Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Η Ευρωπαϊκή μου ταυτότητα

Ο όρος «ευρωπαϊκή ταυτότητα» είναι πολύ πρόσφατος. Εξίσου πρόσφατη είναι και η ιδέα που εκφράζει. Παλαιότερα (και για αιώνες), μόνο τον χριστιανισμό αναγνώριζαν ως κοινό χαρακτηριστικό τους οι Ευρωπαίοι. Αλλα κοινά στοιχεία προστέθηκαν μετά την Αναγέννηση και κυρίως μετά τον Διαφωτισμό. Ετσι περίπου άρχισε να διαμορφώνεται η σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Οι άνθρωποι σχηματίζουν τις συλλογικές τους ταυτότητες με βάση τις κοινές νοοτροπίες που μοιράζονται, τις κοινές ιδέες και ιδεοληψίες, τις κοινές φοβίες και προκαταλήψεις, τις κοινές μνήμες και φαντασιώσεις ­ και τα κοινά τους συμφέροντα.

Για να υπάρξουν όμως κοινές νοοτροπίες και κοινά συμφέροντα, πρέπει να προϋπάρχει ένα είδος μακρόχρονης, ιστορικής συμβίωσης· ή τουλάχιστον να προϋπάρχουν μακροχρόνιες σχέσεις, ατομικές και συλλογικές. Οι ίδιες προϋποθέσεις ίσχυαν φυσικά και για την Ευρώπη· και μάλιστα, επειδή εδώ επρόκειτο για μια ολόκληρη ήπειρο, δεν αρκούσαν απλές τοπικές σχέσεις· χρειάζονταν σχέσεις διεθνικές, διευρωπαϊκές, και μάλιστα μαζικές.

000

 

Συντάκτης:

Ο Γιάννης είναι μαθητής της γ’ Γυμνασίου


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *