Σπαζοκεφαλιές

1. «Η έξυπνη μέτρηση»

Έχει κάποιος κρασί και θέλει να δώσει στο φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων και ένα των 3 λίτρων;  (στα δοχεία δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλίμακα)

2«Το νούφαρο»

Ένα νούφαρο κάθε μέρα διπλασιάζεται σε μέγεθος και την 100η μέρα κάλυψε ολόκληρη την επιφάνεια μιας λίμνης. Να βρείτε ποια μέρα είχε καλύψει τη μισή λίμνη.

3. «Το χρηματικό ποσό»

Ο Γιάννης  έχει 20 ευρώ περισσότερα από τη Γεωργία. Αν στα μισά του χρήματα προσθέσει 10 ευρώ, τότε θα έχει τόσα χρήματα όσα η Γεωργία. Πόσα χρήματα έχει ο καθένας;

4. «Αριθμοί σε τετράγωνα»

Στο παρακάτω σχήμα υπάρχου 8 μικρά και ίσα τετράγωνα. Θέλουμε να τοποθετήσουμε σ’ αυτά τους φυσικούς αριθμούς 1 έως 8, έτσι ώστε: α) σε κάθε τετραγωνάκι να βρίσκεται ένας αριθμός και β) σε τετραγωνάκια που γειτονεύουν (δηλαδή έχουν κοινή πλευρά ή κοινή κορυφή) δεν πρέπει να βρίσκονται διαδοχικοί αριθμοί (πχ το 2 και το 3). Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

ΥΠΟΔΕΙΞΗ: Σκεφτείτε αρχικά ποιοι αριθμοί θα τοποθετηθούν στα δύο μεσαία τετραγωνάκια.

5. «Ο μικρότερος αριθμός  κουτιών»

Έχουμε 3 κουτιά από τα οποία το ένα περιέχει σοκολατάκια, το άλλο µπισκότα και αυτό που απομένει περιέχει καραµέλες. Κάθε κουτί έχει µια ετικέτα στην οποία αναγράφεται το περιεχόµενό του. Οι ετικέτες  όµως, έχουν µπει λάθος και στα τρία κουτιά. Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός  κουτιών που πρέπει να ανοίξουμε για να ßρούμε τι περιέχει κάθε κουτί; (πώς εξηγείται αυτό;)

Δείτε τις λύσεις εδώ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση