Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ

Στη σημερινή εποχή, υπάρχουν αμέτρητα σοβαρά προβλήματα, τα οποία κάνουν την κοινωνία να πασχίζει και να υποφέρει. Ανάμεσα σ’ αυτά, ένα από τα σημαντικότερα, κατά τη γνώμη μου, είναι ο καταναλωτισμός, καθώς όχι μόνο είναι ήδη ένα πρόβλημα τερατώδες, αλλά και επειδή δημιουργεί  και άλλα ίσης σημασίας προβλήματα.

Τι είναι όμως ο καταναλωτισμός; Σήμερα, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνίας μας, και είναι με απλά λόγια, η υπερβολική και χωρίς όρια κατανάλωση αγαθών. Είναι γνωστό πως η βιομηχανία σε συνδυασμό με την τεχνολογία έχουν γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη. Αυτή λοιπόν η ανάπτυξη βοηθά σε υψηλό βαθμό το εμπόριο και έτσι προωθείται ο καταναλωτισμός.  Φυσικά, χωρίς αμφιβολία, μπορούμε να πούμε ότι η διαφήμιση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, εφόσον απευθύνεται σε καταναλωτές και τους προσελκύει, δημιουργώντας ανάγκες και επιθυμίες ανύπαρκτες.

Ωστόσο, ο καταναλωτισμός φημίζεται για τις επιβλαβείς του συνέπειες. Συγκεκριμένα, δημιουργεί το αίσθημα κατωτερότητας , σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που προκαλεί, και με αυτόν τον τρόπο παρατηρείται κοινωνική ανισότητα, αλλά και κοινωνικές διαταραχές. Επίσης, μέσω των προτύπων της υλιστικής κοινωνίας, δημιουργείται μια έντονη πίεση για την απόκτηση όλο και περισσότερων πραγμάτων, γεγονός, που ευθύνεται για πολλές ψυχικές διαταραχές και προβλήματα. Πλέον επιτυχημένος θεωρείται εκείνος με το ακριβό αμάξι και το πολυτελές σπίτι. Παράλληλα, ο καταναλωτισμός δίνει προτεραιότητα στην ύλη και παραμερίζονται οι ανθρώπινες αξίες, όπως η αγάπη και ο σεβασμός. Ακόμη, δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στη θεοποίηση της ύλης, που ο καταναλωτής ξεχνά να καλλιεργήσει το πνεύμα του, να μορφωθεί και να αναπτύξει την κριτική του σκέψη.

Παρ ’όλα αυτά, υπάρχουν λύσεις για να περιοριστεί το πρόβλημα αυτό. Πρώτα απ’ όλα, αφού το συνειδητοποιήσει ο καθένας μας, θα πρέπει η κοινωνία συλλογικά να πάρει δραστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, είναι καλό να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η αξία του ανθρώπου και να επενδύσουμε σ’ αυτόν. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να μειωθεί η απληστία.

Τελειώνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταναλωτισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα. Έχει τρομακτικές συνέπειες στην εποχή μας, όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον αντιμετωπίσουμε και να καλυτερέψουμε την ποιότητα ζωής μας.

 (ΠΗΓΈΣ: Βιβλίο ΚΠΑ Γ Γυμνασίου, latistor.blogspot.gr/2015/08/blogpost_19.html)

καταναλωτισμός-έννοιας-25220190

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *