2gymkonews

Το ιστολόγιο της Σχολικής Εφημερίδας του 2ου Γυμνασίου Κω

Συνέντευξη το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ

Απρ 201014

nathanail.jpg 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010 και είχα καταφέρει να εξασφαλίσω μαζί με τη Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Μαρίνα Μπέττα-την οποία ευχαριστώ θερμά- ένα ραντεβού με το Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ για μια συνέντευξη για την εφημερίδα του σχολείου μας. Ομολογώ ότι δεν περίμενα να είχα τόσο άγχος για αυτή τη συνέντευξη αλλά από την άλλη έπαιρνα συνέντευξη από ένα πρόσωπο το οποίο διαδραματίζει με το δικό του διακριτικό τρόπο ένα σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα του νησιού μας τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου.
Όταν μπήκα στο γραφείο του Μητροπολίτη είχα ένα άγχος μήπως κάτι δεν κάνω καλά και γίνω έτσι αγενής. Όμως μπορώ να πω πως ο Σεβασμιότατος με έκανε να αισθανθώ σαν να μιλώ με ένα δικό μου κοντινό και προσφιλές προς εμένα πρόσωπο. Τότε κατάλαβα πως είχα να κάνω με έναν άνθρωπο στου οποίου την ψυχή υπάρχει μόνο γαλήνη, καλοσύνη και ταπεινότητα. Και όντως, δεν έπεσα έξω. Από την αρχή της συνέντευξης ήταν πολύ πρόσχαρος και απαντούσε σε όλες μου τις ερωτήσεις χωρίς να διστάσει στιγμή. Δεν του έκανα πολλές ερωτήσεις γιατί δεν ήθελα να τον κουράσω, αν και είχα δεκάδες! Από την κάθε ερώτηση που μου απαντούσε έβγαζα ξανά και ξάνα το ίδιο συμπέρασμα. Πως είναι ένας άνθρωπος με καλοσύνη, γαλήνη στην ψυχή του και πάνω από όλα αγάπη για το συνάνθρωπο, το Θεό, για όλους. Προσπαθεί να μοιράσει την αγάπη του με κάθε τρόπο, όπως και όπου μπορεί. Κάτι άλλο που μου είπε και πραγματικά με εντυπωσίασε είναι ότι πιστεύει πολύ στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά. Περιμένει πολλά από τα νέα παιδιά και δε θέλει να τον απογοητεύσουν όπως έχουν κάνει οι «μεγάλοι». 
Δε θέλω να μακρηγορήσω και να πω κι άλλα γιατί τα λόγια μου ίσως δεν επαρκούν για να καταλάβατε το μεγαλείου της ψυχής του Σεβασμιότατου. Θα καταλάβετε πολλά από τη συνέντευξη που ακολουθεί. Γι’  αυτό και τα λόγια είναι περιττά.
Να ευχαριστήσω βέβαια ξανά την κυρία Μπέττα που με βοήθησε να πάρω αυτή τη συνέντετυξη και βέβαια το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ Ναθαναήλ γι’ αυτή την πραγματικά υπέροχη συνέντευξη.

 

1.Ποιο είναι το όραμά σας για το νησί μας;

Εγώ ξέρετε δεν θέλω να εγκλωβιστώ σε οράματα, απλώς θέλω όσο γίνεται να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Και η υποχρέωση μου είναι να διακονήσω την εκκλησία και το λαό της μητροπόλεως κωου και νυσιρου. Αυτό με έστειλε ο πατριάρχης να κάνω άδω. Όχι να οραματιστώ πράγματα αλλά να διακονήσω την εκκλησία. Να βοηθήσω όπου είμαι απαραίτητος και όπου οι άνθρωποι έχουν ανάγκη.

 

2.Πως χειρίζεστε το γεγονός ότι είστε πολύ αγαπητός σε όλους τους Κώους κάθε ηλικίας;

Η πραγμάτωση του ανθρώπου, δηλαδή  το να κάνει αυτό που ο Θεός τον έχει βάλει μέσα στη φύση να κάνει είναι να αγαπήσει ο ένας τον άλλο. Δεν  υπάρχει η δυνατότητα να πλησιάσουμε τον Θεό αν δεν αγαπήσουμε ο ενας τον αλλο. Με στεναχωρει που πολλες φορες λέγοντας τη γνώμη μου, η οποία δεν είναι προσωπική αλλά εκκλησιαστική, χωρίς να παραβλέπω το γεγονός ότι σαν άνθρωπος μπορεί να κάνω και λάθος για το οποίο δεν με πειράζει να ζητήσω συγγνώμη-μια προσφιλής προς εμένα κατάσταση να ζητάς συγγνώμη-στην  διαδικασία αυτή του να πω την αληθεια, υπαρχει πολλές φόρες το ενδεχόμενο και γίνεται, να είναι προς κάποιον άνθρωπο, όχι συμπαθής. Δηλαδή κανείς δε θέλει να ακούει την αλήθεια για κάτι που έχει κάνει και είναι λάθος. Και στη διαδικασία αυτή με ενοχλεί που οι άνθρωποι νομίζουν ότι λέγοντας τη γνώμη μου τους απομακρύνω από τη σχέση που θέλουν να έχουν αυτοί και που θέλω κι εγώ να έχω μαζί τους στην πιστή μας. Είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε την σχέση που πρέπει με τους ανθρώπους και τελείως διαφορετικό να λεμέ τη γνώμη μας  για το σωστό. Αυτή η σχέση με τους ανθρώπους, για εμένα δεν αλλάζει ούτε όταν κάνω  παρατήρηση. Αυτό είναι λίγο δύσκολο να γίνει κατανοητό αλλά νομίζω ότι θα το παλέψουμε. Αυτό είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Εγώ  προσωπικά δε θέλω ούτε μπράβο, ούτε ζήτω, ούτε σχέσεις εύθραυστες, δηλαδή ψεύτικες. Προτιμώ να είναι οι σχέσεις πιο ήπιες αλλά να έχουν αλήθεια. Και η σχέση η οποία έχει αλήθεια είναι αυτή που διαρκεί. Δηλαδή σε μια σχέση που μπορούμε να έχουμε μπορούμε να πούμε και τη γνώμη μας η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι  πάντα η ίδια, αλλά άμα δεν υπάρχει υποδιάλογος δεν μπορεί να σταθεί τίποτα. Δυστυχώς οι άνθρωποι έχουμε  σταματήσει να αντέχουμε το διάλογο και καθόλου να τον θέλουμε. Ούτε τον αντέχουμε, ούτε τον επιθυμούμε, ούτε μπορούμε να παραμείνουμε μέσα σε αυτόν. Αυτό είναι το λάθος μας. Αυτό είναι το πρόβλημα της κοινωνίας. Αυτό είναι ο πόλεμος έλλειψη της δυνατότης του διαλέγεσθε. Και αυτό είναι που κηρύττει η εκκλησία μας: τον διάλογο. Το είπε και ο πατριάρχης μας  στο μήνυμα το χθεσινό, ακριβώς αυτό, ο διάλογος είναι η βάση της πορείας του ανθρώπου στη ζωή. [και αυτό είναι πλέον που έχει εκλείψει από την κοινωνία, από τους ανθρώπους]

 

3.Ποια είναι τα πιστεύω του Μητροπολίτη μας για τους νέους;

Εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι το μέλλον είναι εκεί. Εμείς ζούμε σε μια κατάσταση την οποία διαχειριζόμαστε καλώς ή κακώς και την οποία θα πρέπει να παραδώσουμε όσο μπορούμε καλύτερη στους νέους ανθρώπους. Τα νέα παιδιά εγώ πιστεύω ότι έχουν μέσα τους ό,τι χρειάζεται για να γίνουν καλύτεροι από μας. Έχω ακράδαντη εμπιστοσύνη στους νέους . Απλούστατα  οι νέοι  ενώ δεν το καταλαβαίνουμε εμείς είναι πιο ευαίσθητοι απ’ ότι φανταζόμαστε. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Μερικές συμπεριφορές που εμείς δεν μπορούμε να τις εξηγήσουμε οι μεγαλύτεροι. Δηλαδή είναι συμπεριφορές που βγαίνουν μέσα από τη ευαισθησία των νέων, οι οποίοι πληγώνονται πολύ εύκολα από αυτά που κάνουμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Θα ήθελα να παρακαλέσω μέσα από την διαδικασία αυτή του διάλογου που έχουμε, να προσπαθήσουν οι νέοι να έχουν μεγαλύτερες αντοχές. Να συγχωρούν τους μεγαλύτερους και να κρατάνε αυτή τη δυνατότητα που έχουν, να γίνουν καλύτεροι αύριο αυτοί, να μην κάνουν τα ίδια λάθη που κάνουμε εμείς σήμερα. Τους εμπιστεύομαι πολύ και δε θέλω να απογοητευτώ απ’ τους νέους γιατί από τους μεγάλους απογοητεύτηκα.

 

4.Τι σημαίνει για εσάς ο ρόλος του Μητροπολίτη;

Αυτό που σας είπα και στην αρχή. Είναι μια θέση διακονίας προς την εκκλησία  και προς τον άνθρωπο την οποία δε σας κρύβω ότι τη θεωρώ πολύ βάρια για τις πλάτες μου. Δεν είναι απλό. Ο Μητροπολίτης δεν είναι αυτός ο όποιος πηγαίνει από ‘δω και από ‘κει και παρίσταται σαν δημόσιο πρόσωπο. Ούτε το αρχηγικό υπάρχει καθόλου σε εμάς[ενν.εκκλησια]. Η δυνατότητα της εξουσίας που έχουμε εμείς είναι του Σταυρού μόνο. Να σταυρώνεσαι για τον άλλον. Και απλώς θεωρώ ότι θέλω να διακονήσω την εκκλησία από τη θέση αυτή που μου έδωσε το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης μας και εύχομαι να μην τα πάω τουλάχιστον πολύ χάλια.

 

5.Θεωρείτε ότι οι Κώοι σας βοηθούν στο έργο σας επαρκώς;

Νομίζω ότι οι Κώοι έχουν αρχίσει και οι Νίσυριοι βεβαίως γιατί η Μητρόπολη δεν είναι μόνο Κώου είναι Κώου και Νισύρου, έχουν πιάσει το νόημα της παρουσίας του ανθρώπου στη μητρόπολη, στην εκκλησία. Δεν έχω κανένα παράπονο. Καμία φορά βεβαία γκρινιάζω γιατί γκρίνια είναι ένας λόγος να παρακινήσεις τον άλλο να κάνει κάτι περισσότερο. Αλλά ειλικρινά πιστέψτε με ότι θεωρώ ότι έχω να κάνω με πολύ κάλους ανθρώπους, πολύ καλυτέρους απ’ ότι είμαι εγώ τουλάχιστον.

 

6.Και τέλος, μετά το συσσίτιο του Γηροκομείου, το κατηχητικό της Μητρόπολης σε όλες τις ηλικίες και την «ανακατασκευή» της Μητρόπολης, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε; 

Προγραμματισμένο είναι το ότι όταν μετακομίσουμε στο κτίριο του Ευαγγελισμού που είναι το νεότερο [αυτό που είμαστε τώρα είναι το παλαιότερο είναι του 1900 ] θα προσπαθήσουμε, υπάρχουν δηλαδή  ήδη διαδικασίες πολύ παλαιότερες από το Μητροπολίτη Ναθαναήλ ακόμα, όχι σχεδιασμένες απολυτά αλλά υπάρχει μια τέτοια σκέψη, του Κώου που εχω και το όνομα του, εκείνος ήταν Κώου Ναθαναήλ, εγώ είμαι Κώου και Νισύρου, να μετατραπεί το κτίριο που είμαστε τώρα σε εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτούργει  και μια ψηφιακή βιβλιοθήκη για νέους ούτος ώστε, οι κώδικες των οποίων η συντήρηση έχει αρχίσει ήδη, να είναι προσβάσιμοι  από αυτό το χώρο σε ψηφιακή μορφή όμως. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό έργο για το νησί και για τη Μητρόπολη μας γιατί τώρα δεν μπορεί κανείς να δει τους  εκκλησιαστικούς  θησαυρούς τους που υπάρχουν στην Κω. Έγινε μια πολύ καλή συλλογή από το Μητροπολίτη Ναθαναήλ η οποία βρίσκεται στον Ευαγγελισμό αλλά όχι ταχτοποιημένη απολυτά. Υπάρχει αποθηκευμένη συλλογή σε βιτρίνες, βεβαίως, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τη δούμε έτσι όπως πρέπει ούτε να διαβάσουμε λεπτομερώς κάποια στοιχειά. Θα είναι πολύ καλό και για τα παιδιά και για τους πιο μεγάλους, κυρίως για τους νέους όμως, που θα μάθουν τη  ιστορία της εκκλησιάς από τα εκθέματα .

7.Ομολογώ πως στα σχολειά πότε δεν μας είχε αναφερθεί η ύπαρξη αυτών των εκθεμάτων.

Υπάρχει μια πολύ καλή εκκλησιαστική συλλογή η οποία επιθυμία μας είναι να γίνει εκκλησιαστικό μουσείο. Να λειτουργήσει σε αυτό άδω το χώρο, να μπορούν να επισκέπτονται τα σχολειά αυτή την έκθεση, να μπορούν ακόμη και τα δημοτικά σχολειά να κάνουν ακόμη και κάποιο μάθημα μιας και είναι πολύ άνετος ο χώρος  και έχει μεγάλο κήπο. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν. Αν κάποιος δεν ξέρει τον πολιτισμό του, δεν μπορεί να δημιουργήσει και άλλο πολιτισμό μετά. Η πορεία του πολιτισμού συνεχίζεται ανοδικά. Αν δεν ξέρεις τι προϋπήρχε δεν μπορείς να κανείς κάτι άλλο. Το πολύ πολύ να κανείς κάτι το ίδιο. Κι έτσι δεν μπορείς να προχωρήσεις. Αυτό είναι το θέμα. Και βεβαία η σχέση μας με τον άνθρωπο η οποία πρέπει να έρθει σε αλλά επίπεδα. Επικοινωνιακά είμαστε πολύ μακριά ακόμα. Δεν έχουμε τις απόλυτες σχέσεις που θα πρέπει να έχει η εκκλησία  με τον απολυτό άνθρωπο. Είδατε, είσαστε άδω και με δυσκολία τώρα προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να μιλήσουμε και είναι έξω τώρα άνθρωποι που θέλουν να με δουν και μου τηλεφωνούν και διακόπτω και συγχωρέστε με την συνέντευξη αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει και αυξάνει συνεχεία. Θα περάσει λίγος καιρός, θα με δουν, θα ησυχάσουν. Αυτό γίνεται συνεχώς. Δηλαδή αν δεν κλειδώσει η πόρτα, δεν μπορείς ούτε να φας , που λέει ο λόγος! Και πολλές φόρες χτυπά και την ανοίγεις. Αλλά είναι πολύ όμορφο αυτό. Αυτό πρέπει να δουλέψουμε. Και οι νέοι αυτό πρέπει να κάνετε μεταξύ σας. Να επικοινωνείτε. Να μην κόβετε γέφυρες. Η μόνωση είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα. Και τα ψυχολογικά και τα εσωτερικά και τα κοινωνικά και όλα τα προβλήματα δημιουργούνται από τη μόνωση που κανείς εγκλωβίζεται.

 

(Μας το έστειλε η Κάτια Καρακατσιώνη, Γ2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απρίλιος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Γράψτε κάτι…

Όποιος καθηγητής ή μαθητής του σχολείου θέλει, μπορεί να δημοσιεύσει κάποιο άρθρο, δικό του ή άλλου (με αναφορά στη πηγή), στέλνοντάς το στο e-mail: 2gymkonews@sch.gr

Θέλετε να καταγγείλετε παράνομο υλικό που βρίσκεται στο Internet;

SafeLine.gr

Online έκδοση της σχολικής εφημερίδας του 2ου Γυμνασίου Κω. Η σχολική εφημερίδα του σχολείου μας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής της Γ΄ Γυμνασίου. Δημοσιεύονται κυρίως άρθρα σχετικά με το σχολείο μας και την Κω. Μπορούν να δημοσιεύσουν άρθρα όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου. Εκτός από την online έκδοση θα κυκλοφορεί κατα διαστήματα και έντυπη έκδοση. Το e-mail επικοινωνίας είναι το  2gymkonews@sch.gr. 

Ανακυκλώστε τα βιβλία σας

recycle_poster_b.jpg


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων