Δημοσιεύθηκε στην Κάνουμε Εργασίες, Χωρίς κατηγορία

Αγία Μαρίνα Χαλκίδος

Αγία Μαρίνα Χαλκίδας

‘’Ιερός Ναός’’
Ο ιερός ναός της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε γύρω στο 1969 με 1970. Θεμελιώθηκε με την πρωτοβουλία ενός πολιτιστικού και θρησκευτικού συλλόγου της εποχής εκείνης. Το 1978 ο ναός έγινε ενοριακός ναός. Στην περιοχή που χτίστηκε υπήρχε από πολύ παλιά ένα εικονοστάσι με την εικόνα της Αγίας. Από τη στιγμή που έγινε ενοριακός ναός ο σύλλογος που την έκτισε, έδωσε τη θέση του στο εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Ο Παντοκράτορας στον τρούλο της Αγίας Μαρίνας

Το 1981 έγιναν οι πρώτες ενέργειες επέκτασης του ιερού ναού. Τελικά ο μεγάλος ναός κτίστηκε γύρω-γύρω από τον μικρό. Τότε στον ναό λειτουργούσε ο αείμνηστος πάτερ Γεώργιος Αναστασίου. Την απόφαση επέκτασης του ιερού ναού έλαβε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος πάτερ Χρυσόστομος Α’. Ο Άγιος Κωνσταντίνος στις εργατικές κατοικίες είναι παρεκκλήσιό της.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας

Στον εσωτερικό χώρο του ναού υπάρχει χώρος για δύο παρεκκλήσια εις εκ των οποίων λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Το παρεκκλήσιο είναι του Αγίου και Ευαγγγελιστού Μάρκου.

Τέλος, σήμερα στον ιερό ναό λειτουργεί ο πάτερ Νικόλαος Κρύτος. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο είναι αρκετά ενεργό:
εδώ και έναν χρόνο (Χριστούγεννα κ’  Πάσχα) λειτουργεί έρανος αγάπης. Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 θα λάβει χώραν φιλανθρωπικό μπαζάρ με διάφορα ιδιόχειρα χειροτεχνήματα  (γλυκίσματα, εργόχειρα, στολίδια)  με συνοδεία χριστουγεννιάτικων τραγουδιών από τα παιδιά του κατηχητικού και ένα μέρος γυναικείας χορωδίας με κύρια συντονίστρια  την συνταξιοδοτημένη δασκάλα του 14ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας, κα. Βλάχου Μόρφω.

Ψηφιδωτό της Αγ. Μαρίνας (είσοδος ναού)

‘’Ο βίος της Αγίας-Ψαλμοί’’
Η αγία Μαρίνα καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας κ’ έζησε την εποχή του αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Ο πατέρς της ήταν ιερέας των ειδώλων. Η Αγία αποκεφαλίστηκε σε ηλικία δεκαπέντε με δεκαέξι χρονών από τον έπαρχο της Αντιόχειας Ολύβιο. Στις 17 Ιουλίου (ημέρα αποκεφαλισμού της) γιορτάζεται η μνήμη της.

‘’Απολυτίκιο’’
Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπιγείων τὴν σχέσιν πᾶσαν κατέλιπες, καὶ ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος· τὸν γὰρ ἀόρατον ἐχθρὸν κατεπάτησας στερρῶς ὀφθέντα σοὶ Ἀθληφόρε. Καὶ νῦν πηγάζεις τῷ κόσμῳ τῶν ἰαμάτων τὰ δωρήματα.

‘’Κοντάκιο’’

Παρθενίας κάλλεσι, πεποικιλμένη παρθένε, ἀκηράτοις στέμμασιν, ἐστεφανώθης Mαρίνα, αἵμασι, τοῦ μαρτυρίου δε φοινιχθεῖσα, θαύμασι καταλαμπρύνθης τῶν ἰαμάτων, καὶ τῆς νίκης τὰ βραβεῖα, ἐδέξω Μάρτυς χειρὶ τοῦ Κτίστου σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *