– Θέατρο

Επιλογή από διάφορες Θεατρικές εκδηλώσεις2018. Τρεις θεατρικές παραστάσεις

Τριπλό το θεατρικό σκηνικό για τη θεατρική ομάδα, καθώς ανέβασε στη σκηνή τρία διαφορετικά ολοκληρωμένα θεατρικά έργα:


2017 – Θεατρική σύνθεση “Κάποτε ο κυνηγός…”

Την Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η Θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο), δραματοποιώντας αποσπάσματα από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των σχολικών εγχειριδίων, παρουσίασε την πρωτότυπη Θεατρική Σύνθεση με τίτλο: “Κάποτε ο κυνηγός…” , η οποία συμμετείχε στο 26ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.
2016 – “Θέλω μια Χώρα”

Η Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας συμμετέχοντας στο 25ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη δραματοποίησε, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο), το νεοελληνικό έργο “Θέλω μια Χώρα” του συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016.

Το έργο αυτό παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα μας για πρώτη φορά το Σάββατο, 7 Μαΐου 2016, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά “Τρίτο Κουδούνι ή το Θέατρο αλλιώς” στο πλαίσιο του διήμερου μαθητικού φεστιβάλ.


2015 – “Μια νέα Ιθάκη” (ταινία μικρού μήκους)

Η ταινία μικρού μήκους “Μια νέα Ιθάκη” αποτελεί δημιουργία μαθητών της Γ΄ τάξης και προβλήθηκε στις 12 Μαΐου 2015 στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του σχολείου μας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο), με στόχο να αποτυπώσει τα προβλήματα αλλά συνάμα να αναδείξει τους προβληματισμούς της ευαίσθητης νεανικής ψυχής που συχνά “κατηγορείται” ως απαθής και ασυγκίνητη, ανίκανη να συναισθανθεί… Το σενάριο της ταινίας είναι εξ ολοκλήρου γραμμένο από παιδιά μόλις 15 χρονών! Θέλουν και παλεύουν μια άλλη Ιθάκη….


2014 – “Κάρμεν”

Την όπερα Carmen, του Γάλλου συνθέτη George Bizet, αποπειράται να δραματοποιήσει και να παρουσιάσει στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιω. Ρέντη η θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας στις 22 Ιουνίου 2014 στο Κηποθέατρο της Νίκαιας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα συναποτελείται από πρώην αλλά και νυν μαθητές του Γυμνασίου διευρύνοντας έτσι την έννοια και του θεάτρου αλλά και της ομάδας… Το Θέατρο τους χωρά όλους!.


2014 – Πολιτιστικά προγράμματα

Την Πέμπτη, 15/4/2014, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου με τίτλο «Εφηβεία είναι… θα περάσει» στο πλαίσιο του Πραγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα «Έφηβος: Παιδί ή Ενήλικος;» (με απονομή διπλώματος συμμετοχής) με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ. Πιπεράκη Ελένη (οικιακής οικονομίας) και Καλλιπολίτου Ευρυδίκη (μαθηματικό).

DSCN1889a

“Εφηβεία είναι… θα περάσει”

DSCN1896


2013 – “Εξ αφορμής της Ελένης”

“Εξ αφορμής της Ελένης…” ο τίτλος της παράστασης που αναλαμβάνει να παρουσιάσει αυτή τη φορά το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας και πρόκειται επί της ουσίας για την ανίχνευση του ειδώλου της “Ελένης” όπως την είδαν τρία από τα σπουδαιότερα αρχαιοελληνικά κείμενα: α) “Ελένης Εγκώμιον” του σοφιστή Γοργίας β) “Ιλιάδα” του Ομήρου και γ) “Ελένη” του Ευριπίδη. Η παράσταση “ανεβαίνει” στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας στις 15 Μαΐου 2013 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου του Δήμου Πειραιά, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο), ενώ θα συμμετάσχει και στο 22ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιω. Ρέντη στις 29 Ιουνίου 2013 στο Κηποθέατρο του Δήμου Νίκαιας..


2013 – Πολιτιστικά προγράμματα

Την Παρασκευή, 26/4/2013, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου με τίτλο «Διαδικτυακά Μπερδέματα» στο πλαίσιο του Πραγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα «Οι μαθητές στο λαβύρινθο του Διαδικτύου» (με απονομή διπλώματος συμμετοχής) με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Πιπεράκη Ελένη (οικιακής οικονομίας) και κα Καλλιπολίτου Ευρυδίκη (μαθηματικό).

 

SCN2018

Θεατρικό δρώμενο «Διαδικτυακά Μπερδέματα»

SCN2019

SCN2020


2012 – “Η τιμή και το χρήμα”

Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Πειραιά το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας “ανεβάζει” επί σκηνής το έργο του Κ. Θεοτόκη “Η τιμή και το χρήμα” στις 30 Απριλίου 2012 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο)..


2012 – “Ερωτόκριτος”

Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Πειραιά η θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας “ανεβάζει” επί σκηνής το έργο του Βιτζέντζου Κορνάρου “Ερωτόκριτος” στις 30 Απριλίου 2012 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο)..


2012 – “Ανοιχτοί Λογαρισμοί”

Την Τρίτη, 15/5/2012, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η θεατρική παράσταση “Ανοιχτοί Λογαρισμοί” στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα “Σχολική ζωή χωρίς βία” με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Πιπεράκη Ελένη (οικιακής οικονομίας) και την κα Καλλιπολίτου Ευρυδίκη (μαθηματικό).


2010 – “Να ΄τανε το ’21

Την Πέμπτη, 6/5/2010, η θεατρική ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε στο θέατρο ¨Κωσταράκος”, που βρίσκεται στα Καμίνια, μια απόπειρα δραματοποίησης της σύγχρονης ιστορίας μας μέσα από το θέατρο, τη μουσική, το χορό και το βίντεο με την θεατρική παράσταση “Να ΄τανε το ’21” με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Παπάζογλου Μαρία – Ευαγγελία (φιλόλογο) και την κα Αμουντζά Γεωργία (φιλόλογο).

Μέσα από τα θεατρικά δρώμενα οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην θεατρική ομάδα παρουσίασαν στο κοινό, με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο, βασικά γεγονότα της ιστορίας του ελληνικού έθνους από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου ελληνικού κράτους και την εποχή του Όθωνα (ο Θούριος – το παιδομάζωμα – ο χορός του Ζαλόγγου – το τίμημα της λευτεριάς – ο όρκος του Φιλικού – η ηρωική θανή του Αθ. Διάκου – οι καμπάνες του Μεσολογγίου – η μάχη στο Φάληρο με τον Καραϊσκάκη – ο Γέρος του Μοριά – η μάχη στο Μανιάκι με τον Παπαφλέσσα).


2009 – “Γιάννης Ρϊτσος – να λες: ουρανός, κι ας μην είναι

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου το 2009 ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού “Έτος Ρίτσου”. Το σχολείο μας παρουσίασε στην Αίθουσα εκδηλώσεων το δικό του αφιέρωμα για να τιμήσει τον μεγάλο αυτόν ποιητή αλλά και άνθρωπο. Η επετειακή εκδήλωση επαναλήφθηκε στις 12 Μαΐου 2009 στο Ίδρυμα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας, αλλά και στις 23 Ιουνίου 2009 στο Κηποθέατρο του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, βασικός άξονας του οποίου ήταν: “τα παιδιά ανακαλύπτουν τον ποιητή και τον άνθρωπο, διαβάζουν τα ποιήματά του, εμπνέονται από αυτά, τα χορογραφούν, τα ζωγραφίζουν και κάνουν γκράφιτι” υπήρξε έμπνευση αλλά και μόχθος της φιλολόγου κας Αμουντζά Γεωργίας. Μαζί της συνεργάστηκαν οι καθηγήτριες κ.κ. Χαραλάμπους Ιωάννα, Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογοι) και Περακάκη Ελισσάβετ (μουσικός).

Γ Ρίτσος 2009.


2006 – «Κυνηγώντας τις σκέψεις»

Την Τρίτη, 15/5/2006, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η θεατρική παράσταση «Κυνηγώντας τις σκέψεις» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα «Διατροφή εφήβου» με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Πιπεράκη Ελένη (οικιακής οικονομίας) και την κα Μαρκαντή Μαρία (θεολόγο).

.


2003 – “La Nonna”

Την Παρασκευή, 30/5/2003, η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Παπάζογλου Μαρία (φιλόλογο), παρουσίασε την κωμωδία “La Nonna” του Roberto Cossa στο Κηποθέατρο του Δήμου Νίκαιας, συμμετέχοντας στο 12ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας και Πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων.


2003 – “Οι σκιές του Καραγκιόζη …σκιές της Ιστορίας μας”

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων “Οι σκιές του Καραγκιόζη …σκιές της Ιστορίας μας” υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή και συνεργασία μαθητών κατά το σχολικό έτος 2002-2003 με υπεύθυνους καθηγητές κα Ευθυμίου Αγγελική (καλλιτεχνικών) και κ. Σιγαλό Ηλία (φιλόλογο) και παρουσιάσθηκε  στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας στις 17/5/2003.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος αυτού στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας συγκινητική υπήρξε η παρουσία του παλαιού Νικαιώτη καραγκιοζοπαίκτη κ. Βάγγου Κορφιάτη (1922-2008), ο οποίος τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στο θέατρο σκιών (δείτε εδώ την συνέντευξη που μας παραχώρησε και εδώ την βιογραφία του). Στην συνέχεια ακολούθησε παράσταση θεάτρου σκιών από τον νεαρό Νικαιώτη καραγκιοζοπαίκτη, μαθητή του Βάγγου, κ. Χάρη Μπιλλίνη,  (δείτε εδώ το προσωπικό ιστολόγιό του).

Στην συνέχεια, παρουσιάζονται μερικά από τα έργα των μαθητών
που συμμετείχαν στην δραστηριότητα αυτή:

654321
54321
4321

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *