1o Μαθητικό Φεστιβάλ τοπικής ιστορίας

Την Παρασκευή 4 Απρίλιου 2025 πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Τοπικής Ιστορίας που οργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, η ΕΛΜΕ Καβάλας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας.

 

festival topikis istorias kavala citypedia 040425

 

Το Φεστιβάλ έλαβε χώρα στον απίστευτο χώρο του Χαλί Μπέη στην γειτονιά της Παναγίας.

 

1744269380301 400x250 1

 

images

 

Συμμετείχαν πάρα πολλά σχολεία από όλο το Νομό Καβάλας και οι μαθητές και μαθήτριες του νομού συγκέντρωσαν προφορικές μαρτυρίες από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους με θέμα «Πώς διασκέδαζαν οι γονείς και οι γιαγιάδες/παππούδες τις δεκαετίες 1960, 1970 και 1980» και τις παρουσίασαν με τρόπο δημιουργικό. Κατά γενική ομολογία το φεστιβάλ ήταν πετυχημένο και η συμμετοχή των παιδιών εντυπωσιακή.

 

paliamousiki2

 

Το σχολείο μας ,το 2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης, συμμετείχε στο εν λόγω Φεστιβάλ με 11 μαθητές, μαθήτριες και δύο υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε πώς διασκέδαζαν στην Χρυσούπολη και στα γύρω χωριά (Δήμος Νέστου) αυτές τις δεκαετίες.

Μετά από πολλή δουλειά και αφιερώνοντας πολύ χρόνο δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα:

 

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑ

ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1960,1970 και 1980

https://blogs.sch.gr/anamnesis/

 

 

ANAMNHSEIS

 

Ας αφήσουμε όμως τα παιδιά να σας παρουσιάσουν και να σας ξεναγήσουν στη σελίδα μας με τον τρόπο που το έκαναν και στο μαθητικό Φεστιβάλ.

 

Ονομάζομαι ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ και ανήκω στην ενδεκαμελή ομάδα του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης που παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ. Η ομάδα μας αποτελείται από 8 πρωτάκια και τρία κορίτσια της Γ΄ Γυμνασίου. Όταν προσέγγισαν οι καθηγητές μας εμάς τα πρωτάκια στην αρχή της χρονιάς, για να συμμετάσχουμε στο φεστιβάλ, ήταν η ευκαιρία μας να ενταχθούμε κάπου στα πρώτα μας βήματα στο Γυμνάσιο. Έτσι, το είδαμε και δεχθήκαμε. Καθώς περνούσε ο καιρός, όμως, και εμπλεκόμασταν όλο και περισσότερο στη διαδικασία των συνεντεύξεων, της έρευνας και καταγραφής άρχισε να μας διασκεδάζει όλο αυτό και φυσικά να μας μαθαίνει.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/2025/03/03/schetika-me-tin-istoselida/

 

Είμαι η Άννα Καράκιζλη. Μπήκαμε, λοιπόν, στη διαδικασία των συνεντεύξεων και, αφού καταγράψαμε τις εμπειρίες των παππούδων, των γιαγιάδων και των γονιών μας, σκεφτήκαμε όλα αυτά να «στηθούν» με τη μορφή μιας ιστοσελίδας, Έτσι, προέκυψαν οι  «Αναμνήσεις». Μάλιστα, μπήκαμε και στη διαδικασία ερωτηματολογίου που μοιράσαμε διαδικτυακά και με αυτόν τον τρόπο απάντησαν στις ερωτήσεις μας οι κάτοικοι της πόλης μας. Τα αποτελέσματα τα ενσωματώσαμε κι αυτά στην ιστοσελίδα. Πήραμε, επίσης, όλοι μαζί συνέντευξη και από την κ. Βαρδάκη, παλιά δασκάλα της περιοχής, όπως κι από τον κ. Γκόρδη, πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών, και συμπληρώσαμε τις γνώσεις μας.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/synenteyxeis/

 

 

IMG dfc84b26fe18ea7434123e18889f6487 V 1

 

Στην πρώτη κατηγορία μας ανήκουν οι αθλητικές ομάδες της περιοχής μας.Φαντάζομαι η μουσική επένδυση από την «Αθλητική Κυριακή» ξύπνησε στους περισσότερους αναμνήσεις από τα κυριακάτικα βράδια με τα στιγμιότυπα των αγώνων. Σε αυτήν την κατηγορία, λοιπόν, βάλαμε τις ομάδες ποδοσφαίρου της περιοχής μας στις συγκεκριμένες δεκαετίες. Οι αγώνες ήταν σταθερός τρόπος διασκέδασης, τουλάχιστον για τους άντρες. Και, μάλιστα, ανακαλύψαμε ότι υπήρχε αγώνας-ντέρμπι Παντρεμένων-Ελεύθερων κάθε δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Μοναστηράκι που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής. Ήταν το γεγονός της χρονιάς. Καλημέρα. Είμαι ο Θοδωρής Μπαχτσεβάνης.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/athlitikes-omades/

 

Είμαι η Μαρκέλα Λλέσι. Η επόμενη κατηγορία είναι η μουσική. Αγαπημένα τραγούδια, ξένα και ελληνικά, των δεκαετιών που μας ενδιαφέρουν με τα οποία διασκέδαζαν οι συνδημότες μας στα καφενεία, στις Disco ή στις ταβέρνες. Φυσικά, το τραγούδι που περιγράφει με ακρίβεια γεγονότα, τραγούδια, ταινίες, σειρές και παιχνίδια στις αλάνες τη συγκεκριμένη δεκαετία το Eighties των Locomondo.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/tragoydia-ellinika/

 

halil mpei palia mousiki citypedia kavala 007

 

Για τις κυρίες κυρίως βασικό κομμάτι της διασκέδασής τους ήταν η ανάγνωση περιοδικών. Η Μανίνα, η Κατερίνα, το Ρομάντσο ήταν το καταφύγιο των κοριτσιών με συμβουλές ενώ ο Μπλεκ, ο Τιραμόλα, Ο Σεραφίνο και ο Ποπάυ των αγοριών με περιπέτειες. Είμαι  η Ντίσα Άννα.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/periodika-komik/

 

Ίσως κάποιοι να θυμηθήκατε. Ίσως και όχι, οι νεότεροι τουλάχιστον. Είμαι ο Γιώργος Λειβαδίτης και οι ήχοι που ακούσατε είναι από ηλεκτρονικά παιχνίδια που έπαιζαν οι γονείς μας κυρίως. Pac-man, Galaxian, Tetris, Bubble-Bubble, και Φλιπεράκι. Για μας που πλέον τα γραφικά των play stations είναι απίθανα αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια φαντάζουν από ένα πολύ πολύ μακρινό παρελθόν αλλά για τους γονείς μας ήταν μια διασκέδαση μοναδική.

Στην έρευνά μας ασχοληθήκαμε και με μαγαζιά της περιοχής για καφέ ή για φαγητό αλλά και με τις Disco. Golden, Annabel, Rainbow ήταν τα στέκια των τότε νέων που μάλλον προκαλούσαν τις αντιδράσεις των μεγάλων.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/ilektronika-paichnidia/

https://blogs.sch.gr/anamnesis/discotec/

 

paliamousiki7a

 

Έπειτα περάσαμε στα κινούμενα σχέδια. Νιλς Χόλγκερσον,  Φρου-φρου, Χάιντι, Η Οδύσσεια του διαστήματος, Μάγια η μέλισσα, Κάντυ-Κάντυ, Θάντερκατς.Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι οι συνδημότες μας ήταν πολύ ενθουσιώδεις σχετικά με τα κινούμενα σχέδια. Μάλλον αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές που ίσως και οι ίδιοι οι συνεντευξιαζόμενοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι είχαν. Ονομάζομαι Μιχάλης Παπαδόπουλος.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/kinoymena-schedia/

 

Και, αφού μιλάμε για ευαίσθητες χορδές και παιδική ηλικία, μία ακόμη κατηγορία που προκάλεσε συγκίνηση ήταν τα παιχνίδια. Μας μίλησαν, λοιπόν, για Αγαλματάκια, Δεν περνάς κυρά Μαρία, Καμάρα και Κουτσό, Σούλα λα λα και Κρυφτό, Μπίλιες και σούζες με το ποδήλατο, για να βγει ο νικητής και φυσικά καταγρατζουνισμένα γόνατα και αίματα και μια μαμά να μαλώνει για τα σκισμένα παντελόνια και τους γδαρμένους αγκώνες. Κι αν πάμε και λίγο πιο παλιά, έχουμε και τα παράπονα από τις γιαγιάδες τώρα ότι σε αυτές απαγορευόταν δια ροπάλου το ποδήλατο με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν ποτέ να κάνουν βόλτα με το δίτροχο όχημα, όπως τα «προνομιούχα» αγόρια. Είμαι η Μαρία Μαλαματά.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/epitrapezia-paichnidia/

 

Και τώρα έχουμε σειρά εμείς, η τρίτη Γυμνασίου με την κατηγορία «Πανηγύρια». Είμαι η Αναστασία Παπαδάκη και θα σας μιλήσω για ένα κομμάτι των πανηγυριών στα χωριά, την παλαίστρα. Αυτό ήταν που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση σε αυτήν την κατηγορία, γιατί τα πανηγύρια τα ζούμε κι εμείς τώρα λίγο πολύ στην ίδια μορφή. Στην παλαίστρα, λοιπόν, που θυμίζει αρχαιοελληνική πάλη, έπαιρναν μέρος όσοι ήθελαν και ο νικητής αποκτούσε φήμη στην περιοχή τόσο μεγαλύτερη όσες περισσότερες ήταν οι νίκες του. Βέβαια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας διασκέδαζαν πάρα πολύ με τις λεγόμενες χοροεσπερίδες όπου χόρευαν μέχρι πρωίας ή με τις βόλτες στον κεντρικό δρόμο του χωριού, όπως μας είπαν, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα. Οι γιαγιάδες, μάλιστα, κρυφογελώντας μας είπαν ότι εκεί έβλεπαν και τους υποψήφιους γαμπρούς, υπό το άγρυπνο μάτι, βέβαια, των γονιών τους.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/panigyria/

 

Συνεχίζοντας, μία από τις κατηγορίες μας είναι η τηλεόραση και ο κινηματογράφος. Φαντάζομαι θυμάστε τον Κιτ και τη μουσική του επένδυση. Όπως και τον Μαγκάιβερ, τον Ράμπο, τη Δυναστεία, την Επιστροφή στο μέλλον ή τον Μπένι Χιλ. Τα περισσότερα εμείς δεν τα ξέραμε. Τόλμη και γοητεία, Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς και φυσικά οι ελληνικές ταινίες. Αυτό που μας έκανε εδώ εντύπωση ήταν ότι για να παρακολουθήσουν ταινία στον κινηματογράφο τα παιδιά έπρεπε να πάρουν την έγκριση πρώτα από τον δάσκαλο και έπειτα από τον γονιό. Άλλες εποχές. Είμαι η Βασιλική Τοπαλίδου

https://blogs.sch.gr/anamnesis/ellinikos-kinimatografos/

 

Μεγάλη, επίσης, κατηγορία αποδείχθηκε και το σχολείο. Μας μίλησαν ακόμα και για τα σνακ που έτρωγαν στο σχολείο, κομμάτι μιας τελετουργίας γι’αυτούς διασκεδαστικής και έτσι μάθαμε για τα Δρακουλίνια.Μάθαμε για τις κόντρες μεταξύ των σχολείων στο ποδόσφαιρο ή για τις ημερήσιες στον Προφήτη Ηλία κάτω από τα πεύκα που μετά όλα τα παιδιά γέμιζαν σπυράκια. Μάθαμε για τις αμπούλες που έριχναν στην τάξη ή τα δυναμιτάκια για να τρομάζουν τους καθηγητές ή για προσκλήσεις σε fake βαφτίσεις. Ακούσαμε για φυσοκάλαμα και χαρτάκια, για τσίχλες στα μαλλιά της μπροστινής και η λίστα συνεχίζεται ατελείωτη. Να ξέρετε πάντως εσείς οι μεγάλοι μας μάθατε κόλπα που δε θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε και ακούσαμε και πράγματα για τα οποία τώρα εσείς μας μαλώνετε. Μήπως να ξαναγυρίσετε σε εκείνα τα χρόνια; Είμαι η Μαρία Παυλίδου.

https://blogs.sch.gr/anamnesis/scholeio/

 

Όλοι εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες , ενθουσιαστήκαμε που πήραμε μέρος στο Φεστιβάλ. Μάθαμε, συνεργαστήκαμε και ασχοληθήκαμε με την Τεχνολογία Ευχαριστούμε τους διοργανωτές που μας έδωσαν την ευκαιρία και είμαστε περήφανοι για το blog που δημιουργήσαμε. Είναι ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, της ιστορίας του Δήμου Νέστου.

Ίσως μετά από χρόνια και όταν το Φεστιβάλ θα γίνει πλέον θεσμός θα νιώθουμε υπερήφανοι που συμμετείχαμε στο πρώτο φεστιβάλ.

Μαθητές, μαθήτριες:

Ανίσα Ντίσα, Καράκιζλη Άννα, Λειβαδίτης Γιώργος, Λλέσι Μαρκέλα, Μαλαματά Μαρία, Μπαχτσεβάνης Θεόδωρος, Παπαδάκη Αναστασία, Παπαδόπουλος Μιχάλης, Παυλίδου Μαρία, Σιδηρόπουλος Σταύρος, Τοπαλίδου Βασιλική

 

Εκπαιδευτικοί:

Αμοιρίδου Σοφία

Ξανθόπουλος Γιώργος

 

IMG 89cf84c66b73e8d4ba15c415fb353d5f V

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση