Το πείραμα του Ερατοσθένη

Η εαρινή ισημερία την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Η δράση διοργανώθηκε  φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘ. Στη δράση συμμετείχαν ομάδες μαθητών  των τάξεων της Α’ και Β’ Γυμνασίου, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σανίδα Δήμητρας (ΠΕ Ο4.01) ,Μπουσδούκου Αναστάσιου, Μπέλλου Ζωής και Κουγιάνη Περικλή .

Οι μαθητές τη Δευτέρα 21 Μαρτίου χωρίστηκαν σε ομάδες και με οδηγό το φύλλο εργασίας μετρώντας το ύψος μιας σιδερένιας βέργας και τη σκιά αυτής υπολόγισαν την ακτίνα της γης και μετά την περίμετρο της γης. Τρείς ομάδες  έβγαλαν τα εξής αποτελέσματα 6428 Κm,6214 Km,6211 Km. οι υπόλοιποι μαθητές ασχολήθηκαν με την ζωγραφική Οπ Αρτ.

Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:

♦ οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,

♦ προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες

Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της γης, συνδέθηκε διαθεματικά με το μάθημα των εικαστικών και το κίνημα της Οπ Αρτ.  H  Οπ Αρτ (το Οπ είναι συντόμευση  από το optical art) είναι  ένα κίνημα της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για μία αφηρημένη τέχνη που βασίζεται πάνω στην γεωμετρία. Τα έργα δημιουργούνται έτσι ώστε να προσεγγίσουν τον θεατή με την οπτική ψευδαίσθηση και την οπτική απάτη. Σχηματίζουν τρισδιάστατες εικόνες αφήνοντας ταυτόχρονα την εντύπωση ότι είναι κινούμενες. Πρωτεργάτης της Οπ Αρτ ήταν ο Ούγγρος καλλιτέχνης Βίκτωρ Βαζαρέλι. Με αφορμή τα δύο του έργα το Vega το 1957 και το Vega Nor που δημιουργήθηκε το 1969 σχεδιάστηκε μία σφαίρα πάνω σε ένα μοτίβο σκακιέρας. Σχεδιαστήκανε πέντε έργα, ένα πρωτότυπο και τέσσερα έργα που θα ολοκληρώνανε οι μαθητές που συμμετείχανε στη συγκεκριμένη δράση.  

Η γεωμετρία είναι η απαρχή στο πείραμα του Ερατοσθένη όπως και  στην Οπ Αρτ. Η σφαίρα που απεικονίζει ο Βαζαρέλι στα έργα του θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την σφαιρική γη, όπου όπως κινείται αυτή έτσι κινείται και το ασπρόμαυρο μοτίβο της  Οπ Αρτ.   

Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.