Αναδεικνύοντας την Καινοτομία στην Ενέργεια…
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 με μαθητές/τριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας, επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Πολυθεματικό – Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο ΗΡΩΝ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).Αποτελεί το μοναδικό επισκέψιμο πάρκο στην Ελλάδα, όπου παράγονται και ταυτόχρονα αξιοποιούνται όλες οι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το Πάρκο που βρίσκεται στα Κιμμέρια Ξάνθης αναδεικνύει και προωθεί καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Η παραγόμενη αυτή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αποθηκευτεί και να εξοικονομηθεί.
Το πάρκο καλύπτει με πρωτοπόρους τρόπους τις ενεργειακές ανάγκες των 8 κτιρίων φοιτητικών εστιών, του εστιατορίου, του αμφιθεάτρου και του κτιρίου ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Συνοδεία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, κ. Ξανθόπουλου Γιώργου , κ.Αμοιρίδου Σοφίας και της κ. Παπαθανασίου Πολυξένης επισκεφθήκαμε το μοναδικό στην Ελλάδα αυτό πάρκο.
Η επίσκεψή μας αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να εξοικειωθούμε με την τεχνολογία και τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να αντλήσουμε γνώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκεί, μας υποδέχτηκε ο κος Πασχάλης Καλίτσης, ο οποίος μας έκανε μια παρουσίαση στο αμφιθέατρο σχετικά με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε άλλες περιοχές του κόσμου αλλά και γενικά για τις διάφορες μεθόδους χρήσης αυτών.
Μας μίλησε για τα οφέλη αυτών των συστημάτων, ενώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές στον τομέα των ΑΠΕ.
Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμπειρία ήταν η συμμετοχή των μαθητών στα πειράματα παραγωγής ενέργειας από τον αέρα αλλά και στην παραγωγή υδρογόνου μετά από υδρόλυση του νερού και χρήση αυτού για την κίνηση μιας μινιατούρας αυτοκινήτου, αλλά και η παραγωγή βιοαερίου.
Κατά την επίσκεψή μας, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του πάρκου
Είδαμε:
την ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα, όπου ενημερωθήκαμε για την αιολική ενέργεια, το μηχανισμό μετατροπής της αιολικής ενέργειας σε κινητική, τα είδη ανεμογεννητριών, και το περιβαλλοντικό όφελος.
το ηλιοθερμικό πεδίο, όπου ενημερωθήκαμε για την ηλιακή ακτινοβολία, τους μηχανισμούς μετατροπής ηλιακής ενέργειας και της μετάδοσης θερμότητας σε ρευστά ( εναλλάκτες θερμότητας), αλλά και για τους ηλιακούς συλλέκτες ( τεχνολογία- κατασκευή).
Το ενεργειακό κέντρο, όπου ενημερωθήκαμε για την εγκατάσταση βιομάζας, τον ψύκτη απορρόφησης θερμότητας και τη μηχανή οργανικού κύκλου(ΟRK).
Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, όπου ενημερωθήκαμε για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ( θερμικής, ηλεκτρικής) σε διάφορα μέσα, για τον έλεγχο της αποθηκευμένης ενέργειας, τις χρήσεις αυτής της ενέργειας αλλά και για τον τρόπο εξοικονόμησής της.
Το γεωθερμικό πεδίο, όπου ενημερωθήκαμε για τη γεωθερμική ενέργεια, τον τρόπο λειτουργίας του γεωθερμικό πεδίου, και το περιβαλλοντικό όφελος.
Στο τέλος της ξενάγησης συμπληρώσαμε όλοι ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης.
Εν κατακλείδι, η επίσκεψή μας στο Εκπαιδευτικό Ενεργειακό Πάρκο ΑΠΕ ΗΡΩΝ ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική εμπειρία. Αποχωρήσαμε με βαθύτερη κατανόηση της σημασίας των ΑΠΕ.
Ο καθηγητής Τεχνολογίας
Γιώργος Ξανθόπουλος