Εδώ και επτά χρόνια έχουν αναπτυχθεί φιλικές σχέσεις ανάμεσα στο σχολείο μας και στο αδελφοποιημένο Gymnasium Hohenbaden της πόλης Baden-Baden της Γερμανίας, και έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχημένες εκπαιδευτικές ανταλλαγές επισκέψεων.

Μετά από μια παύση δύο χρόνων λόγω των έκτακτων ειδικών συνθηκών είχαμε φέτος την χαρά να φιλοξενήσουμε από 19 έως 27 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με το 2ο Λύκειο Κορίνθου,18 μαθητές της 9ης και της 10ης τάξης και τους καθηγητές τους κ. Reinhard Bode και κ. Christof Höfele.

Οι μαθητές μας σε συνεργασία με τους μαθητές του 2ου Λυκείου Κορίνθου και τους φιλοξενούμενους συμμαθητές τους πραγματοποίησαν το πρώτο μέρος της εκπαιδευτικής ανταλλαγής στην Κόρινθο με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Η πρώτη επαφή έγινε στην Στρατιωτική Λέσχη Κορίνθου με έναν πλούσιο μπουφέ με εδέσματα ελληνικής κουζίνας, που είχαν ετοιμάσει οι οικογένειες των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν από τους μαθητές μας στην πόλη της Κορίνθου, τους δίδαξαν ελληνικούς χορούς και η βραδιά έκλεισε με χορούς που χόρεψαν όλοι μαζί.

Τις υπόλοιπες ημέρες είχαμε οργανώσει ένα πολιτιστικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επισκέψεις σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και αρχαιολογικούς χώρους: Αρχαία Κόρινθος και Ακροκόρινθος, Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, Δίολκος, Ισθμός, Αρχαία Νεμέα, Μυκήνες, Ναύπλιο, Παλαμήδι, Αρχαία Επίδαυρος, Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Μοναστηράκι, Σύνταγμα και Καλάβρυτα.

Η κορύφωση των επισκέψεων ήταν στα Καλάβρυτα, και συγκεκριμένα μετά την ξενάγηση στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την επίσκεψη στον  Τόπο Εκτέλεσης. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και τραγουδήσαμε τον Εθνικό Ύμνο. Τα παιδιά μας συγκλονισμένα και δακρυσμένα αγκαλιάζονταν, μη μπορώντας να πιστέψουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μερικές δεκαετίες πριν.

Ο μαθητής της Α΄ τάξης του Λυκείου, Δημήτρης Κιούσης, αποτύπωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τις σκέψεις του αμέσως μετά την αποχώρηση από τον Τόπο Εκτέλεσης στη διαδρομή προς Αγία Λαύρα:

εικόνα Viber 2023 04 05 23 01 46 183

Από το πρόγραμμα μας δεν θα μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στα σχολεία μας. Οι μαθητές μας ξενάγησαν στους χώρους τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου τους Γερμανούς συμμαθητές τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κοινή διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών από την κ. Σοφία Σκάζα και τον κ. Reinhard Bode. Οι μαθητές παρακολούθησαν επίσης επίδειξης του ομίλου ρομποτικής του Γυμνασίου με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Νικόλαο Τζούλη και ενημερώθηκαν από τον κ. Κάππη για την Αρχαία Νεμέα και τους αγώνες που διεξάγονταν κατά την αρχαιότητα.

Οι φιλοξενούμενοι μαθητές συμμετείχαν επίσης στην σχολική γιορτή του 2ου ΓΕΛ Κορίνθου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου πραγματοποιήθηκε και τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Η διευθύντρια του Λυκείου  κ. Αγγελική Τέσση και ο κ. Reinhard Bode υπέγραψαν σύμφωνο αδελφοποίησης με την υπόσχεση ενδυνάμωσης και επέκτασης των φιλικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα δύο σχολεία. Καθώς και υπόσχεση πραγματοποίησης μελλοντικών εκπαιδευτικών ανταλλαγών επισκέψεων των μαθητών των σχολείων μας.

Τέλος οι μαθητές μας μαζί με τους γερμανούς μαθητές παρακολούθησαν την Δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Απ. Παύλου και την κατάθεση στεφάνων, την παρέλαση της Κορίνθου και φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των παιδιών μας στο μεσημεριανό οικογενειακό τραπέζι.

Στον ελεύθερο χρόνο μια αχώριστη παρέα Ελληνογερμανών κατάφερε να ζήσει ψυχαγωγικές και απολαυστικές εμπειρίες με πολύ έντονες στιγμές και να δημιουργήσει νέες φιλίες, άλλοτε πηγαίνοντας για φαγητό ή περίπατο στο κέντρο της πόλης, άλλοτε για μπόουλινγκ και άλλοτε για αθλητικές δραστηριότητες.

Δυστυχώς οι μέρες κύλησαν γρήγορα και έφτασε η δύσκολη ώρα του αποχωρισμού. Τα γέλια και η διασκέδαση αντικαταστάθηκαν από κλάματα και στεναχώρια και όλοι υπόσχονταν να διατηρηθεί η φιλία τους. Οι Γερμανοί φίλοι μας προσκλήθηκαν για τις καλοκαιρινές διακοπές στην Κόρινθο, και προσκάλεσαν τους δικούς μας μαθητές στο Baden-Baden.

Όσες εκδρομές και αν διοργανώσουμε με τους μαθητές μας, καμία δεν συγκρίνεται με αυτή την εμπειρία! Αυτό θέλησε να καταδείξει ο Δημήτρης με το δεύτερο ποίημα του:

εικόνα Viber 2023 04 05 23 01 46 880

Ελπίζουμε του χρόνου να συναντηθούμε ξανά τόσο στην Κόρινθο όσο και στο Baden-Baden.

 

Φίλοι μας, καλή αντάμωση!!

Βασιλική Τσιέλου