2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Σχολικό έτος: 2024-2025
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E-TWINNING
Στο πρόγραμμα etwinning με τίτλο «Cultural Heritage» συνεργάστηκε το σχολείο μας και συγκεκριμένα, το τμήμα Β2, με το Collège Romain ROLLAND της Τουλούζης, Γαλλία. Οι μαθητές των δύο χωρών συνεργάστηκαν και δημιούργησαν παρουσιάσεις, εννοιολογικούς χάρτες, padlets, αντάλλαξαν ευχές, έθιμα και κάρτες για τα Χριστούγεννα, ενώ ήρθαν σε επαφή και επικοινωνία μέσω της πλατφόρμας Google Meet. Το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν η δημιουργία εικονικής έκθεσης με όλες τις δραστηριότητες που οι μαθητές/τριες των δύο χωρών εκπόνησαν από το Νοέμβριο 2024 έως τον Απρίλιο 2025.
Οι καθηγήτριες των δύο σχολείων συνεργάστηκαν ώστε να διαμορφώσουν την πορεία του προγράμματος μέσα από συναντήσεις διαδικτυακά. (etwinning online meetings)
Η διαμόρφωση των εργασιών διαμοιράστηκε μέσα στο χρονικό διάστημα που ήταν διαθέσιμο για τις εργασίες των μαθητών/τριών των δύο χωρών.
Ξεκινήσαμε το Νοέμβριο δημιουργώντας padlets στα οποία οι μαθητές/τριές παρουσίασαν τον εαυτό τους, τα χόμπυ τους, τις δραστηριότητες που τους αρέσουν, ενώ παρουσίασαν το σχολείο και την περιοχή τους.
https://padlet.com/iroermis044/cultural-heritage-who-is-who-french-and-greek-groups-mr0jtraz7tkvzzvo
Επίσης, δημιούργησαν video για την πόλη, τη χώρα και το σχολείο τους στο οποίο καλωσόρισαν και τους Γάλλους συμμαθητές τους. (canva.com)
https://www.youtube.com/watch?v=MvVSHZ8cLvw
Τον Δεκέμβριο και περιμένοντας τη γιορτή των Χριστουγέννων, οι μαθητές/τριες αποφάσισαν να δημιουργήσουν padlet με τις ευχές τους για τους συμμαθητές τους (Έλληνες και Γάλλοι). (padlet.com)
https://padlet.com/akaravas/christmas-cards-wey4fl413umqt6e2
Στις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μαθητών/τριών των δύο χωρών καθώς και των δύο καθηγητριών τους. Στην συνάντηση αυτή, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τον εαυτό τους, μίλησαν για το πρόγραμμα και τις προσδοκίες τους από αυτό, ενώ αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις για τις εργασίες του προγράμματος. (etwinning platform)
Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο δημιούργησαν εννοιολογικούς χάρτες, (coggleit.com)
https://coggle.it/diagram/Z5CeeAv9Lg3rHcBq/t/what-culture-is
Τον Μάρτιο οι μαθητές/τριες εργάστηκαν για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος του προγράμματος, δηλαδή της εικονικής έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις παρουσιάσεις, βίντεο και δραστηριότητες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του etwinning.
https://www.artsteps.com/view/67c0bbb264c21db7aea60650/?currentUser
Τέλος, τον Απρίλιο έγιναν οι τελικές παρουσιάσεις και εργασίες και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν με το θέμα του προγράμματος και την εκπόνησή του, ήρθαν σε επαφή με μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, ενώ οι ιδέες τους πραγματώθηκαν μέσα από Web 0.2 tools. Παράλληλα, είχαν μεγαλύτερα κίνητρα καθώς συμμετείχαν σε αυθεντικές και με σημασία μαθησιακές δραστηριότητες, ενώ η συνεργασία τους αναπτύχθηκε σε πολλά επίπεδα (εκπαιδευτικού-εκπαιδευτικού, μαθητή-μαθητή, εκπαιδευτικού-μαθητή). Επιπλέον, έγινε εκτενής χρήση Νέων Τεχνολογιών διευκολύνοντας έτσι τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν τις τεχνολογικές δεξιότητες τους σε αυθεντικές καταστάσεις. Επίσης, η ευρωπαϊκή διάσταση και η διαπολιτισμική πλευρά της εκπαίδευσης τονίστηκαν και ενθαρρύνθηκαν, καθώς έφεραν μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες σε επαφή και αλληλεπίδραση, ενισχύοντας έτσι την αμοιβαία κατανόηση. Τέλος, το πρόγραμμα ήταν δομημένο επάνω στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας του βιβλίου μας, κάνοντας με αυτό τον τρόπο το project αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής πραγματικότητας.
Ολοκληρώνοντας, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές/τριες επωφελήθηκαν από τη συνεργασία με τους Γάλλους συμμαθητές τους, λειτούργησαν συνεργατικά, έμαθαν να χρησιμοποιούν νέες εφαρμογές και ανακάλυψαν καινούριες δεξιότητες, ενώ πολλοί από αυτούς εξέφρασαν την έντονη επιθυμία τους να επαναλάβουμε παρόμοια προγράμματα στο μέλλον.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια
Αφροδίτη Χριστοπούλου