στον προαύλιο χώρο και στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Μέρος της εκδήλωσης θα επαναληφθεί στις 28 Ιουνίου 2016 στο Κηποθέατρο της Νίκαιας και ώρα 8:00 μ.μ. στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιω. Ρέντη.

[Για μεγέθυνση, κάνετε κλικ επάνω στους πίνακες ]

DSCN3474“Η αγάπη των λουλουδιών”, Γεωργιλοπούλου Νεφέλη – Κροκίδη Χαρά, 2016
DSCN3475“Σκέψη στον αέρα”, Περιμένη Μαρία – Χαραλαμπίδης Νικόλαος, 2016
DSCN3476“Η παλέτα της Άνοιξης”, Απαλίδου Θάλεια – Χρυσομύτης Λευτέρης, 2016
DSCN3477“Ένα δέντρο στο πέλαγος”, Αλχαζίδου Έφη – Λάμας Βασίλης, 2016
DSCN3478“Ο ήλιος λάμπει στο λιβάδι”, Μοντεάνου Μιλένα – Σαπουτζή Φαίη, 2016
DSCN3479“Το παράθυρο της ζωής”, Γκίλλα Δήμητρα – Δελλαπόρτα Ειρήνη – Καλπακίδου Ειρήνη – Κατσικαρίδου Μαρία, 2016

"Παγκάκι UP", Χαρά Κροκίδη, 2016“UP – ψηλά στον ουρανό” (τοιχογραφία), Κροκίδη Χαρά, 2016

2 παγκάκια στον κισσό

“Δυο παγκάκια στον κισσό”, Κροκίδη Χαρά, 2016


2016 – Πολιτιστικά προγράμματα

Την Τρίτη, 10/5/2016, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας παρουσίαση Πολιτιστικών προγραμμάτων:

1. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-twinning με τίτλο “Η τέχνη του graffiti” και με υπεύθυνες καθηγήτριες (αγγλικής φιλολογίας) τις κ.κ. Κωστάκη Κατερίνα και Παπαδόγκονα Σταματίνα.

2. Πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα “Εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου μας” με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Μαστορίδου Αργυρώ (εικαστικό) και τη συμμετοχή μαθητών από την εικαστική ομάδα του σχολείου μας.

DSCN3332a

Πρόγραμμα E-twinning

DSCN3343

Εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου μας

 


2016 – Ομαδική μαθητική έκθεση Αττικής

Η εικαστική ομάδα του σχολείου μας συμμετέχει στην Ομαδική μαθητική έκθεση Αττικής, που θα γίνει στην Αθήνα από 11 – 20 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” και έχει ως θέμα:
«Ζωγραφίζουμε για την ειρήνη των λαών και τις ανθρώπινες αξίες» Οι μαθητές σχολιάζουν το σήμερα, το αύριο και το μέλλον στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Εικαστική ΈκθεσηΛίγο πριν κλείσει η Ομαδική μαθητική έκθεση στην Αθήνα, μετά από την προβολή που έδωσε η ΕΡΤ, η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων δέχθηκε πρόταση, η έκθεση να μεταφερθεί στη Γαλλία. Μετά από τη σχετική ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τα σχολεία τους, και την άμεσα θετική ανταπόκριση και αποδοχή τους, η έκθεση είναι έτοιμη για το ταξίδι της. Η πρόταση που έγινε από τον κο Μ. Συνοδινό, πρόεδρο ενός από τους 20 συλλόγους αλληλεγγύης της Γαλλίας προς τον ελληνικό λαό, βασίζεται σε κοινή διακήρυξη αυτών των συλλογικοτήτων, που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 2016 στο Παρίσι και δένει με το περιεχόμενο που θέτει. Στην διακήρυξη αποφασίστηκε να οργανωθεί ένα κινηματικό καραβάνι αλληλεγγύης τον Οκτώβριο του 2016, το οποίο θα μεταφέρει υγειονομικό υλικό που θα συλλέξουν και θα γίνει αφορμή για διοργάνωση δημόσιων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε διάφορους σταθμούς.

2016 Καλλιτ ομάδα

Το έργο φιλοτέχνησαν οι μαθήτριες: Κροκίδη Χαρά, Μηλιοφύτη Δήμητρα, Καπετανάκη Δήμητρα, Παρούση Ξένια και Γεωργιλοπούλου Νεφέλη


2016 – Παιδικό Μουσείο “Είναι αυτό τέχνη;”

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;» από τις εκπαιδεύτριες του Παιδικού Μουσείου στους χώρους του σχολείου μας. Οι μαθητές της Γ’ τάξης συμμετείχαν ανά τμήμα στις δύο τρίωρες συναντήσεις με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Μαστορίδου Αργυρώ (εικαστικό). Η πρώτη συνάντηση, που έγινε πριν τα Χριστούγεννα, είχε ως θέμα τη ζωή και το έργο εικαστικών καλλιτεχνών των αρχών του 20ου αιώνα. Στην δεύτερη, που έγινε στα μέσα του Φεβρουαρίου, επικεντρωθήκαμε σε εκπροσώπους των εικαστικών τεχνών που είναι ακόμη εν ζωή. Από όλη την εκπαιδευτική διαδικασία του προγράμματος το πιο σημαντικό ήταν ο τρόπος που οι εμψυχώτριες οδήγησαν τα παιδιά βήμα-βήμα στην εξοικείωση με την μοντέρνα τέχνη, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, λόγω και του ελαχίστου χρόνου που αφιερώνεται στην εκπαίδευση για την αισθητική αγωγή.

20160215_100948Τα έργα, που δημιούργησαν οι μαθητές με αφορμή το πρόγραμμα, δόθηκαν, όπως και πέρυσι, στο Παιδικό Μουσείο. Θερμές ευχαριστίες από καρδιάς στις εκπαιδεύτριες του Μουσείου, που ανέλαβαν να μας «ταξιδέψουν» με μια νέα σχεδία στους ατέρμονους ωκεανούς των αισθήσεων, των γνώσεων, των αποκαλύψεων και των ηδονών, που είναι οι Εικαστικές Τέχνες. Διότι η Τέχνη διαμορφώνει κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους, με δυνατότητες αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, άρα καλλιεργημένους και τελικά ελεύθερους πολίτες!

207160_1024053768408_9968_n


2016 – Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πινακοθήκη της Νίκαιας

Την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016, η εικαστική ομάδα του σχολείου μας με συνοδούς καθηγήτριες την Διευθύντρια κα Περακάκη Ελισσάβετ και την κα Μαστορίδου Αργυρώ (εικαστικό) επισκεφθήκαμε την Πινακοθήκη της Νίκαιας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «Εικαστικές παρεμβάσεις στο σχολείο μας ΙΙ». Ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα την παραμονή μας εκεί, διότι η κα Πούλου Μαρία (ιστορικός τέχνης) που ανέλαβε να μας μιλήσει για τα έργα και να μας ξεναγήσει στους χώρους της Πινακοθήκης ήταν εξαιρετική!

20160226_104057Στον επάνω όροφο της έκθεσης είδαμε περισσότερο παραστατικά έργα ζωγραφικής, με κορυφαίο έργο της αίθουσας εκείνο του Τηνιακού. Ο καλλιτέχνης είχε ζωγραφίσει στην πίσω πλευρά μιας μεγάλης γυάλινης επιφάνειας και με μια εντελώς προσωπική τεχνική μια πολύπλοκη σύνθεση, μεγάλης ομορφιάς και πρωτοτυπίας!! Αναλύσαμε επίσης την «Μάνα» του Διαμαντόπουλου, καθώς και την καταπληκτική «Καρέκλα με καπέλο» του Κανακάκη.

20160226_122945Στον κάτω όροφο, τα έργα ήταν νεότερα και πιο αφαιρετικά. Μιλήσαμε πολύ για τον Παύλο, αναλύοντας την μοναδική τεχνική του με τις χρωματιστές λουρίδες χαρτιού που χρησιμοποιεί, καθώς και την στρατευμένη τέχνη του Γαΐτη. Τέλος, παρακολουθήσαμε μια προβολή έργων ζωγραφικής και ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε και μας εντυπωσίασε από όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την ξενάγηση. Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική μας επίσκεψη, η κα Πούλου μας ενημέρωσε ότι η Πινακοθήκη παραμένει ανοιχτή δύο Κυριακές τον μήνα, για να την επισκεφτούμε ξανά μόνοι μας, με φίλους ή με την οικογένεια μας εάν θέλουμε. Φεύγοντας χαρούμενοι και πιο πλούσιοι σε εμπειρίες, γνώσεις και δράσεις αποφασίσαμε να ξανάρθουμε. Για να αναλύσουμε τους ζωγράφους που δεν προλάβαμε, αλλά και για να νιώσουμε πιο γεμάτοι στον νου και την καρδιά μας, ταξιδεύοντας για ακόμη μία φορά στον μαγικό κόσμο της Τέχνης..!!!

20160226_123010


2016 – Η ομάδα E-twinning συναντά καλλιτέχνη της street art

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο SimpleG (Γιώργος Δημουλάς), καλλιτέχνης της Street Art, για να επιμορφώσει την ομάδα E-twinning καθώς και μερικούς μαθητές που θα ασχοληθούν με το γκράφιτι του σχολείου μας.

simpleG 1

Από την παρουσίαση της δουλειάς του που έγινε στην Βιβλιοθήκη του σχολείου μας

Ο Simple G είναι ένα νέο παιδί της περιοχής μας με ταλέντο και μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνει. Είναι φοιτητής στην Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε να ασχολείται με το graffiti από την Α΄ Γυμνασίου, πρώτα σε χαρτί και από το 2009 σε τοίχους. Τα θέματά του τα αντλεί από την καθημερινότητα, από όσα βλέπει και τον αγγίζουν. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα Φεστιβάλ, όπως το EJEKT FESTIVAL και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ GRAFFITI στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Τον Νοέμβρη του 2013 εκπροσώπησε την χώρα μας στην Μάλτα. Τέλος, μεγάλο κομμάτι στη ζωή του καταλαμβάνει και η αγιογραφία, έχοντας πτυχίο σε αυτήν από τη Β΄ Γυμνασίου.

simpleG 2

Επίδειξη δημιουργίας έργου street art με τη χρήση μαύρου σπρέι επάνω σε χαρτόνι

Και η πιο πρόσφατη δημιουργία του στον τοίχο πλάι στην Αίθουσα Εικαστικών:

simpleG_Einstein Emc2


2015 – «Με οδηγό τις Τέχνες μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε»

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Με οδηγό τις Τέχνες μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε»
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015, Αμερικανικό Κολέγιο ΕλλάδοςP1010519

Μετά την ενημέρωσή μας και την πρόταση να συμμετάσχουμε στο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα τις Τέχνες, που έγινε για πρώτη φορά στην Αθήνα, συζητήσαμε με την Καλλιτεχνική Ομάδα του σχολείου μας και αποφασίσαμε να λάβουμε τελικά μέρος. Η πρόταση φάνηκε δελεαστική, αν και στην αρχή μας φόβισε, μια που δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία. Οι μαθητές Σασαδοπούλου Χριστιάννα και Λάμας Βασίλης είχαν την φροντίδα δημιουργίας της παρουσίασης (powerpoint):

Δείτε το στο slideshare.net

Οι ζωγραφιές μας ταξιδεύουν στο σχολείο μας.

Φωτογράφησαν έργα από όλους τους μαθητές του σχολείου που είναι αναρτημένα στις «πινακοθήκες των τάξεων», καθώς και τα έργα που έχουν δημιουργήσει τα μέλη της ομάδας την τελευταία τριετία και κοσμούν τους χώρους του σχολείου μας. Την παρουσίαση ανέλαβαν οι μαθήτριες Αλχαζίδου Έφη και Κροκίδη Χαρά.
Συγχαρητήρια!! Να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους φόβους σας!

Μαστορίδου Αργυρώ (εικαστικός)


2015 – Εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου μας

Όπως κάθε χρόνο, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, συγκεντρωθήκαμε ως εικαστική ομάδα υπό την εποπτεία της κας Μαστορίδου Αργυρώς και συζητήσαμε το θέμα του φετινού πολιτιστικού προγράμματος. Αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τοπία, με ακρυλικά χρώματα, σε τελάρα ζωγραφικής. Ξεφυλλίσαμε λευκώματα με φωτογραφίες από την Ελλάδα και διαλέξαμε εκείνες που μας άρεσαν περισσότερο. Τις μεταφέραμε στο τελάρο κάνοντας μεγέθυνση. Προχωρήσαμε στον λεπτομερή σχεδιασμό. Και, τέλος, αρχίσαμε σιγά σιγά να χρωματίζουμε… Δεν ήταν εύκολο, διότι ήταν η πρώτη φορά που ζωγραφίζαμε σε τελαρωμένο καμβά, σαν κανονικοί ζωγράφοι !!!P1010082Χρησιμοποιήσαμε μόνο τα τρία βασικά χρώματα: κίτρινο, κόκκινο, μπλε. Και το άσπρο. Με αυτά τα χρώματα μόνο, φτιάξαμε όλες τις αποχρώσεις. Σε κάθε έργο δουλεύαμε δύο παιδιά: ένα της Γ’ τάξης και ένα της Β’. Έτσι γνωριστήκαμε μεταξύ μας και γλυκά γλυκά με την δουλειά και την επικοινωνία γίναμε ομάδα. Αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα λόγω απειρίας και κάποιες φορές απογοητευτήκαμε. Όμως με επιμονή και προσπάθεια τα καταφέραμε !!

Μεταβείτε στον επόμενο σύνδεσμο, για να δείτε την εργασία μας:

“Εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου μας”


2015 – Ο ποιητής Γ. Ρίτσος μας εμπνέει για την “ειρήνη”

Η ομάδα των εικαστικών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Μαστορίδου Αργυρώ δημιούργησε έναν πίνακα εμπνευσμένο από το ποίημα του Γιάννη Ρϊτσου «Ειρήνη». Το έργο των μαθητών της Γ΄τάξης, Φωτάκη Παναγιώτας και Σταμούλη Αθανασίου, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 13/5/2015, στην έκθεση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς στην Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς για τον μήνα Μάιο που είναι αφιερωμένος στην ειρήνη. Ο θαυμασμός όλων, επισκεπτών και διοργανώτριας επιτροπής, ήταν έκδηλος για την μοναδικότητα της δημιουργίας και την πρωτότυπη αποτύπωση του θέματος που έγινε με αφετηρία τους στίχους:

«…τότε που τα στάχυα

γέρνουν το ΄να στ΄ άλλο

είναι η ειρήνη…»

ειρήνη


 

2015 – Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Έκθεση ζωγραφικής

pireastime-2o-gimn-nikaias-ekthesi

Δημοσιεύθηκε στο pireastime.gr στις 18/2/2015
Την έκθεση “Μικρές Ασημαντότητες” της ζωγράφου (και πρώην καθηγήτριας στο σχολείο μας – κάτω αριστερά στην φωτογραφία) κας Δέσποινας Τσάκνη επισκέφτηκε το πολιτιστικό τμήμα του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας, συνοδευόμενο από την υποδιευθύντρια του σχολείου κα Έλσα Περακάκη και την κα Έρη Μαστορίδου (εικαστικών). Η έκθεση θα συνεχιστεί έως την Κυριακή, 8/3/2015, στην GALLERY Art Πρίσμα, στον Πειραιά, οδός Κουντουριώτου 187.

2014 – Εκπαιδευτική επίσκεψη σε ατελιέ καλλιτέχνη

Τη βροχερή Παρασκευή της 12ης Δεκεμβρίου 2014, η καλλιτεχνική ομάδα του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες τις κκ. Μαστορίδου Αργυρώ (καλλιτεχνικών) και Περακάκη Ελισσάβετ (μουσικό) επισκεφθήκαμε το atelier (μουσείο-σπίτι) του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στην περιοχή της Ακρόπολης, οδός Γουέμπστερ 5Α.
Κατά την άφιξή μας, είχαμε την τιμή (…και την έκπληξη) να μας υποδεχτούν η εγγονή και η μικρή δισέγγονη του ζωγράφου!!! Μας ενημέρωσαν σχετικά με το αφιέρωμα του ατελιέ στα πορτρέτα της οικογένειας, εν όψει των Χριστουγέννων, και μας μίλησαν για την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε ο καλλιτέχνης για την οικογένειά του.
Στη συνέχεια, με τις οδηγίες της κας Μαστορίδου περιηγηθήκαμε στους χώρους του ατελιέ και θαυμάσαμε ζωγραφικούς πίνακες, εξώφυλλα βιβλίων, μακέτες θεατρικών σκηνικών, διαφημιστικές αφίσες του ΕΟΤ, χαρακτικά και πορτρέτα.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι ζωγραφισμένες πόρτες της ντουλάπας του υπνοδωματίου των παιδιών του Βασιλείου, ιδέα που θα την αξιοποιήσουμε και ….στα δικά μας δωμάτια!!!!
Ευχαριστούμε θερμά για την «σπιτική» φιλοξενία !!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA


2009 – Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Την Τετάρτη, 22/4/2009, το σχολείο μας μετέβη στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με υπεύθυνη την κα Ευθυμίου Αγγελική (καλλιτεχνικών). Το ίδρυμα αυτό βρίσκεται στο Μαρούσι και στεγάζεται σε διώροφο κτήριο που σχεδίασε κι επιμελήθηκε ο εν λόγω ζωγράφος. Στον 1ο όροφο και στο δώμα του κτηρίου υπάρχει μόνιμος εκθεσιακός χώρος με πολλούς και αντιπροσωπευτικούς πίνακες του ζωγράφου, στον οποίο οι μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα παρακολούθησαν σύντομη παρουσίαση της ζωής του, λεπτομερή ξενάγηση στο έργο του, αλλά και ανάλυση της τεχνικής και της τεχνοτροπίας του ζωγράφου από τους υπεύθυνους του Ιδρύματος.


2003 – Οι σκιές του Καραγκιόζη …σκιές της Ιστορίας μας

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων “Οι σκιές του Καραγκιόζη …σκιές της Ιστορίας μας” υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή και συνεργασία μαθητών κατά το σχολικό έτος 2002-2003 με υπεύθυνους καθηγητές κα Ευθυμίου Αγγελική (καλλιτεχνικών) και κ. Σιγαλό Ηλία (φιλόλογο) και παρουσιάσθηκε  στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας στις 17/5/2003.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος αυτού στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας συγκινητική υπήρξε η παρουσία του παλαιού Νικαιώτη καραγκιοζοπαίκτη κ. Βάγγου Κορφιάτη (1922-2008), ο οποίος τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στο θέατρο σκιών (δείτε εδώ την συνέντευξη που μας παραχώρησε και εδώ την βιογραφία του). Στην συνέχεια ακολούθησε παράσταση θεάτρου σκιών από τον νεαρό Νικαιώτη κ. Χάρη Μπιλλίνη, μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη.

Στην συνέχεια, παρουσιάζονται μερικά από τα έργα των μαθητών
που συμμετείχαν στην δραστηριότητα αυτή:

654321
54321
4321

21
321


1998 – Εργασία στο μάθημα των Αρχαίων

Μ Αλέξανδρος

Η πορεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία – έργο του μαθητή Γιάννη Ρουμπούλια, 1998

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *