ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Χημικές αντιδράσεις ονομάζονται οι μεταβολές κατά τις οποίες από κάποιες αρχικές ουσίες προκύπτουν νέες ουσίες με διαφορετικές ιδιότητες από τις αρχικές
Αντιδρώντα ονομάζουμε τις καθαρές ουσίες οι οποίες υπάρχουν πριν γίνει η αντίδραση.
Προϊόντα ονομάζουμε τις ουσίες οι οποίες προκύπτουν μετά την αντίδραση.
Σε μια χημική αντίδραση τα αντιδρώντα μπορεί να είναι μία ή περισσότερες ουσίες. Το ίδιο και τα προϊόντα, μπορεί να είναι ένα ή και περισσότερα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί μια χημική αντίδραση είναι να έρθουν σε επαφή τα αντιδρώντα μεταξύ τους. Ορισμένες φορές, δεν αρκεί η απλή επαφή, αλλά για να ξεκινήσει η αντίδραση πρέπει τα αντιδρώντα να θερμανθούν.
Οι χημικές αντιδράσεις γίνονται παντού στο σώμα μας, στο περιβάλλον, στη κουζίνα μας Ορισμένες από αυτές τις χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ενέργεια ή χημικές ενώσεις που διευκολύνουν τη ζωής μας.
Παραδείγματα χημικών αντιδράσεων
- Όταν σκουριάζει ένα σιδερένιο αντικείμενο, ο σίδηρος ενώνεται με το οξυγόνο του αέρα και σχηματίζεται η σκουριά (οξείδιο του σιδήρου)
- Όταν το μαγνήσιο αναφλέγεται, πραγματοποιείται μια αντίδραση ανάμεσα στο μαγνήσιο και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και σχηματίζεται οξείδιο του μαγνησίου..
- Η διάσπαση νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο.
- Η καύση του οινοπνεύματος.
- Η μετατροπή του μούστου σε κρασί.
- Η φωτοσύνθεση: το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό με τη βοήθεια του φωτός δίνουν γλυκόζη και οξυγόνο.
Σε κάθε χημική αντίδραση: μάζα αντιδρώντων =(ισούται)με την μάζα προϊόντων.
Εξώθερμη αντίδραση λέγεται κάθε αντίδραση κατά την οποία ελευθερώνεται θερμότητα.(π.χ .καύση ,νερό και ασβέστη)
Ενδόθερμη αντίδραση λέγεται κάθε αντίδραση κατά την οποία πρέπει να απορροφηθεί θερμότητα, για να πραγματοποιηθεί. (π.χ. διάσπαση ασβεστόλιθου, ξίδι και σόδα)
Αθανάσιος Μπορμπόλης