Η ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου σε συνεργασία με το 3ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου και με τη στήριξη  της Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ , διοργανώνουν στις 9 Μαΐου, στον προαύλιο χώρο του 3ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου, δράση  με αντικείμενο την παρατήρηση της διάβαση του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο .  

              Η δράση θα ξεκινήσει στις 12:00 και θα διαρκέσει ως και τις 18:00. Η  παρατήρηση της διάβασης θα γίνει με τηλεσκόπια της ομάδας και του σχολείου τα οποία διαθέτουν ειδικά προστατευτικά φίλτρα ηλιακής παρατήρησης.

 

Το φαινόμενο περιγράφεται ως εξής: Η είσοδος του Ερμή στον ηλιακό δίσκο θα ξεκινήσει  στις 14:12 (θερινή ώρα Ελλάδας) («πρώτη επαφή») κατά την οποία θα δούμε τον Ερμή να εφάπτεται εξωτερικά του ήλιου. Τρία μόλις λεπτά μετά θα έχει εισέλθει ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά, σημείο που αναφέρεται ως η «δεύτερη επαφή». Για τις επόμενες 6 ώρες ο πλανήτης ακολουθοντας παραβολική τροχιά θα κινείται εντος του ηλιακού δίσκου φτάνοντας στο «βαθύτερο σημείο διείσδυσης» εντος του ηλιακού δίσκου , στις 17:57. Ο Ήλιος θα δύσει με το φαινόμενο σε εξέλιξη. (Προσομοίωση του φαινομένου εδώ)

Παρακάτω αναγράφονται συνοπτικά οι σημαντικές ώρες του φαινομένου:
1η επαφή: 14:12:19
2η επαφή: 14:15:31

Βαθύτερο  σημείο διείσδυσης: 17:57

Συνολική διάρκεια διάβασης: 6 ώρες

 

Εφιστούμε την προσοχή σας στο εξής: Η παρατήρηση του φαινομένου δεν μπορεί να γίνει διά γυμνού οφθαλμού, κυαλιών ή απλού τηλεσκοπίου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος τύφλωσης. Εάν δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός οι ειδικοί συστήνουν την παρακολούθηση του φαινομένου μέσω Διαδικτύου.

 

 

Ο Διευθυντής

 

 

Αντώνης  Σταυρόπουλος

Θεολόγος