Νοέ 20
15

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Κάτω από (Aνακοινώσεις) από στις 15-11-2020

Με το πέρας της πρώτης βδομάδας εφαρμογής της σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ο Διευθυντής, οι Υποδιευθυντές και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο την ποιότητα και τελικά την επιτυχία της στο σχολείο μας.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διδακτική πρακτική, που επιβάλλεται εκτάκτως, λόγω των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών εξαιτίας του covid19, οργανώσαμε για τους μαθητές μας την καθημερινή διδασκαλία και μάθηση, χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,  webex, eclass, webmail καθώς και άλλους εκπαιδευτικούς πόρους. Ακολουθήσαμε το πλήρες καθημερινό Ωρολόγιο Πρόγραμμα για όλα τα μαθήματα, όλα τα τμήματα και όλες τις τάξεις του σχολείου μας. Προσπαθήσαμε με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της Πληροφορικής του σχολείου μας να επιλύσουμε διάφορα πρακτικά προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής και των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών μας, καλύπτοντας με τα διαθέσιμα μέσα της σχολικής μας μονάδας όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες και οργανώνοντας επιμορφωτικές συναντήσεις  ταχείας διάρκειας, για να παρουσιαστούν τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία, η χρήση τους και οι δυνατότητές τους. Έτσι, προχωρήσαμε στην ψηφιακή διεξαγωγή των μαθημάτων, με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζωντανή ανθρώπινη αλληλεπίδραση της τάξης, αλλά μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, υποστηρίζοντας με νέα μέσα τη μαθησιακή τους πορεία, την απόκτηση γνώσης, την κοινωνικοποίησή τους, τα όνειρά τους για το μέλλον.

Ο απολογισμός της πρώτης βδομάδας, που έγινε σε διαδικτυακή συνάντηση του Συλλόγου Διδασκόντων την Παρασκευή, δείχνει ότι οι οργανωτικές προσπάθειες της Διεύθυνσης του σχολείου μας και τα μαθήματα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ταχύτατα αναβάθμισαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και ετοίμασαν πλούσιο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, είχαν μεγάλη ανταπόκριση στους μαθητές και στους γονείς τους. Τα παιδιά από την πρώτη μέρα συνδέονταν στα μαθήματά μας με ό,τι τρόπο διέθετε το καθένα, υπολογιστές σταθερούς ή φορητούς, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ. Η συμμετοχή ήταν αθρόα και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή είχαμε στα περισσότερα τμήματα της σχολικής μονάδας όλους τους μαθητές μας παρόντες, με μέσο όρο συμμετοχής των δυο ημερών,  99,1%.

Το πιο εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα συγκινητικό και ελπιδοφόρο ήταν ότι η ποιότητα των μαθημάτων ήταν εξαιρετική. Οι εκπαιδευτικοί, από τη μια, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας εύστοχα και αποτελεσματικά τους ψηφιακούς πόρους. Από την άλλη, τα παιδιά συμμετείχαν, αλληλεπιδρούσαν, ρωτούσαν, έφερναν εργασίες με επιμονή και φιλότιμο. Ήταν σαν να είχαμε όλοι συμφωνήσει σιωπηλά να μην αφήσουμε την πανδημία να καταστρέψει τις ζωές μας, τις σχέσεις μας, τη δουλειά μας και το αύριο. Ένα δίκτυο επαφών, εικονικών βέβαια, αλλά ουσιαστικών άρχισε να δημιουργείται με στόχο τη συνέχιση της ζωής, της μάθησης, της κοινωνικότητας και της πορείας μας στο μέλλον.

Υποσχόμαστε στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες, που βάζει στη μάθηση η φοβερή πανδημία. Πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας θεμελίωσε ήδη με την αθρόα και ποιοτική συμμετοχή της στη σύγχρονη και ασύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση μια γόνιμη μαθησιακή και κοινωνικοποιητική διαδικασία. Ελπίζουμε ότι κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις θα βάλουμε το δικό μας ανάχωμα στις καταστρεπτικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

 

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης

Γιώργος Τσιτούρας



Αφήστε μια απάντηση