ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Αφίσα 5-2-2015

Αγαπητοί αγγελιαφόροι των Ολυμπιακών αξιών,

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας την παρεμβατική δυναμική του Σχολικού Αθλητισμού στην ισόρροπη ψυχοκινητική και κοινωνική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, θέτοντας ως ανώτερο σκοπό μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, την αυτοπραγμάτωση που επιτυγχάνεται από τις υγιείς αξίες του Ολυμπισμού και του Αθλητικού Πνεύματος.

Το αληθινό μήνυμα της συναδέλφωσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ειρήνης, παίρνει το σχήμα της φωτεινής εκείνης δάδας, που οδηγεί διαχρονικά κάθε λαό, εξασφαλίζοντάς του την έμπνευση, τη δύναμη και τη θεμελιώδη αγαθή και καλή ενέργεια που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος. Το σφιχταγκάλιασμα της ψυχής πάνω στο πνεύμα, του σώματος πάνω στην ύπαρξη, αποκτά εκείνη την δυναμική ιστορική νομοτέλεια που καταδεικνύει την λάμψη των Ολυμπιακών Αξιών ως την πληρέστερη πηγή αστείρευτης πανανθρώπινης προσφοράς, δικαιωμένης στο χώρο και το χρόνο της ανθρωπότητας. Η συμμετρία, η αρμονία, η συνεργασία, η συμφιλίωση, η ψυχική ηρεμία, η γαλήνη. Η υπέρβαση, το ευ αγωνίζεσθαι, η άμιλλα με υπομονή και επιμονή, η αφοσίωση, το θάρρος, η δύναμη και η κυριαρχία στα πάθη, η δικαιοσύνη, η αποδοχή της ήττας και της νίκης, αποτελούν μέτρα και σταθμά για την κατάκτηση των ανώτερων ιδανικών της αρετής και της σοφίας.

Πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ψηλά, είναι εκείνη η προσήλωση που παρουσιάζεται καθημερινά στην προπόνηση και τον αγώνα του αθλητή ως σταθερά συνεχιζόμενη αυτοεκπαίδευση, ως ατελείωτη προετοιμασία και σκαλοπάτι ασφαλούς εγγύησης στο παρόν και στο μέλλον. Η ισχυρή του προσωπικότητα αντανακλάται σε όλους τους τομείς του πολιτισμού επηρεάζοντας θετικά όλες τις γενιές που θα προωθήσουν μεταξύτους το σεβασμό και την πίστη στα ιδανικά του αθλητικού πνεύματος καλλιεργώντας υγιή κοινωνική νοοτροπία και συμπεριφορά.

Οι νέοι μας πρέπει να χαίρονται τα νιάτα τους, να αντλούν αυτοπεποίθηση από τα όνειρά τους, να μάχονται συνεχώς αναπτύσσοντας την αγωνιστικότητά τους, χωρίς να δανείζονται από την Τράπεζα της ανηθικότητας και του χρηματισμού. Οι νέοι μας σήμερα, έχουν κληρονομήσει τη σκυτάλη με τα πιο πλούσια διαμάντια του χρέους και της ηθικής στον Ελληνισμό, στον Χριστιανισμό, στον Ανθρωπισμό, στον Ολυμπισμό, και… μέσα από τέτοιες γιορτές, δρώμενα και δραστηριότητες, μαθαίνουν να την παραδίδουν, ανόθευτη και απελευθερωμένη, από τον ασφυκτικό κλοιό της Λερναίας Ύδρας, του Μοντερνισμού και της παραμόρφωσης.

Γενναιόδωρα, λοιπόν μπορούμε να δανειστούμε από την Τράπεζα που πρεσβεύει τις αξίες και τα πρότυπα του ελληνικού πολιτισμού μας, ενός από τους πιο πλούσιους πολιτισμούς όλου του κόσμου, ζηλευτού και θαυμαστού, όπου ο αθλητισμός έγινε επίσημος θεσμός για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, όπου μαζί με θεατρικούς, αθλητικούς, ποιητικούς αγώνες, συνελεύσεις και φιλοσοφικές συζητήσεις στην Αγορά και τα Γυμναστήρια, αποτελούσαν τα Ύψιστα Συλλογικά Αγαθά που πρόσφερε η πόλις στους πολίτες της.

Τα άθλα και τα στεφάνια αγριλιάς ας στολίσουν τους σημερινούς νέους μας, που πλαισιώνουν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους, τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα, τα δρώμενα και τις δημιουργίες, τις εκθέσεις και τις προβολές. Βραβεία μοναδικά σε όλους εσάς, που λαμπρύνετε αυτήν την αθλητική ημέρα με την ζωντάνια σας, τον αυθορμητισμό σας, την δύναμή σας, την νεανική σας φλόγα, από όλους εμάς, που Χρέος έχουμε να κρατάμε τη Δάδα αναμμένη

Ως Φάρο ελπίδας για τους αγώνες σας

Ως Ύμνο για τη Ζωή σας

Ως Προσευχή για την ψυχή σας

ΜΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

ΚΥΡΗΣΣΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

ΑΘΗΝΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ  

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ