Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) ,στο Φράγμα της Γρατινής και στο «Μουσείο Καραθεοδωρή» στην Κομοτηνή

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από τα περιβαλλοντικά τμήματα Β3 και Β4 του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στην Κομοτηνή με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Χωλίδου Σεμίραμις ΠΕ07, Καρρά Αναστασία ΠΕ 04.02 και Παπαθανασίου Πολυξένη ΠΕ02.

Η επίσκεψη προγραμματίστηκε σε συνεργασία με την υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων του ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας κυρία Δάφνη Κυνδελέρου.

Μας υποδέχτηκε στο κυλικείο των εγκαταστάσεων έμπειρο προσωπικό της μονάδας και μετά από έναν δροσερό χυμό και το απαραίτητο κράνος ασφαλείας, ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο.

.jpg

Μας εξήγησαν  ότι οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί λέγονται και ατμοηλεκτρικοί, γιατί εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ατμού. Τέτοιοι σταθμοί έχουν έναν ή περισσότερους κεντρικούς λέβητες, στους οποίους καίνε λιγνίτη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Η θερμότητα που παράγεται από την καύση βράζει ποσότητες νερού, οι οποίες βρίσκονται σε ένα δίκτυο σωληνώσεων.

2

 

Έτσι το νερό μετατρέπεται σε ατμό υψηλής πίεσης, ο οποίος θέτει σε κίνηση μια τουρμπίνα (ατμοστρόβιλο). Η τουρμπίνα μεταδίδει την κίνηση σε μια γεννήτρια και έχουμε έτσι παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

╬δ╬Χ╬β╬ν╬θ╬ξ╬κ╬Υ╬β╬Σ╬μ ╬Σ╬ν╬ε╬θ╬Ω╬δ╬Χ╬γ╬ν╬κ╬β╬γ╬θ╬ξ ╬μ╬ν╬Σ╬α╬ε╬θ╬ξ

Πηγή: NOESIS

 

Έπειτα ο ατμός συμπυκνώνεται και γίνεται έτσι πάλι νερό που οδηγείται ξανά στη δεξαμενή.

1

3

 

Ακολούθησε επίσκεψη στο Φράγμα της Γρατινής, το οποίο τροφοδοτεί τον ατμοηλεκτρικό σταθμό με το απαραίτητο νερό.

╬Υ╬κ╬Σ╬ν╬β╬ζ╬Ω╬μ1

╬Υ╬κ╬Σ╬ν╬β╬ζ╬Ω╬μ 2

 

Η εκπαιδευτική μας εκδρομή έκλεισε με την επίσκεψη στο «Μουσείο Καραθεοδωρή» που στεγάζεται στην Τσανάκλειο Σχολή στην πόλη της Κομοτηνής.

Μας ενημέρωσαν για τη ζωή και το έργο του διεθνούς φήμης μαθηματικού μας Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, σύγχρονου και φίλου του Α. Αινστάιν.

 

.png

1

 

Οι εντυπώσεις των παιδιών ήταν άριστες, επειδή εκτός από τις γνώσεις που αποκόμισαν, διασκέδασαν με την καρδιά τους.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Καρρά Αναστασία

Παπαθανασίου Πολυξένη

Χωλίδου Σεμίραμις

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση