Αρχείο για "29 Ιουνίου 2022"

Διαθεματικές ερευνητικές εργασίες και διδακτικές επισκέψεις στο μάθημα της Ιστορίας Γ΄ Γυμνασίου

IMG 20220629 110505Στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου φέτος διοργανώθηκαν δύο ερευνητικές εργασίες, «Ιστορία του Προπολεμικού Κόσμου» και «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου». Τα παιδιά παρουσίασαν με δική τους ενεργό συμμετοχή ένα μεγάλο μέρος της διδακτέας ύλης του σχολικού εγχειριδίου μέσα από κείμενα, πηγές και οπτικοακουστικό υλικό που συνέλεξαν και έδειξαν στους συμμαθητές τους.

 

 

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

Διαθεματικές εργασίες, δραματοποίηση και συγγραφή θεατρικού έργου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Κειμένων από Μετάφραση της Γ΄ Γυμνασίου

Φέτος η Ελένη του Ευριπίδη διδάχθηκε μέσα από πολλαπλές διαθεματικές εργασίες που αφορούσαν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κυρίως τη μυθολογία (Κρίση του Πάριδος, ο μύθος της Ελένης) και τις λατρείες (Ελένη, Μενέλαος, Αφροδίτη), στο αρχαίο θέατρο (κοστούμια, σκηνικά), στην ιστορία (ιστορική ερμηνεία του κειμένου) και στη λαογραφία (έθιμα γάμου, ταφής).

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: ,

Διαθεματικές ερευνητικές εργασίες και διδακτικές επισκέψεις στο μάθημα της Ιστορίας Α΄ Γυμνασίου

IMG 20220629 111041Το μάθημα της Ιστορίας της Α΄ Γυμνασίου ζωντάνεψε και μετέτρεψε το σχολείο σε … μουσείο. Τα παιδιά κατασκεύασαν ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα στο πλαίσιο διαθεματικών ερευνητικών εργασιών με θέματα «Οι λαοί της Ανατολής», «η γραφή στην προϊστορία», «η Εποχή του Χαλκού», «η καθημερινή ζωή στην Αθήνα και τη Σπάρτη», «η Αρχαϊκή Τέχνη», «η αρχαία ελληνική δημοκρατία» και οι «Περσικοί Πόλεμοι».

 

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

Πρόγραμμα επαναληπτικών εξετάσεων Σεπτεμβρίου 2022Λήψη αρχείου

Δράσεις στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Α΄ τάξης

IMG 20220629 110523 Στην ενότητα «Μεσογειακή Διατροφή» τα παιδιά έφτιαξαν κατασκευές και παρουσίασαν ομαδικές εργασίες με βάση τις ομάδες τροφίμων, αναζήτησαν πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά τους, τα επιμέρους είδη τους και για συνταγές μαγειρικής βασισμένες στις αντίστοιχες πρώτες ύλες.

Επισημάνθηκε επίσης ο ρόλος των συντηρητικών και φτηνών και επικίνδυνων συστατικών στα συσκευασμένα τρόφιμα. Διοργανώθηκε η δράση «Δεκατιανό στο σχολείο», κατά την οποία τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους παρασκευασμένο δεκατιανό γεύμα, φτιαγμένο με υλικά της υγιεινής και μεσογειακής διατροφής και κέρασαν και τους συμμαθητές τους. Τέλος, προβλήθηκε σειρά μικρών ταινιών με θέμα το Δίκαιο Εμπόριο (του κακάο) και τον τρόπο παρασκευής των αλλαντικών. Ορισμένα παιδιά υιοθέτησαν υγιεινές συνήθειες στη διατροφή τους, ενώ άλλα προβληματίστηκαν έντονα για τα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνουν.  Η ενότητα συνδυάστηκε με την αντίστοιχη ύλη του μαθήματος Γλωσσική Διδασκαλία και παρήχθησαν διαθεματικές εργασίες με πολυτροπικά κείμενα με θέμα συνταγές μαγειρικής.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: ,

Δράσεις στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής: Τα παιδιά γίνονται ενεργά μέλη της πολιτικής κοινωνίας

Μαργαρίτα Ελένη Ζωγραφικό έργο με θέμα τη φτώχεια

Φέτος στο σχολείο μας προσεγγίσαμε το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής με έναν διαφορετικό, πιο πρακτικό τρόπο. Παράλληλα με την αναγκαία συζήτηση και θεωρητική εντρύφηση στις ενότητες του σχολικού εγχειριδίου, διοργανώθηκαν διάφορες δραστηριότητες.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Εκπαιδευτική ρομποτική 2021-22

IMG 20220322 112124Στα πλαίσια των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας φέτος σχεδιάστηκαν μαθήματα προγραμματισμού μικροελεγκτών – ρομποτικής, τα οποία υλοποιήθηκαν στα εργαστήρια του σχολείου με συμμετοχή συνολικά 215 μαθητών από όλες τις τάξεις.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

Διαφοροποιημένη φιλαναγνωσία για όλους: «Όλοι μαζί μπορούμε»

emenamenoiazeiΣτα πλαίσια της διαφοροποιημένης φιλαναγνωσίας τα παιδιά της α΄ γυμνασίου διάβασαν το βιβλίο με τον τίτλο «Εμένα με νοιάζει» της Γαλάτειας Σουρελή Γρηγοριάδου.

Τα παιδιά μελέτησαν αποσπάσματα του βιβλίου, το εμπλούτισαν με δικές τους εργασίες δημιουργικής γραφής και αναγνωστικής ανταπόκρισης (οι εργασίες/κείμενα των μαθητών έχουν κίτρινο χρώμα), αλλά και με εικαστικό υλικό, σε θέματα οικολογικής συνείδησης και κοινωνικής ευθύνης. Έτσι, δημιούργησαν ένα νέο συνεργατικό μυθιστόρημα, που αποτυπώνει τη δική τους οπτική για το περιβάλλον.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός, Παπαγιαννοπούλου Βασιλική, φιλόλογος ΠΕ02Λήψη αρχείου

 

 

 

Ετικέτες: ,

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων