Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου είναι μια μέρα που τηρείται και προωθείται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εδώ και 21 χρόνια. Θεσπίστηκε το 1992 και σκοπός της είναι

«να προωθήσει την κατανόηση των ζητημάτων αναπηρίας, την κινητοποίηση για την υποστήριξη, την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία».Περίπου το 15% το γενικού πληθυσμού παγκοσμίως έχουν κάποια αναπηρία, σωματική, πνευματική ή αισθητηριακή, ορατή ή μη. Αυτό σημαίνει, μιλώντας με αριθμούς ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (1.000.000.000 !) είτε έχουν κάποια αναπηρία, είτε εμπλέκονται με άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), στο στενό ή ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον ή στην εκπαίδευση και το χώρο εργασίας τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αγνοούν την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων με αναπηρία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν «την μεγαλύτερη μειονότητα» αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν εμπόδια και φραγμούς σε πολλές πτυχές της κοινωνίας. Τα εμπόδια των ΑμεΑ έχουν ποικίλες μορφές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον ή την τεχνολογία των επικοινωνιών και πληροφοριών ή μέτρα που απορρέουν από τη νομοθεσία, την πολιτική και κυρίως από κοινωνικές συμπεριφορές και διακρίσεις, λόγω λανθασμένων στάσεων και αντιλήψεων της κοινωνίας απέναντι τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα άτομα με αναπηρία, να μην έχουν ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως στην εκπαίδευση, την εργασία, την ιατρική φροντίδα, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την δικαιοσύνη και τη συμμετοχή στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα.
Η σημερινή μέρα, δεν έχει μόνο ως στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, αλλά επιδιώκει, μέσω της ευαισθητοποίησης, η κοινωνία να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος που θα προκύψει από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής.

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος Μ. Res.
Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση