Μαθητές και μαθήτριες του Β2 και Β3 του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης δουλέψανε σε ομάδες και έφτιαξαν εργασίες για τα περισσότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε διάφορες μορφές. Οι υπεύθυνοι καθηγητές θα θέλαμε να τα συγχαρούμε για το ζήλο και την προθυμία τους!
Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα
Δεκαεννέα «πολύτιμοι λίθοι»
Η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους, στην αρχιτεκτονική των μνημείων και των οικισμών, στη μικροτεχνία, στην καθημερινή ζωή, στις διατροφικές συνήθειες και σε όλες τις μορφές της λαϊκής τέχνης στις διάφορες περιοχές. Ο ταξιδιώτης μπορεί να έλθει σε επαφή με αυτό το πολύχρωμο και εντυπωσιακό μωσαϊκό, μέσα από περιηγήσεις σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από διαδρομές στην ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική και λαογραφική παράδοση.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO: «Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».
Η Ελλάδα συμμετέχει προνομιακά στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, το 1986 ενώ τα Ζαγοροχώρια αποτελούν το 19ο ελληνικό μνημείο, που εντάσσεται στον σχετικό κατάλογο της UNESCO.
Τα υπόλοιπα είναι ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες (Πελοπόννησος), ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (Στερεά Ελλάδα), η Ακρόπολη της Αθήνας, το Άγιον Όρος (Μακεδονία), τα Μετέωρα (Θεσσαλία), τα Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου (Πελοπόννησος), η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (Δωδεκάνησα), ο Αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά (Πελοπόννησος), η Αρχαία Ολυμπία (Πελοπόννησος), η Δήλος (Κυκλάδες), τα Βυζαντινά μοναστήρια του Δαφνίου (Αττική), του Όσιου Λουκά (Στερεά Ελλάδα) και της Νέας Μονής Χίου, το Πυθαγόρειο και το Ηραίο της Σάμου, ο Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (Βεργίνα, Μακεδονία), ο Αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών και της Τίρυνθας (Πελοπόννησος), το Ιστορικό κέντρο (Χώρα), το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, η Παλιά πόλη της Κέρκυρας, καθώς και ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων.
Πολιτισμός
Η ένταξη ενός μνημείου στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεπάγεται την αδιάκοπη μέριμνα της διεθνούς κοινότητας για τη συντήρηση και την ανάδειξή τους. Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, φροντίζει να αναδεικνύει όλον αυτόν τον πλούτο. Οι ταξιδιώτες μπορούν να χαρούν τα σπουδαία αυτά μνημεία, να στοχαστούν πάνω στην ανεπανάληπτη ανθρώπινη διάνοια, η οποία μπόρεσε να κατακτήσει τέτοια μέτρα προόδου. Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλη την χώρα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές:
Χωλίδου Σεμίραμις
Παπαθανασίου Πολυξένη
Αγοραστού Αποστολία
Παντελίδης Παύλος