Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου

Οκτώβριος 2014-Μάιος 2015

«Το σχολείο δημιουργεί»

Oι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ διοργανώνουν Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου καλούνται να επιλέξουν έναν από τους δύο διαγωνισμούς που παρουσιάζονται παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα, καλούνται να διαγωνιστούν είτε στη δημιουργία σκίτσου, γελοιογραφίας ή κόμικς, είτε στη συγγραφή αστυνομικής ιστορίας.

Ομοίως και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, που καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της δημιουργικής γραφής και της δημιουργίας διαφημιστικού σποτ με κοινωνικό μήνυμα.

Τα έργα και οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από κριτικές επιτροπές επιστημόνων και ειδικών επαγγελματιών. Την επιστημονική ευθύνη των διαγωνισμών έχει ο Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιoνίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του περ. ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

 

Α΄ και Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Α. «Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS»: Διαγωνισμός σκίτσου, γελοιογραφίας, κόμικς με θέμα τις αλλαγές του περιβάλλοντος

Σε συνεργασία με τo WWF Ελλάς και την ομάδα educartoon

Με αφορμή το βιβλίο Το τελευταίο αγρίμι του Πιρς Τόρντεϊ (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Συντονισμός: Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος-Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Με θέματα όπως το κλίμα, το ζωικό βασίλειο, οι φυσικοί πόροι και η εκμετάλλευσή τους, η αναπτυσσόμενη οικολογική ευαισθησία, οι μαθητές θα αποτυπώσουν σε πολυτροπικά κείμενα τον προβληματισμό τους γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

 

ΣΤΟΧΟΙ

Οι μαθητές να εκφραστούν μέσω του σκίτσου, της γελοιογραφίας και του κόμικς για τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και τις περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Διαστάσεις αφίσας: 210 Χ 297 mm (Α4) έως 297 Χ 420 mm (Α3).

Κάθε τεχνική είναι δεκτή (σχεδιασμός με ηλεκτρονικά μέσα, ελεύθερη επιλογή υλικού κτλ.).

Τα έργα πρέπει να υποβληθούν χωρίς πλαίσιο ή κορνίζα.

Το ονοματεπώνυμο και το σχολείο των διαγωνιζόμενων να αναφέρονται υποχρεωτικά στο πίσω μέρος του έργου.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αλεξάνδρα Αραγιάννη, ιστορικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διδακτική Αξιοποίηση της Γελοιογραφίας

Μάριος Βόντας, γραφίστας-εικονογράφος, τεχνικός υπεύθυνος εκδόσεων WWF Ελλάς

 

Β. «Ο Σέρλοκ εξιχνιάζει»: Διαγωνισμός αστυνομικής ιστορίας με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς Με αφορμή τη σειρά βιβλίων του Άντριου Λέιν Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).

Συντονισμός: Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του περ. ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Οι μαθητές εκτός από θεατές ή αναγνώστες αστυνομικών ιστοριών καλούνται να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο μυστηρίου στο πλαίσιο της συγγραφής λογοτεχνικού κειμένου.

 

ΣΤΟΧΟΙ

 • Να γνωρίσουν οι μαθητές την αστυνομική ιστορία ως λογοτεχνικό είδος.
 • Να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του είδους.
 • Να ασκηθούν στη συγγραφή του συγκεκριμένου είδους.
 • Να ακολουθήσουν τις αρχές συγγραφής του.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Η ιστορία δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε έκταση τις 1.000 λέξεις (στην καταμέτρηση συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος της ιστορίας).

Η ιστορία να είναι δακτυλογραφημένη στα ελληνικά (μορφή αρχείου: .doc).

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σέργιος Γκάκας, συγγραφέας

Βασιλική Δουληγέρη, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

 

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Α. «Οι Φύλακες του Χρόνου»: Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής (ιστορία επιστημονικής φαντασίας)

Με αφορμή το βιβλίο της σειράς Οι Φύλακες του Χρόνου του Άλεξ Σκάροου (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Συντονισμός: Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος-Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Ποιος λέει ότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω; Γίνε ΦΥΛΑΚΑΣ του και άλλαξε την ιστορία και το πεπρωμένο σου! Οι μαθητές διαλέγουν ένα ιστορικό γεγονός από τη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και αναπτύσσουν γύρω από αυτό τη δική τους φανταστική ιστορία.

 

ΣΤΟΧΟΙ

 • Να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έρευνα στα ποικίλα ιστορικά αρχεία, να κατανοήσουν το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο μιας περιόδου με τις βασικές παραμέτρους της και τις ποικίλες ιδιαιτερότητες των ιστορικών συνθηκών και της συμπεριφοράς των προσώπων.
 • Να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις τεχνικές της δημιουργικής γραφής.
 • Να αναπτύξουν τη δημιουργική τους σκέψη μέσα από τη σύνθεση πρωτότυπης ιστορίας.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Η ιστορία δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε έκταση τις 1.000 λέξεις (στην καταμέτρηση συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος της ιστορίας).

Η ιστορία να είναι δακτυλογραφημένη στα ελληνικά (μορφή αρχείου: .doc).

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ανδρέας Καρακίτσιος, Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.

Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας-φιλόλογος

Αθηνά Τσικνιά, φιλόλογος

 

Β. «Δικαίωμα στη ζωή»: Διαγωνισμός διαφημιστικής καμπάνιας κατά των ναρκωτικών (σχεδιασμός, δημιουργία και παραγωγή τηλεοπτικού σποτ)

Σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου

Με αφορμή το βιβλίο της Άλκης Ζέη Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της και το βιβλίο της Σάλα Σίμουκα Κόκκινη σαν το αίμα (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Συντονισμός: Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του περ. ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Οι μαθητές θα παραγάγουν οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της χρήσης ουσιών κρατώντας έτσι δημιουργική και αισιόδοξη στάση απέναντι σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

 

ΣΤΟΧΟΙ

 • Να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία και την απήχηση της κοινωνικής διαφήμισης.
 • Να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας διαφήμισης με κοινωνικό μήνυμα.
 • Να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο δομείται ένα διαφημιστικό σποτ.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Η διάρκεια του σποτ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δύο λεπτά.

Θα σταλεί σε μορφή αρχείου avi ή mp4.

Στους τίτλους τέλους πρέπει να αναγράφονται όλοι οι συντελεστές.

Το υλικό θα πρέπει να σταλεί σε dvd.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δήμητρα Βλάχου, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνεργάτης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, συγγραφέας

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Σε καθέναν από τους παραπάνω διαγωνισμούς θα γίνονται δεκτές τόσο ομαδικές όσο και ατομικές συμμετοχές. Συγκεκριμένα, μπορούν να λάβουν μέρος:
 • Το τμήμα ενός σχολείου
 • Η τάξη ενός σχολείου
 • Ομάδες μαθητών από διαφορετικά τμήματα
 • Ένας μαθητής ή μία μαθήτρια (ατομική συμμετοχή)
 1. Οι διοργανωτές δεν θα παράσχουν καμία είδους τεχνική βοήθεια ή υποστήριξη για την υλοποίηση των έργων.
 2. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης και η παιδαγωγική καθοδήγηση από έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς του σχολείου (υπεύθυνος/οι εκπαιδευτικός/οί). Ενήμερος θα είναι και ο διευθυντής του σχολείου. Την αίτηση μπορείτε να τη στείλετε συμπληρωμένη και ηλεκτρονικά στο diagonismosgim@metaixmio.gr.
 3. Στο εκπαιδευτικό portal www.metaixmio-education.gr θα αναρτηθεί ενδεικτικό υποστηρικτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν να καθοδηγήσουν τους μαθητές.
 4. Οι συμμετοχές (κείμενα, σκίτσα και ό,τι άλλο προβλέπουν οι διαγωνισμοί) πρέπει να κατατεθούν μαζί με τη φόρμα συμμετοχής το αργότερο έως τις 2 Μαρτίου 2015 στη διεύθυνση Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Ιπποκράτους 118, 11472 Αθήνα. Υλικό που θα ταχυδρομηθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν θα γίνει δεκτό.
 5. Εκτός της φόρμας συμμετοχής τα έργα θα πρέπει να συνοδεύονται από τα ονοματεπώνυμα των δημιουργών.
 6. Τα έργα που θα κατατεθούν θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν υποβληθεί σε άλλους διαγωνισμούς.
 7. Η αξιολόγηση των συμμετοχών θα γίνει από κριτική επιτροπή (διαφορετική για κάθε διαγωνισμό) που θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες και διακεκριμένους κάθε φορά επαγγελματίες.
 8. Θα δοθούν βραβεία και έπαινοι στους νικητές και στα σχολεία, καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης στις σχολικές μονάδες, στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές που λαμβάνουν μέρος.
 9. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό. Η ημερομηνία και ο τόπος  της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν αργότερα. Θα ακολουθήσει και δεύτερη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό τα έργα των βραβευθέντων.
 10. Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ θα δημοσιεύσουν τα έργα που διακρίθηκαν στον διαδικτυακό τους τόπο, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους.

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετική με τους παραπάνω διαγωνισμούς μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Ντόρα Τσακνάκη (211 3003500, pressoffice@metaixmio.gr) είτε με την κα Νατάσα Μερκούρη (neapaideia.journal@gmail.com).

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για τη συμμετοχή σε κάποιον από τους μαθητικούς διαγωνισμούς «Το σχολείο δημιουργεί» είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του Δελτίου Συμμετοχής που θα βρείτε ΕΔΩ και η αποστολή του, μαζί με το υπόλοιπο υλικό προς αξιολόγηση, ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Τ.Θ. 21001, Τ.Κ. 11410 Αθήνα, έως τις 2 Μαρτίου 2015.

Παράκληση το Δελτίο Συμμετοχής να σταλεί νωρίτερα συμπληρωμένο και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diagonismosgim@metaixmio.gr, για να καταγραφεί η συμμετοχή σας.