Πολιτική ΤΠΕ και χρήσης του Διαδικτύου

2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων 

Πολιτική του σχολείου μας 

Το σχολείο μας ενδιαφέρεται για συνεργασίες με άλλα σχολεία, τόσο από την Ελλάδα όσο  και από το εξωτερικό. Τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοιες συνεργασίες είναι πολλά και  αφορούν μαθητές και καθηγητές. 

Ειδικά για τις διεθνείς συνεργασίες τα πολιτισμικά οφέλη είναι σημαντικά για ένα  διαπολιτισμικό σχολείο όπως το δικό μας. 

Το σχολείο μας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις για ψηφιακή γνώση,  υποστηρίζει και προωθεί κάθε δραστηριότητα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις νέες  τεχνολογίες. 

Γίνεται εσωτερική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ομαδοσυνεργατική βάση από τον  διευθυντή του σχολείου, ο οποίος λειτουργεί επί σειρά ετών ως επιμορφωτής για την  χρήση ΤΠΕ στο Β’ Επίπεδο. 

Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών του σχολείου μας χρησιμοποιεί εφαρμογές ΤΠΕ στην  διδακτική πρακτική τους και συνεργάζεται με τους μαθητές χρησιμοποιώντας εργαλεία  WEB 2 και διαδραστικά συστήματα. 

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου 

Οι κανόνες του σχολείου μας για τη χρήση του διαδικτύου. 

Οι μαθητές και οι καθηγητές: 

δεν θα αναρτούν φωτογραφίες ή προσωπικές πληροφορίες μελών της σχολικής κοινότητας  χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.  

δεν θα έχουν πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους που θεωρούνται ακατάλληλοι για το  σχολείο. Σ΄ αυτούς περιλαμβάνεται οποιοδήποτε υλικό έχει σχέση με βία, ρατσισμό, ή  ανάρμοστο περιεχόμενο ή οτιδήποτε άλλο ενοχλεί οποιοδήποτε μέλος της σχολικής  κοινότητας. Αν έχουν αμφιβολίες οι μαθητές για οτιδήποτε θα απευθυνθούν πρώτα στον  υπεύθυνο εκπαιδευτικό.  

θα λαμβάνουν μέρος σε διαδικτυακές συνομιλίες στο σχολείο μόνο εκπαιδευτικής φύσεως. Σε αυτή την περίπτωση θα συμπεριφέρονται ευγενικά, ακόμα και αν οι συνομιλητές τους έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους.  

οι μαθητές θα ενημερώσουν αμέσως τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό αν συναντήσουν κάτι στο  διαδίκτυο που τους κάνει να μην αισθάνονται άνετα. 

Οι μαθητές δεν θα συμφωνήσουν να συναντήσουν κάποιον που τους έστειλε μήνυμα  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή που συνάντησαν σε μια συνομιλία στο διαδίκτυο χωρίς να  ενημερώσουν τον γονέα / κηδεμόνα ή τον εκπαιδευτικό.  

Πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημιουργία ψεύτικου προφίλ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης  είναι παράνομη. Παράνομη, είναι επίσης, η υποκλοπή κωδικών (passwords). Το σχολείο,  διατηρεί το δικαίωμα να καταγγέλλει στην αστυνομία τέτοια περιστατικά.  

οι μαθητές δεν θα χρησιμοποιούν αφαιρούμενες συσκευές αποθήκευσης (π.χ. USB flash  drive, CD-rom) στις συσκευές του σχολείου χωρίς την άδεια ενός εκπαιδευτικού. Δεν  εγκαθιστούν λογισμικά στους υπολογιστές του σχολείου χωρίς την άδεια του υπεύθυνου  εκπαιδευτικού.  

δεν θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σχολείο για εμπορικούς σκοπούς, διαφήμιση,  διαδικτυακές αγορές καθώς και για πολιτική κριτική.  

όταν χρησιμοποιούν πληροφορίες από το διαδίκτυο στις εργασίες τους αναφέρουν τις  πηγές τους.  

δεν θα χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook), για προσβολή και  εκφοβισμό των συμμαθητών τους ή άλλων ατόμων.  

Θα διατηρούν σε άριστη κατάσταση τον εξοπλισμό του σχολείου μας.  

Παράλληλα, ενημερώνουμε τους γονείς ότι: 

Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και η επεξεργασία  δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων  έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Επομένως, οι γονείς και κηδεμόνες που καλούνται σε μία  σχολική εκδήλωση και επιθυμούν να τη βιντεοσκοπήσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά  τα βίντεο είναι για προσωπική χρήση και δεν θα πρέπει να μοιράζονται εικόνες ή βίντεο σε  ένα site κοινωνικής δικτύωσης που σημαίνει ότι αυτές οι εικόνες γίνονται δημόσια  προσβάσιμες, χωρίς τη συγκατάθεση των υποκειμένων. 

Ενδεχομένως, να δημοσιευτούν φωτογραφίες των μαθητών στο blog του σχολείου μας για  λόγους ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινής γνώμης για τις  εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου μας. Στην περίπτωση αυτή, οι φωτογραφίες θα πρέπει  να είναι μακρινές και ομαδικές ώστε να μην φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών,  καθώς και να αποφεύγεται η ονομασία του μαθητή ή η χρήση άλλων προσωπικών  στοιχείων του, π.χ. η διεύθυνση κατοικίας του. 

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που πρέπει να δημοσιευτεί κάποιο video ή φωτογραφίες  κοντινές (π.χ. σε περίπτωση συμμετοχής σε διαγωνισμό ή Ευρωπαϊκό έργο) τότε θα πρέπει  να ζητηθεί η γραπτή συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα.