Επιστροφή σε ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ 1

Πολλές φορές, αλλά όχι πάντοτε, η σχέση με τους γονείς δυσκολεύει καθώς μπαίνει ένας νέος άνθρωπος στην εφηβική ηλικία – συνήθως διότι ο νέος απαιτεί να έχει περισσότερη ελευθερία ενώ οι γονείς απαιτούν να έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή του.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι εύκολη, ούτε κατορθώνεται από τη μια μέρα στην άλλη, διότι και οι μεν και ο δε ενεργούν ο καθένας σύμφωνα με τη φύση του: Είναι στη φύση του νέου ανθρώπου να γίνεται ανεξάρτητος και να μαθαίνει να στέκεται στα πόδια του. Είναι όμως και στη φύση του γονιού να προστατεύει και να καθοδηγεί τα παιδιά του.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο νέος από τη δική του πλευρά για να βελτιώσει το κλίμα, είναι να τηρήσει ένα υγιές μέτρο: Ούτε να καταργεί απόλυτα τη δική του βούληση ώστε να κάνει πάντοτε ασυζητητί ό,τι λένε οι γονείς του, ούτε όμως να φτάσει στο σημείο να περιφρονεί τους γονείς και να μη λαμβάνει καθόλου υπ΄ όψη αυτά που ζητούν. Ελευθερία δεν είναι το να μη λαμβάνεις υπ’ όψη κανέναν εκτός από τον εαυτό σου, αλλά το να ακούς άφοβα συμβουλές και επικρίσεις από οποιονδήποτε, και να κρίνεις έπειτα εσύ αν αυτά που άκουσες σου ταιριάζουν ή όχι.

Μερικές φορές νιώθουμε ότι οι γονείς μας δεν μας καταλαβαίνουν, ότι ζουν σε μια εποχή διαφορετική από τη δική μας, ή ακόμη ότι έχουν κάποιες αδυναμίες, φιλοδοξίες, ή “εγωισμούς”, που δεν τους επιτρέπουν να είναι οι καλοί και σοφοί γονείς που εμείς θα επιθυμούσαμε να είναι. Τέτοιες ώρες μας καταπιέζει ένα συναίσθημα απογοήτευσης, ίσως ακόμη και η σκέψη να απομακρυνθούμε από κοντά τους, να τους αποστραφούμε.

Μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να μάθουμε εμείς να μην περιμένουμε από τους γονείς μας περισσότερα από αυτά που είναι σε θέση να προσφέρουν. Να μάθουμε να μην απαιτούμε πια από τους γονείς μας να είναι τέλειοι και ιδανικοί, αλλά να τους αποδεχθούμε ως ανθρώπους που είναι βέβαια καλοπροαίρετοι μα έχουν ταυτόχρονα και τις αδυναμίες τους, τότε θα δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας προϋποθέσεις ωρίμανσης. Τότε επίσης, θα έχουμε γυρίσει καινούργια σελίδα στη σχέση με τους γονείς μας, διότι θα είμαστε πια ικανοί – για πρώτη φορά – να τους προσφέρουμε κάτι και εμείς: Την ανεκτικότητα, την κατανόηση, τη στοργή και την αγάπη μας. Για τους γονείς μας, που παλεύουν κάθε μέρα σε μια σκληρή και άτεγκτη κοινωνία, αυτά είναι τα πιο πολύτιμα δώρα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 

1.α) Ποιες συμβουλές δίνει ο συγγραφέας στους νέους για να έχουν μια καλή και υγιή σχέση με τους γονείς τους;

 

 

 

β) Να βρείτε με ποιους τρόπους ο συγγραφέας αναπτύσσει τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου.

 

 

 

2 α) Να βρείτε τα υποκείμενα των υπογραμμισμένων ρημάτων και να αναφέρετε τη μορφή τους. Αν το υποκείμενο έχει παραληφθεί, να αναφέρετε το λόγο.

 

 

 

   β) Να εντοπίσετε στο κείμενο 2 λέξεις παράγωγες με αχώριστα μόρια και να φτιάξετε 2 δικές σας με τα μόρια αυτά.

 

 

 

 

  1. Να χαρακτηρίσετε τα παρακάτω ρήματα του κειμένου ως προς το χρόνο που βρίσκονται, τη χρονική βαθμίδα (παρόν, παρελθόν, μέλλον) και το ποιόν ενέργειας (συνοπτικό, μη συνοπτικό, συντελεσμένο).

 

ΡΗΜΑΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
άκουσες
Θα έχουμε γυρίσει

 

  1. «θα επιθυμούσαμε», «Να μάθουμε». Να εντοπίσετε τα ρήματα μέσα στο κείμενο, να αναγνωρίσετε την έγκλιση στην οποία βρίσκονται (οριστική, υποτακτική, προστακτική) και να βρείτε τη σημασία τους (πραγματικό, δυνατότητα, προτροπή).

 

 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ 2

 

Στο κείμενο που ακολουθεί, ο συγγραφέας μας μιλά για τα είδη της φιλίας και τα χαρακτηριστικά τους, όπως παρουσιάστηκαν από τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο, Αριστοτέλη.

 

Μπορούμε να διακρίνουμε τρία είδη φιλικών σχέσεων, κατά τον Αριστοτέλη: «διά το χρήσιμον», «δι’ ηδονήν», «διά το αγαθόν». Στην πρώτη περίπτωση, συνδεόμαστε μ’ έναν άνθρωπο, επειδή ο ένας μας είναι στον άλλο χρήσιμος (για τις υποθέσεις, τις ανάγκες, τη σταδιοδρομία, τις πολιτικές φιλοδοξίες μας κ.τ.λ.). Στη δεύτερη, διατηρούμε στενές σχέσεις μαζί του, επειδή μας προξενεί ευχαρίστηση (είναι διασκεδαστικός, έξυπνος συνομιλητής, επιδέξιος συμπαίκτης κ.τ.λ.). Και στις δύο περιπτώσεις, «αγαπούμε» τον άλλο κι εκείνος μας «αγαπά» όχι για την ανθρώπινη ποιότητά μας, επειδή, δηλαδή, είμαι εγώ αυτός που είμαι και είναι εκείνος αυτός που είναι (κατά το σώμα και την ψυχή, το ήθος, το πνεύμα), αλλά επειδή κάτι άλλο περιμένουμε απ’ αυτόν και αυτός από εμάς, ένα κέρδος (υλικό ή ηθικό) ή μιαν απόλαυση (την τέρψη της ευχάριστης συναναστροφής).

Του τρίτου είδους ο φιλικός δεσμός είναι η τέλεια, η ουσιαστική και ακατάλυτη φιλία. Τον κάνω συντροφιά, τον τιμώ, τον αγαπώ, με κάνει συντροφιά, με τιμά, με αγαπά, όχι επειδή περιμένω απ’ αυτόν ή εκείνος περιμένει από μένα ωφέλεια (με όλο που βέβαια και μπορώ και θα τον ωφελήσω, όπως και εκείνος επίσης, και μπορεί και θα με ωφελήσει), ούτε επειδή μου είναι ευχάριστος και του είμαι ευχάριστος (με όλο που πραγματικά αισθανόμαστε ευχαρίστηση ο ένας κοντά στον άλλο), αλλά επειδή, όντας ο καθένας μας αυτό που είναι, μοιάζουμε ο ένας στον άλλο -η ομοιότητά μας βρίσκεται στην ανθρώπινη αξία μας, στο υψηλό ποιόν της ανθρωπιάς μας. Η τέλεια, λοιπόν, φιλία είναι συνάντηση και δεσμός δύο προσώπων απάνω στον ίδιο ηθικό άξονα, στην ίδια αξιολογική κλίμακα. Θεμέλιο και εγγύηση της αγάπης τους είναι η «αρετή», και επειδή η αρετή είναι «κτήμα ες αεί» του ανθρώπου, ούτε αλλοτριώνεται, ούτε φθείρεται, οι φιλίες που δημιουργούνται απάνω σε αυτή τη βάση είναι σταθερές και μόνιμες, αδιάλυτες […].

Ε.Π. Παπανούτσος, Πρακτική Φιλοσοφία

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 

  1. Ποια είναι, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, τα τρία είδη των φιλικών σχέσεων που δημιουργούν οι άνθρωποι μεταξύ τους και ποιο από αυτά αποτελεί τη γνήσια, πραγματική φιλία;

 

 

 

  1. α)Με ποιον τρόπο αναπτύσσεται η α΄ παράγραφος του κειμένου (αιτιολόγηση, διαίρεση, σύγκριση-αντίθεση); Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

 

 

 

β)Να μετατρέψετε, τους παρακάτω ρηματικούς τύπους στο χρόνο που  ζητείται, διατηρώντας το ίδιο πρόσωπο, τον ίδιο αριθμό και την ίδια φωνή.

1.      διατηρούμε (παρακείμενος)
2.      αγαπά (αόριστος)

γ)φιλία, άνθρωπος:

να γράψετε από ένα ομόρριζο (απλό ή σύνθετο) για καθεμία από τις παραπάνω λέξεις λέξη

 

 

  1. Να βρείτε μέσα από το κείμενο μία πρόταση της οποίας το ρήμα έχει ενεργητική διάθεση, μία πρόταση της οποίας το ρήμα έχει παθητική διάθεση και μία πρόταση της οποίας το ρήμα έχει ουδέτερη διάθεση.

 

Προσώρα Ηρώ

 

 


Τουμάσης Θεόδωρος Φιλόλογος

 

 

 


ΠΑΠΑΜΙΚΡΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ02 ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση